Oμπρέλες και ξαπλώστρες σε μια από τις τελευταίες παρθένες παραλίες της Λευκάδας διχάζουν το νησί

Oμπρέλες και ξαπλώστρες σε μια από τις τελευταίες παρθένες παραλίες της Λευκάδας διχάζουν το νησί Facebook Twitter
15

Την έντονη αντίδραση αρκετών κατοίκων της Λευκάδας έχει προκαλέσει η εμπορική εκμετάλλευση μιας ανέπαφης (μέχρι πρότινος) παραλίας του νησιού.

Η παραλία «Μύλος» κοντά στο χωριό του Αγίου Νικήτα, ήταν μία από τις τελευταίες «παρθένες» αμμουδιές στη Λευκάδα.

Η τοπική κοινότητα εκφράζει την αντίθεσή της στην αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, κάνοντας λόγο για καταστροφή μιας ανέγγιχτης παραλίας.

Το LIFO.gr επικοινώνησε με τον Άκη Ζέρβα, δικηγόρο του εκλεγμένου εκπροσώπου της κοινότητας Αγίου Νικήτα, Φίλιππα Νικόλαο, που υπέβαλε τη σχετική καταγγελία στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

«Οι ντόπιοι είχαν επιλέξει να διατηρήσουν φυσικό και αναλλοίωτο το παραλιακό μέτωπο, στο οποίο δεν κατεβαίνει καν δρόμος για τα αυτοκίνητα».

Όμως τον Μάρτιο του 2018, ο ιδιοκτήτης ενός εκ των τριών ξενοδοχείων που έχουν χτιστεί στο βουνό πάνω από την παραλία, μίσθωσε από την ΕΤΑΔ τμήμα του παλιού αιγιαλού, που αποτελεί την ενδιάμεση ζώνη ανάμεσα στα ξενοδοχεία και την αμμουδιά.

Σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα, στις αρχές του Μαΐου ξεκίνησαν οι εργασίες θεμελίωσης μιας τσιμεντένιας πλατφόρμας που - κατά τον ίδιο - συνιστά παρανομία, καθώς η σχετική άδεια επιτρέπει μόνο μικρές, εποχικές κατασκευές και όχι μόνιμες παρεμβάσεις με τσιμέντο.

«Πρόκειται αλλοίωση του τοπογραφικού ανάγλυφου, με ισοπέδωση αμμόλοφων, επιχωματώσεις, μόνιμες εγκαταστάσεις και εκρίζωση των περίφημων κρίνων της θάλασσας», τονίζει ο κ. Ζέρβας που μετρά τρεις προφανείς παρανομίες.

Στην ΕΤΑΔ έχουν ήδη αποσταλεί δύο καταγγελίες από τα τέλη Μαΐου, με τις οποίες ζητείται η άρση της άδειας, αλλά ενάμιση μήνα μετά ούτε οι αρμόδιοι φορείς, ούτε και οι κάτοικοι δεν έχουν λάβει κάποια απάντηση.

Oμπρέλες και ξαπλώστρες σε μια από τις τελευταίες παρθένες παραλίες της Λευκάδας διχάζουν το νησί Facebook Twitter

 

Σειρά της παραλίας

 

Παρά τα εκκρεμή ζητήματα, στις 4 Ιουνίου η κτηματική υπηρεσία Λευκάδας παραχώρησε στους ίδιους ιδιώτες άδεια για απλή χρήση της κοινόχρηστης έκτασης και του αιγιαλού - δηλαδή της παραλίας.

«Μετά τις παρανομίες στην ενδιάμεση ζώνη, η άδεια για χρήση του παλαιού αιγιαλού θα έπρεπε να έχει ήδη αφαιρεθεί. Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν αδύνατο για τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες να λάβουν άδεια για την παραλία, καθώς η άδεια της ενδιάμεσης ζώνης είναι προαπαιτούμενη», μας εξηγεί ο κ. Ζέρβας.

Με την ΕΤΑΔ όμως να μην έχει απαντήσει στις αρχικές καταγγελίες για τον παλαιό αιγιαλό, οι επιχειρηματίες προχώρησαν στην εγκατάσταση 80 ομπρελών με 160 ξαπλώστρες σε μία έκταση 895 τετραγωνικών μέτρων της αμμουδιάς.

Ο κ. Ζέρβας χαρακτηρίζει «σκανδαλώδη» και την τιμή μίσθωσης αυτής της έκτασης - έναντι 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για όλο το καλοκαίρι, την ώρα που σε γειτονικές παραλίες η τιμή εκμίσθωσης ξεκινά από 166,66 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Κάθε ομπρέλα ενοικιάζεται κάθε ημέρα έναντι 10 ευρώ, μαζί με δύο ξαπλώστρες. 

Το LIFO.gr επικοινώνησε επανειλημμένα και με την ΕΤΑΔ από την οποία περιμένει κάποιο επίσημο σχόλιο, την ώρα που η τοπική κοινότητα κάνει λόγο για νομικά έωλη παραχώρηση του αιγιαλού.

Ο ίδιος ο Άκης Ζέρβας, χρόνια παραθεριστής στην περιοχή σχολιάζει και μια άλλη πλευρά του ζητήματος: «ο Μύλος απευθύνεται σε εκείνη την κατηγορία των τουριστών που αναζητούν ανοργάνωτες παραλίες. Με τις ομπρέλες στην αμμουδιά, χάνεται για πάντα η μοναδικότητά της που προσέλκυε επισκέπτες ανάλογης νοοτροπίας προστατεύοντας παράλληλα το φυσικό τοπίο».

Ολόκληρο το ψήφισμα διαμαρτυρίας των φορέων, των κατοίκων και των λοιπών επαγγελματιών:

Ο Δήμος Λευκάδας, αλλά και σύσσωμοι οι φορείς, κάτοικοι και επαγγελματίες του νησιού της Λευκάδας, είμαστε κάθετα αντίθετοι στην καταστροφή και στην αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος της τελευταίας ανέγγιχτης παραλίας. από τον κακώς εννοούμενο πολιτισμό και την στρεβλή εμπορική εκμετάλλευση, παραλίας και σύμβολο του χωριού του Αγ. Νικήτα.

Η παραλία « Μύλος», σπάνιας οικολογικής αξίας, αποτελούμενη από αμμόλοφους, αποικιζόμενη από σειρά σπάνιων ειδών αμμοφίλων, μεταξύ αυτών και «Κρίνα της θάλασσας, τα οποία έχουν καταγραφεί σε λιγοστές μόνο περιοχές του δικτύου natura στην Ελλάδα και συγκαταλέγονται στην κατηγορία « σημαντικά είδη χλωρίδας», ο τόπος που φιλοξενεί θαλάσσιες χελώνες για την επώαση των αυγών τους, ο οικότοπος που συνειδητά προστατεύτηκε από σειρά γενεών ντόπιων ακόμα και από την χάραξη δρόμου προκειμένου να μην επιβαρυνθεί, η παραλία με τα γαλαζοπράσινα νερά και το ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα, οδεύει στην ολοκληρωτική καταστροφή με αποκλειστική υπαιτιότητα της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ Α.Ε) και της Κτηματικής Yπηρεσίας Λευκάδας.

Με μια άνευ προηγουμένου, ως προς την νομιμότητα και σκοπιμότητα, απόφαση το ΕΤ.Α.Δ, αρχικά μίσθωσε τμήμα του παλαιού αιγιαλού της παραλίας. Την 12-5-2018, διαπιστώθηκε, ότι στο ως άνω μισθωμένο μέρος του παλαιού αιγιαλού της ως άνω παραλίας, διενεργούνταν εργασίες ισοπέδωσης χαμηλών αμμόλοφων της παραλίας, αλλαγή του τοπογραφικού ανάγλυφου καθώς και εκχέρσωση θέσεων και εκρίζωση αμμόφιλων, προχωρώντας σε εργασίες επιχωματώσεων και διαμορφώσεων του εδάφους ενώ όπως αποδεικνύεται και από το φωτογραφικό υλικό, άγνωστοι εργάτες, οι οποίοι κατά δήλωση τους ενεργούσαν για λογαριασμών των μισθωτών, ετοιμάζονταν να κάνουν χρήση τσιμέντου, εντός περιοχής των αμμόλοφων να επιχειρούν τσιμεντόστρωση για δημιουργία κατασκευή που συνδέεται μόνιμα με το έδαφος. Ενώ κατόπιν κλήσης της αστυνομίας, ετράπησαν σε άτακτη φυγή, μη ολοκληρώνοντας το καταστροφικό τους έργο αλλά και μη λογοδοτώντας για το ήδη πραττόμενο. Ενώ η ως άνω εγκληματική δράση, απασχόλησε και τον ηλεκτρονικό τύπο.

Η ως άνω προδήλως παράνομη δραστηριότητα παρότι καταγγέλθηκε τόσο από τον εκλεγμένο εκπρόσωπο της τοπικής κοινότητας Αγ. Νικήτα Λευκάδας (αρ. πρωτ 5165/31-5-2018), όσο και από τον Δήμαρχο Λευκάδας (αρ. πρωτ 10587/29-5-2018) στο Ε.Τ.Α.Δ, δεν έτυχε μέχρι σήμερα καμίας απάντησης. Στις 4-6-2018 η Κτηματική Υπηρεσία Λευκάδας, η οποία υπάγεται στην Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας & Κοινοφελών Περιουσιών, δυνάμει των υπ' αριθμ. 25/2018 και 26/2018 Μισθωτηρίων της, παραχώρησε σε ιδιώτες το δικαίωμα απλής χρήσης κοινόχρηστης έκτασης Αιγιαλού – Παραλίας, συνολικής έκτασης 895 τ.μ (495 τ.μ + 400 τ.μ), για ομπρέλες – ξαπλώστρες & τραπεζοκαθίσματα. Στη ως άνω απόφαση, κατέληξε, άνευ προτάσεως του Δήμου Λευκάδας για δημοπράτηση του σχετικού τμήματος Αιγιαλού και παραλίας, έναντι ευτελέστατου συνολικού ετήσιου μισθώματος (10 € /τ.μ) σε σχέση με τις τιμές παραχώρησης όμορων παραλιών της Λευκάδας (όταν τιμή εκκίνησης πχ στο Αγιοφύλλι είναι τα 166,66 € / τ.μ), ενάντια στις επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας και κυρίως του τουριστικού κοινού που την επέλεγε, διότι ακριβώς ήταν ανέγγιχτη από τον πολιτισμό και δημιουργούσε την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα παρθένο μέρος.

Η εν λόγω παραχώρηση, παραβίασε εξ' αρχής, κάθε έννοια νομιμότητας, αφού κάθε τέτοια γίνεται υπό το πρίσμα της προστασίας των ακτών και της προστασίας του οιικοσυστήματος των παράκτιων ζωνών και με την προϋπόθεση ότι διασφαλίζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του υπό παραχώρηση συγκεκριμένου τμήματος του Αιγιαλού και δεν επέρχεται αλλοίωση στην φυσική μορφολογία του.

Την 11-7-2017 οι ως άνω μισθωτές, μετέτρεψαν την παραλία του Μύλου σε αμιγώς εμπορευματοποιήμενη παραλία, στηριζόμενοι σε προδήλως παράνομες, καταχρηστικές απευθείας αναθέσεις μισθώσεων, απολύτως καταστροφικές για το περιβάλλον του οικότοπου, ενάντια στην βούληση της τοπικής κοινωνίας, αφού η συγκεκριμένη παραλία αποτελεί το σύμβολο για το χωριό του Αγίου Νικήτα και προσελκύει εκείνο το κομμάτι των τουριστών, οι οποίοι με τις ανάλογες ευαισθησίες για το περιβάλλον, επιλέγουν να βρίσκονται σε παραλίες φυσικές, μακριά από την εμπορευματοποίηση. Είναι, πλέον ξεκάθαρο, ότι πρόκειται για μια στυγνή γραφειοκρατική απόφαση, που δεν βασίζεται στη λογική της προστιθέμενης αξίας για τον τόπο αλλά στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων μικρονοϊκών ιδιωτικών συμφερόντων. Είναι, επίσης ξεκάθαρο πως ο ιθύνων νους που προχώρησε σε αυτήν την ανήκουστη απόφαση, δεν είχε γνώση ούτε για την τοποθεσία των παραλιών αλλά ούτε και για την μοναδικότητα του περιβαλλοντικού θησαυρού του Μύλου.

Εμμένουμε στην διατήρηση της φυσιογνωμίας της παραλίας « Μύλος» στον Αγ. Νικήτα Λευκάδας και δεν θα ανεχτούμε την έμμεση ή άμεση αλλοίωση της. Επειδή πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι δεν πρέπει να υποταχθούν τα πάντα στην λογική του κέρδους. ΖΗΤΟΥΜΕ ΜΟΝΟ την οριστική ανάκληση των αποφάσεων παραχωρήσεων απλής χρήσεως της παραλίας 'ΜΥΛΟΣ', όπως και της μίσθωσης του παλαιού Αιγιαλού και την επιστροφή της στην προτεραία κατάσταση, τόσο από την Κτηματική Υπηρεσία όσο και από το ΕΤ.Α.Δ. Λευκάδας.

Οι Διαμαρτυρόμενοι
Φορείς, κάτοικοι & επαγγελματίες

Ελλάδα
15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΛΑΣ για Αμαλιάδα και Μουρτζούκου: Περιμένουμε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει εγκληματική ενέργεια

Ελλάδα / ΕΛΑΣ για Αμαλιάδα και Μουρτζούκου: Περιμένουμε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει εγκληματική ενέργεια

«Δεν έχει αργήσει η αστυνομία για την υπόθεση, διεξάγεται έρευνα για τους πέντε θανάτους ταυτόχρονα» επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

11 σχόλια
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει φέτος και με την "μικρή μπανάνα" στην Σκιάθο....ακαλαίσθητες ξύλινες ξαπλώστρες με μισού μέτρου αφρολέξ στρώμα και ομπρέλες, ξύλινο υπόστεγο για μπαράκι, αφήνοντας ένα μικρό χώρο από δεξιά και αριστερά για τους ελεύθερους γυμνιστέςΞέρετε τι έκαναν οι παραθεριστές και οι ντόπιοι; του γύρισαν την πλάτη και εκεί που πέρυσι και χρόνια πριν έσφυζε από ζωή, τώρα μόνο κάποιοι βρεττανοί ξέμειναν... άσε να μπει μέσα οικονομικά ο επιχειρηματίας και να δεις αν θα ξαναδοκιμάσει!Εμπρός για άλλες ελεύθερες παρθένες παραλίες
Επίσης ανάμεσα στην παραλία των μήλων και την παραλία κάθισμα υπάρχουν δύο μικρές σχετικά παραλίες που πας μόνο κολυμπώντας, αν ξέρεις αρκετά καλό κολύμπι ή με βάρκα.Στη μία έχει μια σπηλιά οπότε κάποιος θα πρέπει να ισχυριστεί πως ο προ,προ,προ...πάππος του ήταν ο Σάπιες που κατοικούσε εκεί ή έστω ο παππούς του ήταν ο χίπης και με την χρησικτησία να του την δώσουν και να χτίσει ένα πενταστερο και εκεί σε στιλ μεταβυζαντινό
Μπορεί όποιος θέλει να προστατεύσει την αυθεντικότητα και Ελληνικότητα του τοπίου ίσως να σκεφτεί το ίδιο και για την αγορά ή τον πληθυσμό, και αυτό δεν μας αρέσει...Άμα ξεφεύγει και πολύ το μάτι από την κατασκευασμένη οργανωμένη δομή ξεφεύγει και η σκέψη, και ούτε αυτό μας αρέσει...Εξάλλου, η οργανωμένη παραλία δίνει δουλειά και κοινωνικοποιεί τόσους μετανάστες. Γιατί αντιδρά έτσι η αριστερή πτέρυγα;
«Η επένδυση έχει ζωτική σημασία για την εθνική οικονομία, που υπερτερεί της διαφυλάξεως της δασικής βλάστησης στην επίμαχη περιοχή.»ΣΤΕ 2018, για την Δημιουργία υπερπολυτελών ξενοδοχείων 8.872 κλινών και 3 γηπέδων γκολφ στην Αταλάντη.Σε μια παραλία θα κολλήσουμε;
Ελα μωρέ, σιγά τις χαζομάρες. Παραλία, αμμόλοφοι και αιγιαλός και κρίνα, πφφφφφ. Φέρνουν λεφτά αυτά; όχι. Ε, ξεπατώστε τα εκεί πέρα να ησυχάσουμε.Ανάπτυξη κύριος, ΛΕΦΤΑ. Οχι να μου κριτικάρετε και την επιχειρηματικότητα τώρα. Τι είσαστε; Μηπως τίποτα χαραμοφάηδες δημόσιοι υπάλληλοι;Αφου αυτή είναι η βαριά βιομηχανία μας, αφου αυτό φέρνει φράγκα (και αφου ΚΑΝΕΝΑΣ δεν θέλει να ασχοληθεί με το ερώτημα σε ποιανού τις τσέπες πάνε τα φράγκα), τότε γιατί το κουράζετε το θέμα;Μόνο αν τσιμεντώσουμε κάθε σπιθαμή της χώρας μας, μόνο αν φτάσουμε τα 90 εκατομμύρια τουρίστες θα είμαστε πετυχημένοι. Όλα τα άλλα είναι για φλούφληδες οικολόγους που δεν θέλουν επιχειρηματικότητα.ΥΓ: Ευτυχώς η ικανότατη και άριστη κυβέρνηση μας ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Μέχρι να κινηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα έχει περάσει η σαιζόν και οι επιχειρηματίες θα έχουν κάνει την αρπαχτή τους. Τα τσιμέντα θα μείνουν και για του χρόνου.ΥΥΓ. Πάντως είναι τσίπηδες. Στην άλλη ιστορία είχε βγάλει απόφαση το ΣτΕ να γκρεμιστούν τα παράνομα και τους πήρε 3 χρόνια μέχρι να "καθαρογράψουν" την απόφαση
Μα ξέρεις τι είναι να είσαι ιδιοκτήτης ξενοδοχείου, να έχεις μπροστά σου μια τέτοια υπέροχη παραλία δική σου, κατάδικη σου, και να μην μπορείς να την εκμεταλλευτείς; Να μην μπορείς να βάλεις δύο σειρές ομπρέλλες, ίσως και περισσότερες αργότερα, πέντε, δέκα σειρές ομπρέλλες με ξαπλώστρες, πολλές ξαπλώστρες με ξύλινους διαδρόμους ενδιάμεσα να μην καίγεται ο κόσμος από την άμμο, να ανοίξεις κι έναν δρόμο της προκοπής να έρχεται ο κόσμος με τα αυτοκίνητα του μέχρι την παραλία, να φτιάξεις και μια μαρίνα να δένουνε οι σκαφάτοι τα κότερα και τα ιστιοπλοϊκά, να χτίσεις κι ένα beach bar γκαμάτο πάνω στην παραλία, με αναπαυτικές lounge πολυθρόνες και χλίδα, με μια ωραία, μεγάλη κουζίνα και μαγείρια να ψήνουνε κοψίδια και τις ψαγμενιές του σεφ, να μοσχοβολάει όλος ο τόπος τσίκνα και τζίντζερ καραμελωμένο, να τρώει ο κόσμος και να πίνει τις αντίστοιχες ψαγμενιές του bartender / mixologist, όλα σε λογικές, λογικότατες τιμές, να βάλεις κι ένα σούπερ ντούπερ ηχοσύστημα να βαράει και να ακούγεται μέχρι και στις διπλανές παραλίες και στα χωριά πάνω στο βουνό; Και, κυρίως, να είσαι τόσο αλτρουϊστής, να θέλεις τόσο πολύ να βοηθήσεις τον τόπο σου, να συμβάλλεις στην οικονομική ανάπτυξη της δοκιμαζόμενης χώρας μας, να δημιουργήσεις θέσεις καλοπληρωμένης (εννοείται) εργασίας, να δώσεις δουλειά σε τόσο κόσμο, και αντί να σε διευκολύνουν, να σου πουν ευχαριστώ και να σου κάνουν και τεμενάδες, να σου δημιουργούν προβλήματα και να σε εμποδίζουν μερικοί τυχάρπαστοι; Άστα... Δράμα σου λέω...
Αναμένοντας το τυπικό σχόλιο πως ο Έλληνας δεν θα βγει ποτέ από τα μνημόνια γιατί είναι κατά των επενδύσεων και αντιδρά στην αξιοποίηση συμπράττοντας με οικολόγους μπαχαλάκιδες. Όλα για το χρήμα.
Διάολε. Ανάπτυξη δεν σημαίνει ισοπέδωση των πάντων. Η αρχή της αναλογικότητας πρέπει να υπάρχει παντού. Δεν μπορεί να μην παραδώσεις ούτε μία ελεύθερη παραλία στην επόμενη γενιά!Το φοβερό στην Ελλάδα είναι ότι έχεις δύο πλευρές που στερούνται λογικής: από τη μία αυτούς που προσποιούνται ότι ο καπιταλισμός δεν φέρνει λεφτά ή ότι δεν τα χρειαζόμαστε αυτά τα λεφτά και από την άλλη αυτούς που θεωρούν τον καπιταλισμό μπουλντόζα που μπορεί να περάσει κυριολεκτικά πάνω από τα πάντα.Αρχή αναλογικότητας, ποσοστώσεις, κριτική σκέψη.I rest my case.
Πολύ ωραία τα γράφεις. Αν μας δείξεις τώρα έστω και ΜΙΑ περίπτωση που ο καπιταλισμός σταμάτησε κάπου από μόνος του (χωρίς να τον αναγκάσουν κράτη, νόμοι και κοινωνίες), θα είμαι μαζί σου. Φαντάζει πολύ ακριβοδίκαιο όταν γράφεις "και οι δύο πλευρές είναι παράλογες", αλλά δεν γράφεις για την ταμακιέρα: Ποιός ωφελείται από όλες αυτές τις κερδοφορίες και ποιός τρώει το σκατό, το σκουπίδι και το τσιμέντο στην μούρη;Εκτός αν ανήκεις σε αυτούς που πιστεύουν ότι αν αφήσουμε τους 1000 πλουσιότερους έλληνες να 1000πλασιάσουν τα πλούτη τους, θα μας ρίξουν κι εμάς ένα ξεροκόμματο. Οταν το 1% του κόσμου κατέχει περισσότερα από το 99% και συνεχίζει να μαζεύει κι άλλα, τι σε κάνει να πιστευεις ότι οι πλούσιοι "δημιουργούν θέσεις εργασίας";
Ο καπιταλισμός δεν έρχεται με αλεξίπτωτο. Είναι οικονομικό σύστημα που χρησιμοποιείται σε συνταγμένες ή μη πολιτείες.Φαντάζει πολύ ακριβοδίκαιο να έχουμε μια κυβέρνηση που να επιβλέπει τη λειτουργία του κράτους και των θεσμών χωρίς να άγεται και να φέρεται από τις κραυγές υποψήφιων ψηφοφόρων; Φαντάζει πολύ ακριβοδίκαιο να έχουμε μια βουλή που να ψηφίζει νόμους που προάγουν το γενικό καλό; Φαντάζει πολύ ακριβοδίκαιο να υπάρχει μια δικαιοσύνη που να επιβλέπει την τήρηση των νόμων και να επιβάλει τιμωρία όπου δεν τηρούνται;Φαντάζει πολύ ακριβοδίκαιο να θέλω μια λειτουργική πολιτεία;Νομίζω ότι Οικονομικά και Αγωγή του Πολίτη θα έπρεπε να διδάσκονται υποχρεωτικά και σε ενήλικες μετά το πέρας της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Σωστά τα λόγια σου και αυτήν την φορά θα συμφωνήσω μαζι σου 100%. Το εγγενές πρόβλημα είναι ότι καπιταλισμός χωρίς διαρκή ανάπτυξη / επέκταση παύει να είναι καπιταλισμός. Σε αυτό δεν σε βοηθάει καμμία εκπαίδευση και κανένα κράτος.Ιδίως η ελληνική εκδοχή του καπιταλισμού - δλδ η αρπαχτή, η κονόμα και το ας κόψουν οι άλλοι τον λαιμό τους - είναι ακόμα πιό ξεδιάντροπα αδίστακτη από τον "κλασσικό" καπιταλισμό.Οταν λοιπόν ούτε ο "αγνός" καπιταλισμός δεν μπορεί να σταματήσει μπροστά σε τίποτα, πως περιμένεις να σταματήσουν οικιοθελώς τα ελληνικά λαμόγια; Μόνο όταν το Αιγαίο μετατραπεί σε χαβούζα και πάψουν να έρχονται οι τουρίστες λόγω του συσσωρευμένου σκατού, μόνο τότε θα σταματήσουν οι απατεώνες να χτίζουν.Και ξέρεις ποιό θα είναι το κερασάκι: Οτι τότε θα ξεχάσουν τις καπιταλιστικές κορώνες και εντελώς σοσιαλιστικά θα ζητήσουν από το κράτος να επανορθώσει τις ζημιές. Οπως έχει ήδη γίνει Ν φορές.Είναι λοιπόν εντελώς άκυρο αυτό που έγραψες στην αρχή. Δεν είναι "το ίδιο" παράλογοι οι καπιταλιστές με όλους εμάς που δεν θέλουμε να δούμε την χώρα μας τίγκα στο σκουπίδι και το τσιμέντο.
Αν μου επιτρέπεις μία τροποποίηση σε αυτά που λες:δεν υπάρχει ελληνική έκδοση του καπιταλισμού αλλά ελληνική έκδοση του κράτους. Αν αυτό απουσιάζει δεν φταίει ο καπιταλισμός.Από τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη ως τον Κουφοντίνα η δολοφονία πολιτικών αντιπάλων διαφυλάσσει ιδεολογικά και -κυρίως- οικονομικά τσιφλίκια.Πάντα όσοι δεν έχουν πρόβλημα να σκοτώσουν (κυριολεκτικά ή και μεταφορικά μιλώντας) τους πολιτικούς τους αντιπάλους στην Ελλάδα βρίσκουν οπαδούς καθώς πετάνε κάτι θολά ιδεολογικά.Εμμένω σε δύο δουλειές του Μπόμπολα και στην απήχηση που είχαν στον αριστερό κόσμο (άσε τον αν συμφωνείς ή διαφωνείς εσύ με το έργο αυτό καθεαυτό, τον τρόπο αντιμετώπισης δες): Σκουριές και Κερατέα, μολότωφ παντού με μεταφερόμενους (με πούλμαν) στρατούς.
Καταρχήν πως βρέθηκαν ιδιοκτησίες σε ένα γκρεμό που έβγαιναν μόνο αγκαθωτοί θάμνοι, είχε ένα στενό μονοπάτι και έγιναν τα ξενοδοχεία είναι το ένα θέμα.Ότι κατέβασαν το όλο το βουνό και έφτιαξαν και σκάλα είναι άλλο θέμα.Ότι έχουν χτίσει τα πάντα χωρίς ένα παραδοσιακό ρυθμό γιατί αυτό θέλουν είναι άλλο ένα. (έχω προσωπική εμπειρία πελάτη) Η σκανδαλώδης μίσθωση και η μόνιμη κατασκευή είναι άλλο ένα θέμα.Και ότι ζητούν δέκα ευρώ για ομπρέλα ξαπλώστρες χωρίς καφέ και νερό-που στο κάθισμα πρέπει να είναι 100 και όταν δεν έχει έλεγχο είναι 10000 είναι το τελευταίο.Οπότε λες: "Λευκάδα, κάθε πέρυσι και καλύτερα και πας Πρέβεζα που ακόμα είναι δωρεάν και αρκετά παρθένες οι παραλίες"