Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Παρατείνονται τα μέτρα για μία επιπλέον εβδομάδα

Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI
0

Παρατείνονται για μία επιπλέον εβδομάδα, τα περιοριστικά μέτρα που είχαν τεθεί σε ισχύ λόγω της πανώλης στα αιγοπρόβατα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα.

Ο υπουργός όπως επισήμανε με επιστολή του προς τους ομολόγους του υπουργούς Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, θα ζητήσει να συζητηθεί το ζήτημα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών του Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους που έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά από την εξάπλωση της πανώλης. 

«Τα μέτρα περιορισμού, μεταφοράς, μετακίνησης και σφαγής ζώων, τα οποία ισχύουν από την προηγούμενη εβδομάδα, θα επεκταθούν για μία εβδομάδα ακόμη. Και αυτό νομίζω θα είναι ένα πραγματικά σημαντικό βήμα, μιας και η μετακίνηση των ζώων είναι αυτή που πλέον δημιουργούσε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη διασπορά της νόσου», ανέφερε αρχικά ο κ. Τσιάρας υπενθυμίζοντας παράλληλα πως «η πανώλη είναι μια ίωση, η οποία αφορά αποκλειστικά στα αιγοπρόβατα. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και προφανώς δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα για τη δημόσια υγεία».

«Ταυτόχρονα, αποστέλλω επιστολή στους ομολόγους υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να προτεραιοποιήσουν την ατζέντα στο θέμα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και να αναζητήσουμε από κοινού τρόπους αντιμετώπισης της συγκεκριμένης νόσου. Και βεβαίως να συζητήσουμε ακόμα και τα θέματα που αφορούν στις οικονομικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους που έχουν υποστεί αυτή τη ζημιά.

»Σε ένα επόμενο επίπεδο, θέλω να σας ανακοινώσω ότι το ένα κτηνιατρικό εργαστήριο που είχαμε προκειμένου να κάνουμε τις πραγματικές διαπιστώσεις μέσω της PCR για το αν υπάρχει όντως ένα κρούσμα και να επιβεβαιώνεται αυτό, πλέον μπαίνουμε σε μία λογική να επεκτείνουμε αυτή τη δυνατότητα σε άλλα δύο κτηνιατρικά εργαστήρια, ένα στη Λάρισα και ένα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να υπάρξει πολύ ταχύτερη καταγραφή και βεβαίως εντοπισμός των κρουσμάτων.

» Επίσης, θα συγκροτηθεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα εξετάσει και την επιδημιολογική πορεία της νόσου, αλλά θα εντοπίσει εάν υπήρξαν παραλείψεις, αν υπήρξαν ζητήματα, ακόμη και αν υπήρξαν έκνομες πράξεις κατά τη διάρκεια της εξάπλωσης και παρατήρησης καταγραφής της νόσου», συνέχισε.



«Η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων που έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά από την εξάπλωση της πανώλης. Το έχουμε αποδείξει και σε άλλες περιπτώσεις. To έχουμε καταφέρει μετά από μεγάλες θεομηνίες που μπορούσαν να αφορούν είτε την κλιματική αλλαγή είτε διάφορα άλλα φαινόμενα, να σταθούμε δίπλα στο πλευρό των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, να τους στηρίξουμε και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να δουν το δικό τους αύριο με ελπίδα και αισιοδοξία.

»Το ίδιο θα γίνει και εδώ, με την ολοκλήρωση της καταγραφής της όποιας ζημιάς στο ζωικό κεφάλαιο και με το κλείσιμο της διάδοσης της νόσου, θα βρεθούμε σε θέση προκειμένου να κάνουμε αποτίμηση και βεβαίως να στηρίξουμε τον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας, ειδικά σε μια δύσκολη στιγμή που το έχει ανάγκη», κατέληξε ο υπουργός.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM