Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis όχι μόνο έχει ποντίσει καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά διεξάγει κανονικά έρευνες τις τελευταίες ημέρες, σε αντίθεση με όσα εκτιμά η Αθήνα, σύμφωνα με άρθρο στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Καθημερινή».
«Ο άμεσος στόχος των εν εξελίξει έκνομων ενεργειών της Άγκυρας ήταν η διάσπαση της συνέχειας της ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου», γράφει ο Κώστας Ιορδανίδης, διπλωματικός συντάκτης και ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αμυντικής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
«Το επιβεβαίωσε σε πρακτικό επίπεδο με το ερευνητικό σκάφος Όρουτς Ρέις να έχει ποντίσει εδώ και ημέρες καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και να διεξάγει έρευνες παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις των Αθηνών», προσθέτει ο κ. Ιορδανίδης, παλιός υπότροφος του ΝΑΤΟ, που κάνει λόγο για «αιφνιδιασμό».
Ελληνικές αρχές εκτιμούσαν τις προηγούμενες ημέρες πως το Oruc Reis δεν είναι σε θέση να διεξαγάγει έρευνες λόγω του θορύβου των πολεμικών πλοίων που πλέουν στην περιοχή.
«Το ουσιώδες όμως είναι ότι η θαλάσσια ζώνη Καστελλορίζου, Στρογγύλης, Ρόδου χαρακτηρίζεται πλέον από εταίρους μας αμφισβητούμενη περιοχή», σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Ιορδανίδης, εκτιμώντας πως η συμμετοχή κρατών που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση «λειτουργεί προς όφελος της Τουρκίας, αμβλύνοντας την όποια πίεση μπορεί να ασκεί η Ένωση προς όφελος της Ελλάδος και της Κύπρου. Στο μεταξύ, η Τουρκία θα εξακολουθεί να επιχειρεί εδραίωση της θέσεώς της στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, νομοτελειακά».
Ελληνογαλλική άσκηση
Στην σκιά της ελληνοτουρκικής κρίσης, οι ελληνικές και οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν κοινή ναυτική άσκηση στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής που έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία.
Στην άσκηση συμμετείχαν οι Φρεγάτες (Φ/Γ) «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και Γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το Γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη Φρεγάτα FS «LA FAYETTE».
Η άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.
Στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, δύο Γαλλικά αεροσκάφη RAFALE προσγειώθηκαν και χρησιμοποίησαν για επανεξυπηρέτηση τις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα.