Σύμφωνα με μια νέα ανασκόπηση αρχαιολογικών ευρημάτων το όπιο, τα 'μαγικά μανιτάρια" και άλλες ψυχοτρόπες ουσίες ήταν γνωστές σε όλο τον κόσμο από τους προϊστορικούς χρόνους.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο άνθρωπος καταναλώνει ψυχοδραστικές ουσίες εδώ και αιώνες, ακόμα και χλιιετίες, σε πολλές περιοχές της γης, δηλώνει η Elisa Guerra-Doce, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Προϊστορίας στο Πανεπιστήμιο Valladolid της Ισπανίας.
Προηγούμενες έρευνες της Guerra-Doce έχουν δείξει τη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών στην Ευρασία της προϊστορικής περιόδου. Στη νέα έρευνα «συγκεντρώνονται στοιχεία που σχετίζονται με την πρώιμη χρήση ναρκωτικών και ποτών σε όλη τη γη».
Για παράδειγμα, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο άνθρωπος μασούσε τα φύλλα ενός φυτόυ΄που ονομάζεται betel (ινδοκάρυδο) τουλάχιστον πριν το 2660 π.Χ. Το φυτό περιέχει χημικές ουσίες που προκαλούν ευφορία, και σήμερα καταναλώνεται κυρίως στην Ασία.
Ερευνητές έχουν ανακαλύψει λείψανα ανθρώπινων δοντιών με το χαρακτηριστικό κοκκινωπό χρώμα που αφήνει το betel σε έναν τάφο που βρίσκεται στο σπήλαιο Duyong στο νησί Palawan στις Φιλιππίνες. Επίσης έχει βρεθεί γύρη και υπολείμματα του κάκτου San Pedro σε σπήλαιο που κατοικήθηκε από ανθρώπους που χρονολογείται μεταξύ 5600 και 8600 π.Χ. Ο κάκτος San Pedro περιέχει ουσίες με παραισθησιογόνες ιδιότητες.
Η κατανάλωση «μαγικών μανιταριών» έχει καταγραφεί χάρη στην ανακάλυψη μικρών γλυπτών που μοιάζουν με μανιτάρια. Τα γλυπτά έχουν βρεθεί σε πολλές τοποθεσίας και χρονολογούνται μεταξύ 500 και 900 π.Χ. στη Γουατεμάλα, στο Μεξικό, στην Ονδούρα και στο Ελ Σαλβαδόρ.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, οι αποδείξεις για την χρήση του οπίου προέρχονται από την Νεολιθική εποχή της Ευρώπης και συγκεκριμένα στην Ιταλία, από τα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. «Πέρα από τη χρήση του ως τροφή, το φυτό αδιαμφισβήτητα καταναλωνόταν και για τις ναρκωτικές του ιδιότητες.»
σχόλια