Παπαζάχος: Φτωχή η μετασεισμική ακολουθία - Αναμένουμε μετασεισμό ακόμα και 6 Ρίχτερ

Παπαζάχος: Φτωχή η μετασεισμική ακολουθία - Αναμένουμε μετασεισμό ακόμα και 6 Ρίχτερ Facebook Twitter
0

Πολύ φτωχά εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή μετά την ισχυρή δόνηση ανοιχτά της Σάμου, επισήμανε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

Διευκρίνισε ότι είναι πρακτικώς αδύνατο να μην έχει πλούσια σεισμική ακολουθία ο συγκεκριμένος σεισμός με μετασεισμούς που θα φτάσουν ακόμα και τους 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, τόνισε μιλώντας στο Mega.

Η σεισμική ακολουθία ενός τέτοιου μεγέθους σεισμού φτάνει ακόμα και σε βάθος χρόνου 6 μηνών. Ωστόσο, οι σεισμολόγοι περιμένουν εκτόνωση του φαινομένου με ισχυρούς μετασεισμούς τις επόμενες, ώρες, ημέρες ακόμα και εβδομάδες, όπως επισήμανε ο καθηγητής.

Επισήμανε ακόμα ότι τα σεισμολογικά ινστιτούτα κάνουν λόγο για 7 Ρίχτερ, αναθεωρώντας την αρχική εκτίμηση των 6,7 Ρίχτερ.

Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι είναι πολύ δύσκολο αυτή να μην ήταν η κύρια σεισμική δόνηση.

Πιο ανησυχητική η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρά το γεγονός ότι αυτός δεν ήταν ο κύριος σεισμός, επισήμανε ο κ. Παπαζάχος χαρακτηριστικά.

Ανάλογη άποψη έχει και ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας Ευθύμιος Λέκκας, ωστόσο εξέφρασε και φόβους για την εξέλιξη μικρού τσουνάμι.

Έκανε λόγο για ένα ιδιότυπο φαινόμενο, σε ό,τι αφορά στον αντίκτυπο του σεισμού και τις καταστροφές στην Σμύρνη.

Ο σεισμός είχε την ίδια ένταση σε Ελλάδα και Τουρκία, ωστόσο, στην τουρκική πλευρά η τρωτότητα των κτιρίων μπορεί να εντείνει το πρόβλημα, τόνισε. 

Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Γεωλόγος καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος τόνισε ότι η σημερινή σεισμική δραστηριότητα συνδέεται με το υποθαλάσσιο ρήγμα της Βόρειας Σάμου.

Πρόκειται, όπως είπε ο κ. Ζούρος, «για γνωστό υποθαλάσσιο ρήγμα με κανονική κίνηση και βύθιση προς βορρά. Το ρήγμα προκαλεί έντονο ανάγλυφο στον θαλάσσιο πυθμένα παράλληλα με την βόρεια ακτή του νησιού και έχει μήκος περί τα 25 χιλιόμετρα».

Όπως είπε ο κ. Ζούρος, «οι μεγαλύτερες βλάβες φαίνεται να βρίσκονται στην Μικρασιατική ακτή, λόγω της βύθισης του επιπέδου του ρήγματος».

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε για το σεισμικό κίνδυνο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου) υπολογίσθηκε ότι το δυναμικό του ρήγματος μπορεί να δώσει σεισμό 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM