Πάνω από 5.500 εθελοντές για τη μάχη κατά του κορωνοϊού -«Δεν μπορούμε να είμαστε θεατές»

Πάνω από 5.500 εθελοντές για τη μάχη κατά του κορωνοϊού -«Δεν μπορούμε να είμαστε θεατές» Facebook Twitter
Πάνω από 5.500 εθελοντές για τη μάχη κατά του κορωνοϊού (Φωτογραφία αρχείου EPA)
0

Περισσότεροι από 5.500 εθελοντές δήλωσαν ότι θέλουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, μετά το κάλεσμα της κυβέρνησης.

Οι εθελοντές δηλώνουν συμμετοχή συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στη σχετική φόρμα καταγραφής. Το εθελοντικό πρόγραμμα απευθύνεται σε όποιον μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως: ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγοι, φοιτητές, αλλά και συνταξιούχοι επιστημών υγείας. Επίσης, μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί να προσφέρει σε αυτόν τον αγώνα παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη στο σύστημα υγείας ανεξαρτήτως της ειδίκευσης που έχει.

Στην επιλογή των εθελοντών συνεκτιμάται η εργασιακή εμπειρία, οι δεξιότητες του κάθε εθελοντή και το εν γένει ενδιαφέρον του για να εργαστεί σε συγκεκριμένα πεδία που χρήζουν άμεσης ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που έχουν ανακύψει.

Οι εθελοντές που θα επιλεγούν ανάλογα της θέσης και των καθηκόντων που θα ορισθούν να αναλάβουν, θα λάβουν ταχύρρυθμη εκπαίδευση από τον υπεύθυνο διεύθυνσης/υπηρεσίας (πχ ιατρικής- νοσηλευτικής- διοικητικής- τεχνικής υπηρεσίας, κ.ά) και θα ξεκινήσουν άμεσα να εργάζονται.

«Μη φοβάσαι, είμαι εδώ»

«Ο εθελοντισμός είναι στην ουσία ένας τρόπος να φωνάξεις: μη φοβάσαι είμαι εδώ», είπε η Κωνσταντινιά Πέτσογλου στο ΑΠΕ, η οποία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για εθελοντές. Είναι γιατρός, ειδικός ιατροδικαστής, εκπαιδευμένη στο ιατρικό βελονισμό.

«Σε τέτοια περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε απλώς θεατές. Η αγωνία μας είναι ακόμη μεγαλύτερη, όταν παραμένουμε αδρανείς και εκτός συστήματος, βολεμένοι στο πελατολόγιό μας. Με αίσθηση καθήκοντος και προσφοράς προς το συνάνθρωπο, από την πρώτη στιγμή ένιωσα ότι είχα να προσφέρω», συμπλήρωσε, ενώ δηλώνει ότι περιμένει με ανυπομονησία να την καλέσουν τις επόμενες ημέρες.

«Να δώσω, να νιώσω ότι έβαλα και εγώ τη δύναμη της γνώσης μου, να εργαστώ αποδοτικά και στο τέλος να βγούμε νικητές στη μάχη αυτή. Νομίζω, όπως και για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, δεν υπάρχει όριο όταν θεραπεύεις και παλεύεις να κρατήσεις ανθρώπους στη ζωή. Τα παίζεις όλα για όλα», τονίζει και χαρακτηρίζει θετική την ανταπόκριση πολλών συναδέλφων της.

Εθελόντρια δήλωσε και η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια Μαριλένα Αγγελή. «Οι υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής υγείας θα έπρεπε να εξασφαλίζονται δημόσια και δωρεάν, και όταν αυτό δεν συμβαίνει διαπιστώνει κανείς τις δυσμενείς επιπτώσεις της έλλειψής της, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ειδικά σε περιστάσεις ψυχοκοινωνικής κρίσης, όπως η τωρινή», τονίζει.

Επισημαίνει ότι η συνθήκη της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, με τα μέτρα του εγκλεισμού και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, αποσταθεροποιούν την καθημερινότητα. «Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως αυτής που αντιμετωπίζουμε, επενεργούν τόσο ψυχικά -πλήθος μελετών αναφέρουν την εμφάνιση, στον γενικό πληθυσμό, συμπτωμάτων αντίστοιχων με τη Διαταραχή μετά από Ψυχοτραυματικό Στρες, συμπτωμάτων σύγχυσης, άγχους, κατάθλιψης, ενοχών, φόβου θανάτου, θυμού- όσο και κοινωνικά (οι κοινωνικές σχέσεις και τα κοινωνικά δίκτυα αποδιοργανώνονται)», εξηγεί.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ