Πανελλαδικές εξετάσεις: Αυτοί είναι οι πρώτοι των πρώτων

Πανελλαδικές εξετάσεις: Αυτοί είναι οι πρώτοι των πρώτων Facebook Twitter
0

«Ήταν μια δύσκολη περίοδος σε όλους τους τομείς και για εμάς και για όλον το κόσμο. Ο φόβος μας ήταν ότι εν μέσω δυο εκλογικών αναμετρήσεων, μπορεί να μην δινότανε η ανάλογη βαρύτητα στις πανελλαδικές εξετάσεις, όπως και τελικά έγινε», λέει στο Βήμα ο 17χρονος Μάνος Τραϊτοράκης(εικόνα), μαθητής του Αρσακείου Αθήνας, που συμπλήρωσε στις εξετάσεις του Μαΐου 19.620 μόρια.

Ο Μάνος από το τρίτο επιστημονικό πεδίο όπου είχε διαλέξει, μπορεί πλέον να πανηγυρίζει για την είσοδο του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Για τις εξετάσεις λέει ότι εφέτος έγιναν λάθη και αβλεψίες που «σκότωσαν τα παιδιά που διαγωνίζονταν», ενώ κρίνει ως απαράδεκτη την διατύπωση του περίφημου προβλήματος της Φυσικής που προκάλεσε άγχος και ανησυχία στους υποψήφιους. Ακόμη πιο απαράδεκτη όμως χαρακτηρίζει την κίνηση της ακύρωσης του.

Η Χριστίνα Αθανασούλη, μαθήτρια της Ελληνογερμανικής Αγωγής, συμπλήρωσε 19.883 μόρια (δικαίως χαρακτηρίζεται από τους «πρώτους των πρώτων») και δηλώνει ότι αγαπάει τα Μαθηματικά. Μιλώντας στο Βήμα εμφανίζεται σίγουρη για τον εαυτό της. Δεν έχει συμπληρώσει ακόμη το μηχανογραφικό της αλλά η επιλογή της θα είναι το Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ημέρα χαράς ήταν η σημερινή και για την 17χρονη Στεφανία Ευαγγελίου που συμπλήρωσε 19.162 μόρια στο 5ο επιστημονικό πεδίο (και 19.004 στο 3ο που επίσης την ενδιέφερε). Είναι μαθήτρια του 30ού Λυκείου Κυψέλης και θέλει να σπουδάσει στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Η εξεταστική διαδικασία είχε πολλά προβλήματα εφέτος και ομολογώ ότι αγχώθηκα λίγο, ειδικά με τη Φυσική. Το επίμαχο ερώτημα το είχα λύσει», λέει. Το εξεταστικό σύστημα κατά τη γνώμη της είναι αγχωτικό αλλά αξιοκρατικό «γιατί ο καθένας μπορεί να δείξει τι αξίζει».

Η 17χρονη Διονυσία Σταμούλου, από την άλλη πλευρά, θέλει να γίνει δημοσιογράφος. Φοίτησε στο 7ο Λύκειο Καλλιθέας και στις εξετάσεις συμπλήρωσε 19.310 μόρια. Θα επιλέξει στο μηχανογραφικό της το Τμήμα ΜΜΕ και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Η διαδικασία των εξετάσεων ήταν ψυχοφθόρα», επισημαίνει και δεν κρίνει το εξεταστικό σύστημα της χώρας ως αξιοκρατικό. «Το χαρακτηρίζει μεγάλος βαθμός υποκειμενικότητας» δηλώνει. Έγραψε 20 στο μάθημα με το περιβόητο θέμα, λατρεύει την Βιολογία, αλλά θα σπουδάσει ιατρική.

Ο Αναστάσιος Τσαρουχάς, μαθητής του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης δεν συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία από όλους τους μαθητές. Εξασφάλισε 19.117 μόρια που κατά πάσα πιθανότατα του αρκούν για να πετύχει την είσοδο του στην Ιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Πέτυχε όμως κάτι που με τα δεδομένα των φετινών εξετάσεων ίσως ήταν δυσκολότερο. Το «παράσημο» του είναι το 20 με το οποίο βαθμολογήθηκε στη φυσική κατεύθυνσης, το μάθημα των φετινών εξετάσεων που προκάλεσε διαμάχες μεταξύ Εταιρείας Ελλήνων Φυσικών και υπουργείου.

«Έτσι όπως είναι τα θέματα των εξετάσεων πραγματικά είναι εξαιρετικά δύσκολο για έναν μαθητή, όσο καλός ή επιμελής και να είναι, να γράψει πολύ καλά χωρίς να τον έχει "υποψιάσει" το φροντιστήριο για την μορφή και τις δυσκολίες των εξετάσεων» σχολιάζει η Μυρτώ Αρχοντάκη, που συγκέντρωσε 19.135 μόρια και φαίνεται να πετυχαίνει την είσοδο της στη Νομική Σχολή Αθηνών. «Είναι ένα αντικείμενο που μου φαίνεται ενδιαφέρον και ίσως από τις ελάχιστες σχολές του θεωρητικού πεδίου που δίνει κάποιες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης» συμπληρώνει. Η Μυρτώ χαρακτηρίζει τη φετινή χρονιά σαν μια περίοδο με πολύ διάβασμα.

«Σε κάποια μαθήματα ήξερα ότι έχω πάει καλά, σε άλλα πήγα καλύτερα από ότι περίμενα», λέει η Ευθυμία Σταυρουλάκη, μαθήτρια της θεωρητικής κατεύθυνσης που συγκέντρωσε 19.118 μόρια. Είναι μαθήτρια σε δημόσιο σχολείο του Κερατσινίου, «όπου από τους 20 συμμαθητές μου οι περισσότεροι καταφέρνουν από ότι φαίνεται να εισαχθούν στη σχολή της επιθυμίας τους». Η ίδια δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποια θα είναι η πρώτη επιλογή στο μηχανογραφικό της. «Είμαι μεταξύ Νομικής και κάποιων τμημάτων του Παντείου Πανεπιστημίου», λέει.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ