Συνολική ποινή 8 ετών με αναστολή επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στον Πέτρο Φιλιππίδη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για δύο απόπειρες βιασμού συναδέλφων του, το 2010 και το 2014.
Το Δικαστήριο επέβαλε ποινή 6 ετών για την πρώτη περίπτωση και 5 για την άλλη, ωστόσο η τελική ποινή προέκυψε, κατά συγχώνευση, στα 8. Ίδια ήταν και η εισαγγελική πρόταση. Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος ποινή βάσης είναι τα έξι χρόνια για την πρώτη πράξη και δύο χρόνια για τη δεύτερη πράξη. Το δικαστήριο εξετάζει πλέον το θέμα της χορήγησης ή μη αναστολής στην έφεση του κατηγορούμενου.
Ωστόσο, το δικαστήριο τελικά αποφάσισε ομόφωνα να δοθεί αναστολή στην έφεση, με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνισης στο ΑΤ της περιοχής του. Υπέρ της αναστολής είχε ταχθεί και η εισαγγελέας, λέγοντας ότι είναι γνωστή η διαμονή του και πλέον είναι μη αποδεκτός στον χώρο του θεάτρου.
Νωρίτερα είχαν απορριφθεί τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, που είχε ζητήσει η νομική ομάδα του καταδικασθέντα.
Το χρονικό της υπόθεσης Φιλιππίδη
Σύμφωνα με την δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος του, κατηγορούνταν ότι βίασε μία συνάδελφο του το 2008, πράξη που έγινε δύο φορές, καθώς και να αποπειράθηκε να βιάσει άλλες δύο ηθοποιούς, το 2010 και το 2014. Για την πρώτη κατηγορία αθωώθηκε, αλλά ένοχος κρίθηκε για τις άλλες δύο.
Σε δύο από τις περιπτώσεις οι πράξεις τελέστηκαν μέσα στο καμαρίνι του, όπου για επαγγελματικούς λόγους βρέθηκαν εκεί οι συνάδελφοι του, ενώ στην τρίτη περίπτωση του καταλογίστηκε ότι επιχείρησε να βιάσει συνάδελφο του μέσα στο αυτοκίνητο του, μετά από επαγγελματικό ραντεβού που είχε με την άνεργη τότε, παθούσα.
Η δίκη του Πέτρου Φιλλιπίδη ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο με τον κατηγορούμενο να μετάγεται από την φυλακή στο εδώλιο, καθώς τον Ιούλιο του 2021 είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση.
Η πορεία της δίκης, ήταν το ΜΟΔ που τον περασμένο Ιούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι ο προφυλακισθείς μπορεί να βγει από την φυλακή και του επέβαλε περιοριστικούς όρους. Στην πρόταση της για την έξοδο του ηθοποιού από την φυλακή, η εισαγγελέας είχε αναφέρει πως δεν θεωρεί πως ο κατηγορούμενος, τότε, Φιλιππίδης, παραμένει επικίνδυνος για την διάπραξη νέων αδικημάτων. Είχε αιτιολογήσει μάλιστα αυτή την άποψη της, επισημαίνοντας ότι «είναι ανεπιθύμητος στον τόπο δράσης του, δηλαδή σε θεατρικούς χώρους» και επιπλέον ότι πλέον οι συνεργάτιδες του είναι ενημερωμένες για όσα του καταλογίζονται και επομένως σε θέση να προφυλαχθούν.
Οι δικαστικές Αρχές έκαναν λόγο για «μακρά περίοδο δράσης» του, την οποία προσδιορίζουν από το 2008 έως και το 2014, κατά την οποία «εκμεταλλευόμενος τη θέση του σκηνοθέτη - θιασάρχη και ασκώντας εξουσία, να προχωρούσε σε πράξεις κατά της γενετήσιας αξιοπρέπεια σε βάρος των θυμάτων του».
Ο ίδιος ο Πέτρος Φιλιππίδης απολογούμενος, δήλωσε οργισμένος στους δικαστές πως ο χώρος του θεάτρου και των ηθοποιών «τελείωσε για εμένα», ενώ είπε πως «ούτε να τους ξαναδώ δεν θέλω, ούτε απέξω δεν θέλω να περάσω». Ο Φιλιππίδης, δήλωσε αθώος, «χορτασμένος από αγάπη και καταξίωση», ενώ είπε πως όλη η υπόθεση σε βάρος του αφορά τη μήνιν συγκεκριμένων συναδέλφων του που δεν τους έδωσε ρόλους και θέλησαν «να με βγάλουν από το θέατρο για να πάρουν άλλοι τα ηνία».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ