Την έντονη αντίδραση αρκετών κατοίκων της Λευκάδας έχει προκαλέσει η εμπορική εκμετάλλευση μιας ανέπαφης (μέχρι πρότινος) παραλίας του νησιού.
Η παραλία «Μύλος» κοντά στο χωριό του Αγίου Νικήτα, ήταν μία από τις τελευταίες «παρθένες» αμμουδιές στη Λευκάδα.
Η τοπική κοινότητα εκφράζει την αντίθεσή της στην αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, κάνοντας λόγο για καταστροφή μιας ανέγγιχτης παραλίας.
Το LIFO.gr επικοινώνησε με τον Άκη Ζέρβα, δικηγόρο του εκλεγμένου εκπροσώπου της κοινότητας Αγίου Νικήτα, Φίλιππα Νικόλαο, που υπέβαλε τη σχετική καταγγελία στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).
«Οι ντόπιοι είχαν επιλέξει να διατηρήσουν φυσικό και αναλλοίωτο το παραλιακό μέτωπο, στο οποίο δεν κατεβαίνει καν δρόμος για τα αυτοκίνητα».
Όμως τον Μάρτιο του 2018, ο ιδιοκτήτης ενός εκ των τριών ξενοδοχείων που έχουν χτιστεί στο βουνό πάνω από την παραλία, μίσθωσε από την ΕΤΑΔ τμήμα του παλιού αιγιαλού, που αποτελεί την ενδιάμεση ζώνη ανάμεσα στα ξενοδοχεία και την αμμουδιά.
Σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα, στις αρχές του Μαΐου ξεκίνησαν οι εργασίες θεμελίωσης μιας τσιμεντένιας πλατφόρμας που - κατά τον ίδιο - συνιστά παρανομία, καθώς η σχετική άδεια επιτρέπει μόνο μικρές, εποχικές κατασκευές και όχι μόνιμες παρεμβάσεις με τσιμέντο.
«Πρόκειται αλλοίωση του τοπογραφικού ανάγλυφου, με ισοπέδωση αμμόλοφων, επιχωματώσεις, μόνιμες εγκαταστάσεις και εκρίζωση των περίφημων κρίνων της θάλασσας», τονίζει ο κ. Ζέρβας που μετρά τρεις προφανείς παρανομίες.
Στην ΕΤΑΔ έχουν ήδη αποσταλεί δύο καταγγελίες από τα τέλη Μαΐου, με τις οποίες ζητείται η άρση της άδειας, αλλά ενάμιση μήνα μετά ούτε οι αρμόδιοι φορείς, ούτε και οι κάτοικοι δεν έχουν λάβει κάποια απάντηση.
Σειρά της παραλίας
Παρά τα εκκρεμή ζητήματα, στις 4 Ιουνίου η κτηματική υπηρεσία Λευκάδας παραχώρησε στους ίδιους ιδιώτες άδεια για απλή χρήση της κοινόχρηστης έκτασης και του αιγιαλού - δηλαδή της παραλίας.
«Μετά τις παρανομίες στην ενδιάμεση ζώνη, η άδεια για χρήση του παλαιού αιγιαλού θα έπρεπε να έχει ήδη αφαιρεθεί. Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν αδύνατο για τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες να λάβουν άδεια για την παραλία, καθώς η άδεια της ενδιάμεσης ζώνης είναι προαπαιτούμενη», μας εξηγεί ο κ. Ζέρβας.
Με την ΕΤΑΔ όμως να μην έχει απαντήσει στις αρχικές καταγγελίες για τον παλαιό αιγιαλό, οι επιχειρηματίες προχώρησαν στην εγκατάσταση 80 ομπρελών με 160 ξαπλώστρες σε μία έκταση 895 τετραγωνικών μέτρων της αμμουδιάς.
Ο κ. Ζέρβας χαρακτηρίζει «σκανδαλώδη» και την τιμή μίσθωσης αυτής της έκτασης - έναντι 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για όλο το καλοκαίρι, την ώρα που σε γειτονικές παραλίες η τιμή εκμίσθωσης ξεκινά από 166,66 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Κάθε ομπρέλα ενοικιάζεται κάθε ημέρα έναντι 10 ευρώ, μαζί με δύο ξαπλώστρες.
Το LIFO.gr επικοινώνησε επανειλημμένα και με την ΕΤΑΔ από την οποία περιμένει κάποιο επίσημο σχόλιο, την ώρα που η τοπική κοινότητα κάνει λόγο για νομικά έωλη παραχώρηση του αιγιαλού.
Ο ίδιος ο Άκης Ζέρβας, χρόνια παραθεριστής στην περιοχή σχολιάζει και μια άλλη πλευρά του ζητήματος: «ο Μύλος απευθύνεται σε εκείνη την κατηγορία των τουριστών που αναζητούν ανοργάνωτες παραλίες. Με τις ομπρέλες στην αμμουδιά, χάνεται για πάντα η μοναδικότητά της που προσέλκυε επισκέπτες ανάλογης νοοτροπίας προστατεύοντας παράλληλα το φυσικό τοπίο».
Ολόκληρο το ψήφισμα διαμαρτυρίας των φορέων, των κατοίκων και των λοιπών επαγγελματιών:
Ο Δήμος Λευκάδας, αλλά και σύσσωμοι οι φορείς, κάτοικοι και επαγγελματίες του νησιού της Λευκάδας, είμαστε κάθετα αντίθετοι στην καταστροφή και στην αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος της τελευταίας ανέγγιχτης παραλίας. από τον κακώς εννοούμενο πολιτισμό και την στρεβλή εμπορική εκμετάλλευση, παραλίας και σύμβολο του χωριού του Αγ. Νικήτα.
Η παραλία « Μύλος», σπάνιας οικολογικής αξίας, αποτελούμενη από αμμόλοφους, αποικιζόμενη από σειρά σπάνιων ειδών αμμοφίλων, μεταξύ αυτών και «Κρίνα της θάλασσας, τα οποία έχουν καταγραφεί σε λιγοστές μόνο περιοχές του δικτύου natura στην Ελλάδα και συγκαταλέγονται στην κατηγορία « σημαντικά είδη χλωρίδας», ο τόπος που φιλοξενεί θαλάσσιες χελώνες για την επώαση των αυγών τους, ο οικότοπος που συνειδητά προστατεύτηκε από σειρά γενεών ντόπιων ακόμα και από την χάραξη δρόμου προκειμένου να μην επιβαρυνθεί, η παραλία με τα γαλαζοπράσινα νερά και το ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα, οδεύει στην ολοκληρωτική καταστροφή με αποκλειστική υπαιτιότητα της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ Α.Ε) και της Κτηματικής Yπηρεσίας Λευκάδας.
Με μια άνευ προηγουμένου, ως προς την νομιμότητα και σκοπιμότητα, απόφαση το ΕΤ.Α.Δ, αρχικά μίσθωσε τμήμα του παλαιού αιγιαλού της παραλίας. Την 12-5-2018, διαπιστώθηκε, ότι στο ως άνω μισθωμένο μέρος του παλαιού αιγιαλού της ως άνω παραλίας, διενεργούνταν εργασίες ισοπέδωσης χαμηλών αμμόλοφων της παραλίας, αλλαγή του τοπογραφικού ανάγλυφου καθώς και εκχέρσωση θέσεων και εκρίζωση αμμόφιλων, προχωρώντας σε εργασίες επιχωματώσεων και διαμορφώσεων του εδάφους ενώ όπως αποδεικνύεται και από το φωτογραφικό υλικό, άγνωστοι εργάτες, οι οποίοι κατά δήλωση τους ενεργούσαν για λογαριασμών των μισθωτών, ετοιμάζονταν να κάνουν χρήση τσιμέντου, εντός περιοχής των αμμόλοφων να επιχειρούν τσιμεντόστρωση για δημιουργία κατασκευή που συνδέεται μόνιμα με το έδαφος. Ενώ κατόπιν κλήσης της αστυνομίας, ετράπησαν σε άτακτη φυγή, μη ολοκληρώνοντας το καταστροφικό τους έργο αλλά και μη λογοδοτώντας για το ήδη πραττόμενο. Ενώ η ως άνω εγκληματική δράση, απασχόλησε και τον ηλεκτρονικό τύπο.
Η ως άνω προδήλως παράνομη δραστηριότητα παρότι καταγγέλθηκε τόσο από τον εκλεγμένο εκπρόσωπο της τοπικής κοινότητας Αγ. Νικήτα Λευκάδας (αρ. πρωτ 5165/31-5-2018), όσο και από τον Δήμαρχο Λευκάδας (αρ. πρωτ 10587/29-5-2018) στο Ε.Τ.Α.Δ, δεν έτυχε μέχρι σήμερα καμίας απάντησης. Στις 4-6-2018 η Κτηματική Υπηρεσία Λευκάδας, η οποία υπάγεται στην Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας & Κοινοφελών Περιουσιών, δυνάμει των υπ' αριθμ. 25/2018 και 26/2018 Μισθωτηρίων της, παραχώρησε σε ιδιώτες το δικαίωμα απλής χρήσης κοινόχρηστης έκτασης Αιγιαλού – Παραλίας, συνολικής έκτασης 895 τ.μ (495 τ.μ + 400 τ.μ), για ομπρέλες – ξαπλώστρες & τραπεζοκαθίσματα. Στη ως άνω απόφαση, κατέληξε, άνευ προτάσεως του Δήμου Λευκάδας για δημοπράτηση του σχετικού τμήματος Αιγιαλού και παραλίας, έναντι ευτελέστατου συνολικού ετήσιου μισθώματος (10 € /τ.μ) σε σχέση με τις τιμές παραχώρησης όμορων παραλιών της Λευκάδας (όταν τιμή εκκίνησης πχ στο Αγιοφύλλι είναι τα 166,66 € / τ.μ), ενάντια στις επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας και κυρίως του τουριστικού κοινού που την επέλεγε, διότι ακριβώς ήταν ανέγγιχτη από τον πολιτισμό και δημιουργούσε την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα παρθένο μέρος.
Η εν λόγω παραχώρηση, παραβίασε εξ' αρχής, κάθε έννοια νομιμότητας, αφού κάθε τέτοια γίνεται υπό το πρίσμα της προστασίας των ακτών και της προστασίας του οιικοσυστήματος των παράκτιων ζωνών και με την προϋπόθεση ότι διασφαλίζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του υπό παραχώρηση συγκεκριμένου τμήματος του Αιγιαλού και δεν επέρχεται αλλοίωση στην φυσική μορφολογία του.
Την 11-7-2017 οι ως άνω μισθωτές, μετέτρεψαν την παραλία του Μύλου σε αμιγώς εμπορευματοποιήμενη παραλία, στηριζόμενοι σε προδήλως παράνομες, καταχρηστικές απευθείας αναθέσεις μισθώσεων, απολύτως καταστροφικές για το περιβάλλον του οικότοπου, ενάντια στην βούληση της τοπικής κοινωνίας, αφού η συγκεκριμένη παραλία αποτελεί το σύμβολο για το χωριό του Αγίου Νικήτα και προσελκύει εκείνο το κομμάτι των τουριστών, οι οποίοι με τις ανάλογες ευαισθησίες για το περιβάλλον, επιλέγουν να βρίσκονται σε παραλίες φυσικές, μακριά από την εμπορευματοποίηση. Είναι, πλέον ξεκάθαρο, ότι πρόκειται για μια στυγνή γραφειοκρατική απόφαση, που δεν βασίζεται στη λογική της προστιθέμενης αξίας για τον τόπο αλλά στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων μικρονοϊκών ιδιωτικών συμφερόντων. Είναι, επίσης ξεκάθαρο πως ο ιθύνων νους που προχώρησε σε αυτήν την ανήκουστη απόφαση, δεν είχε γνώση ούτε για την τοποθεσία των παραλιών αλλά ούτε και για την μοναδικότητα του περιβαλλοντικού θησαυρού του Μύλου.
Εμμένουμε στην διατήρηση της φυσιογνωμίας της παραλίας « Μύλος» στον Αγ. Νικήτα Λευκάδας και δεν θα ανεχτούμε την έμμεση ή άμεση αλλοίωση της. Επειδή πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι δεν πρέπει να υποταχθούν τα πάντα στην λογική του κέρδους. ΖΗΤΟΥΜΕ ΜΟΝΟ την οριστική ανάκληση των αποφάσεων παραχωρήσεων απλής χρήσεως της παραλίας 'ΜΥΛΟΣ', όπως και της μίσθωσης του παλαιού Αιγιαλού και την επιστροφή της στην προτεραία κατάσταση, τόσο από την Κτηματική Υπηρεσία όσο και από το ΕΤ.Α.Δ. Λευκάδας.
Οι Διαμαρτυρόμενοι
Φορείς, κάτοικοι & επαγγελματίες
σχόλια