— Ποια ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται περισσότερο "στο στόχαστρο" σήμερα; Πού επικέντρωσε φέτος η ΔΑ και ποια θα είναι η κεντρική της καμπάνια για το '16; Πόσο ανταποκρίνεται η Πολιτεία στις εκκλήσεις της;
Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος μας έχει γίνει πιο επικίνδυνος, κι αυτό αποδεικνύει και η παγκόσμια προσφυγική κρίση, η μεγαλύτερη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι δύσκολο κανείς να ξεχωρίσει μόνο ένα ή δύο δικαιώματα. Άλλωστε τα δικαιώματα είναι αλληλένδετα και μία παραβίαση μπορεί οδηγήσει στην άλλη... Εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν από διώξεις, βία, σοβαρές παραβιάσεις ή τη δράση ομάδων όπως του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους ή της Μπόκο Χαραμ. Η Διεθνής Αμνηστία επικεντρώθηκε και το 2015 σε θέματα προσφύγων απαιτώντας μια ευρωπαϊκή απάντηση στα εκτεταμένα ναυάγια στη Μεσόγειο. Πετύχαμε ήδη την αύξηση των πόρων και του πεδίου δράσης των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στην Ιταλία, πράγμα το οποίο οδήγησε σε κάθετη μείωση των ναυαγίων. Παράλληλα, εστιάζουμε στους ανθρώπους που περνούν μέσω Ελλάδας καθώς και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προκύψει. Επίσης στα θέματα ρατσιστικών επιθέσεων ή αστυνομικής αυθαιρεσίας όπως κι ενάντια στα βασανιστήρια παγκοσμίως. Θα επιμείνουμε σ' αυτές τις θεματικές , ειδικά ώστε να σταματήσουν οι πνιγμοί στο Αιγαίο, γιατί πιστεύουμε ότι η αλλαγή χρειάζεται συνέπεια και συνέχεια για να επιτευχθεί και παραμένουμε σταθεροί στις αξίες μας.
—Τι δικαιωματικές παραβάσεις διαπιστώσατε επισκεπτόμενος την Ειδομένη και πώς κρίνετε τη χτεσινή αστυνομική «επιχείρηση εκκένωσης»;
Κοιτάξτε, κατανοώ την ανάγκη να αποκατασταθεί η λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής αλλά όχι το γιατί έπρεπε να απομακρυνθούν οι δημοσιογράφοι και οι ΜΚΟ κατά την διάρκεια της επιχείρησης, ούτε τον τρόπο με τον οποίο συντελέστηκε. Θα μιλήσουμε με τους ίδιους του ανθρώπους που διώχτηκαν για να δούμε τι συνέβη και τι τους περιμένει από εδώ και πέρα. Συνολικά , η κατάσταση είναι ένα ακόμα παράδειγμα της πλήρους αποτυχίας της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την τωρινή προσφυγική κρίση. Από την Ελλάδα, την Τουρκία και κατά μήκος των Βαλκανικών Κρατών, η δοκιμασία των προσφύγων και των μεταναστών θα επιδεινωθεί αν τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν προσφέρουν μια συντονισμένη απάντηση στην προσφυγική κρίση. Εξάλλου η πρακτική των αρχών της ΠΓΔΜ να αφήνουν μόνο ορισμένες εθνικότητες να περνούν ενώ απορρίπτουν άλλες χωρίς να εξετάσουν την ατομική περίπτωση του καθενός είναι σαφώς παράνομη διάκριση. Μίλησα με πολλούς ανθρώπους από διάφορες χώρες, όπως π.χ. το Ιράν, που θα μπορούσαν να είναι πρόσφυγες και θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρξει μια αξιόπιστη αρχή για να κρίνει αν δικαιούνται διεθνή προστασία. Οι συνθήκες διαμονής παραμένουν άσχημες ειδικά τώρα τον χειμώνα, ενώ όλες οι παροχές βασίζονται στη δουλειά των εθελοντών και τον ΜΚΟ που βρίσκονται εκεί.
—Στο δίλημμα "ασφάλεια ή ελευθερίες," ποια μπορεί να είναι η δικαιωματική απάντηση;
Δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς ανθρώπινα δικαιώματα και δικαιοσύνη. Οι μεγαλύτερες ανθρώπινες τραγωδίες οφείλονται σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Οι υπεύθυνοι των επιθέσεων σε Παρίσι, Λίβανο ή Νιγηρία που κόστισαν τόσες ανθρώπινες ζωές πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα αλλά πάντα στο πλαίσιο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όσον αφορά τα καθεστώτα «μόνιμων εξαιρέσεων» για σημαντικές ελευθερίες αυτό αποτελεί μεγάλο πισωγύρισμα σε όσα έχουμε επιτύχει ως κοινωνίες και το μόνο που προσφέρουν είναι φόβος και πιθανώς διακρίσεις. Η απάντηση λοιπόν είναι να εμβαθύνουμε, ζητώντας περισσότερα ανθρώπινα δικαιώματα για να βαθύνουμε τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια.
— Είστε αισιόδοξος για το μέλλον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον πλανήτη; Τι σας έχει εντυπωθεί περισσότερο από τη μέχρι τώρα δράση σας στη ΔΑ;
Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη δικαιοσύνη - από εμάς εξαρτάται. Πάντα με εντυπωσιάζουν οι ιστορίες που μας λένε οι άνθρωποι τους οποίους βοηθάμε μέσω των εκστρατειών μας, όπως ο Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων που γίνεται αυτές τις μέρες (amnesty.gr/action/campaigns/20030/pagkosmios-marathonios-grammaton-2015). Το πόσο κουράγιο παίρνουν από τα γράμματα και τις δράσεις των ακτιβιστών μας, το πώς αυτές οι δράσεις φτάνουν μέχρι και τα πιο σκοτεινά κελιά και τις πιο απομακρυσμένες πόλεις και δρουν σαν ασπίδα γι' αυτούς τους ανθρώπους. Σύμφωνα λοιπόν και με το μότο της Οργάνωσής μας: «Είναι καλύτερα να ανάψεις ένα κερί από το να καταριέσαι το σκοτάδι».
Info: Ο Γ. Κοσμόπουλος έχει σπουδάσει Διεθνείς Σχέσεις και Διεθνές Δίκαιο και κατέχει Μεταπτυχιακό Τίτλο στα Ανθρώπινα Δικαιώματα (European Master in Human Rights and Democratization). Αρχικά εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα, στη συνέχεια εντάχθηκε στη Διεθνή Αμνηστία και τα τελευταία χρόνια υπήρξε υπεύθυνος εκστρατειών και ερευνητής της ΔΑ στο Λονδίνο για θέματα σχετικά με Ελλάδα-Κύπρο. Πέρσι τον Δεκέμβριο ανέλαβε διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της ΔΑ.
σχόλια