Στο «πάγωμα» των αλλαγών στη Συνθήκη του Δουβλίνου θα προχωρήσουν οι Βρυξέλλες, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, κρίνουν ότι μια μεταρρύθμιση της συνθήκης θα επηρέαζε τη συμφωνία Τουρκίας-Ε.Ε. για το προσφυγικό.
Η συνθήκη προβλέπει ότι η χώρα εισόδου ενός πρόσφυγα ή μετανάστη στην Ευρώπη είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία του αιτήματος ασύλου. Η απόφαση για «πάγωμα» των μεταρρυθμίσεων αυξάνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, την πίεση σε χώρες που αποτελούν σημεία εισόδου προσφύγων, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.
Κατά τους Financial Times που επικαλούνται έγγραφο της Κομισιόν που έχουν στη διάθεσή τους, οι αλλαγές αναμένεται να προχωρήσουν πιθανόν από τις αρχές Απριλίου.
Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας και της Ιταλίας με επιστολή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Μαρτίου ζητούσαν να υπάρξει ένα κοινό σύστημα σε όλη την ΕΕ για την καταγραφή των προσφύγων και των μεταναστών καθώς επίσης να προωθηθεί η εναρμόνιση των διαδικασιών επιλογής και των δικαιωμάτων που απολαύουν οι αιτούντες άσυλο.
Στην επιστολή τους, που περιήλθε σε γνώση της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, οι Τόμας ντε Μεζιέρ και Αντζελίνο Αλφάνο καλούσαν να προχωρήσει μια «φιλόδοξη μεταρρύθμιση» των κανόνων της Σύμβασης του Δουβλίνου—με βάση τους οποίους οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι υποχρεωμένοι να ζητούν άσυλο στο πρώτο κράτος της ΕΕ όπου εισέρχονται—διαμέσου ενός νέου και αναπροσαρμοσμένου «Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου».
Στην αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου στο άμεσο μέλλον είχε αναφερθεί στις αρχές του μήνα ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσιάζοντας τον οδικό χάρτη για την επιστροφή στην ομαλότητα σε ό,τι αφορά τη Σένγκεν. Ο κ. Αβραμόπουλος είχε εστιάσει τις αλλαγές κυρίως στο άρθρο που αφορά στις επιστροφές μεταναστών στο κράτος-μέλος πρώτης υποδοχής.
«Όταν είχαμε υιοθετήσει αυτό το άρθρο η κατάσταση ήταν διαφορετική. Τώρα πρέπει να λάβουμε υπόψη την κατάσταση στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία», είχε πει κάνοντας σαφές ότι για να αλλάξει το άρθρο θα πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα μέλη.
Σύμφωνα με την ισχύουσα συνθήκη του Δουβλίνου, υπεύθυνο για τη χορήγηση ασύλου, είναι το κράτος-μέλος από το οποίο ο πρόσφυγας εισήλθε στην Ευρώπη. Συγχρόνως, τα υπόλοιπα κράτη-μέλη υποχρεούνται να επαναπροωθήσουν στο κράτος εισόδου κάθε αιτούντα άσυλο που έχει βρεθεί στο έδαφός τους. Ωστόσο σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, που είναι η χώρα στην Ε.Ε. μέσω της οποίας οι περισσότεροι πρόσφυγες εισέρχονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο, μία τέτοια αλλαγή στη συνθήκη δεν θα είχε άμεσο αντίκτυπο στον αριθμό προσφύγων στη χώρα μας, καθώς από το 2011 οι επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Ελλάδα έχουν ουσιαστικά απαγορευθεί.
Υπενθυμίζεται ότι τότε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε κρίνει τη χώρα μας ακατάλληλη για τη διαχείριση μεταναστευτικών ροών, όταν ακόμα οι αριθμοί ήταν ιδιαίτερα περιορισμένοι.
Σίγουρο είναι πάντως ότι η Συνθήκη με τη σημερινή της μορφή έχει ξεπεραστεί από τις υπάρχουσες συνθήκες.
σχόλια