Πανελλαδικές 2020: Ο νέος τρόπος υπολογισμού των μορίων δημιουργεί μεγάλο αριθμό ισοβαθμιών

Πανελλαδικές 2020: Ο νέος τρόπος υπολογισμού των μορίων δημιουργεί μεγάλο αριθμό ισοβαθμιών Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Μεγάλο αριθμό ισοβαθμιών κινδυνεύει να δημιουργήσει στις φετινές πανελλαδικές το νέο σύστημα υπολογισμού μορίων.


Ειδικότερα, με βάση το σύστημα υπολογισμού μορίων που θεσμοθέτησε ο τέως υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου τα συνολικά μόρια θα είναι αριθμοί που τα δύο τελευταία τους ψηφία είναι μόνο 00, 25, 50, 75. Έτσι, θα προκύπτουν πολλές ισοβαθμίες υποψηφίων, και μάλιστα το φαινόμενο θα είναι έντονο στις περιζήτητες σχολές. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας ετοιμάζουν εισήγηση, ώστε να συνταχθεί η απαραίτητη υπουργική απόφαση η οποία θα ενημερώνει για τα κριτήρια εισαγωγής που θα ισχύσουν σε περίπτωση ισοβαθμίας υποψηφίων.

Συγκεκριμένα, στις Πανελλαδικές Εξετάσεις οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα. Μέχρι και πέρυσι ο βαθμός μόνο στα δύο εξ αυτών πολλαπλασιαζόταν με ειδικό συντελεστή βαρύτητας (1,3 και 0,7 αντίστοιχα), καθώς εθεωρείτο ότι ήταν κρίσιμα αυτά τα μαθήματα για τη φοίτηση στις σχολές ανά επιστημονικό πεδίο. Ενδεικτικά, για την εισαγωγή στα τμήματα θετικών επιστημών τα μαθήματα βαρύτητας ήταν τα Μαθηματικά και η Φυσική, για τις ιατρικές η Βιολογία και η Χημεία, για τις φιλολογίες τα Αρχαία Ελληνικά και η Ιστορία. Με το προηγούμενο σύστημα υπολογισμού των τελικών μορίων μπορούσαν να προκύψουν αριθμοί που λήγουν από το 00 έως και το 99.

Με τον νόμο 4610 του 2019 καταργήθηκαν οι συντελεστές βαρύτητας και τα συνολικά μόρια προκύπτουν από τον μέσο όρο των βαθμών στα τέσσερα μαθήματα πολλαπλασιαζόμενο επί 1.000. «Σε μαθηματικούς όρους, αυτό σημαίνει ότι διαιρούμε με 4 και μετά πολλαπλασιάζουμε με 1.000, δηλαδή ουσιαστικά πολλαπλασιάζουμε με 250. Έτσι προκύπτουν οι αριθμοί που λήγουν μόνο σε 00, 25, 50 και 75. Άρα, τελικά, δεν έχουμε 20.000 πιθανά αποτελέσματα αλλά μόνο 800 πιθανά αποτελέσματα», παρατηρεί η καθηγήτρια μαθηματικών Ηρώ Μαρκάκη στην εφημερίδα «Καθημερινή» ενώ σύμφωνα με τον μαθηματικό κ. Στράτο Στρατηγάκη, μπορούν να βρεθούν κατά μέσον όρο 125 υποψήφιοι σε κάθε βαθμό.

Από την άλλη, στις υψηλόβαθμες σχολές όπου δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση στα μόρια των εισαχθέντων (πρώτος - τελευταίος), θα υπάρξει πολύ μεγάλη συγκέντρωση υποψηφίων στις ίδιες βαθμολογίες.


Το υπουργείο Παιδείας μελετά το θέμα και, σε περίπτωση ισοβαθμίας, προκρίνει να μετράει το άθροισμα των βαθμών στα δύο μαθήματα βαρύτητας, και μετά ο βαθμός στο πρώτο μάθημα βαρύτητας. Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχει και η πρόταση για επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πιθανώς υπερβολή τα κλειστά σχολεία» - Καθησυχαστικός ο δήμαρχος Σαντορίνης για τους σεισμούς

Ελλάδα / «Πιθανώς υπερβολή τα κλειστά σχολεία» - Καθησυχαστικός ο δήμαρχος Σαντορίνης για τους σεισμούς

«Μετά τα γεγονότα στο Μάτι ή τα Τέμπη, υπάρχει μεγαλύτερος φόβος και για αυτό λαμβάνονται πιο αυστηρά μέτρα από αυτά που θα λαμβάναμε πριν» είπε ο δήμαρχος Θήρας
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί στη Σαντορίνη: Τα μέτρα μετά την έκτακτη σύσκεψη - Κλειστά σχολεία και ακύρωση εκδηλώσεων

Ελλάδα / Σεισμοί στη Σαντορίνη: Τα μέτρα μετά την έκτακτη σύσκεψη - Κλειστά σχολεία και ακύρωση εκδηλώσεων

Το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί δεκάδες σεισμικές δονήσεις στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με τον ισχυρότερο σεισμό, μεγέθους 4,3 Ρίχτερ, να σημειώνεται το μεσημέρι του Σαββάτου ανοιχτά της Ανάφης
LIFO NEWSROOM
Κακοποίηση 3χρονου: Σε ειδικό χώρο κράτησης η μητέρα του – Δίπλα στη Ρούλα Πισπιρίγκου

Ελλάδα / Κακοποίηση 3χρονου: Σε ειδικό χώρο κράτησης η μητέρα του – Δίπλα στη Ρούλα Πισπιρίγκου

Ο 3χρονος Άγγελος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ, με τους γιατρούς να εκφράζουν απαισιοδοξία για την έκβαση της κατάστασής του
LIFO NEWSROOM