Για καταστρατήγηση των μέτρων του lockdown έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέροντας ότι το βράδυ της Κυριακής εστάλησαν περισσότερα από 1 εκατομμύριο SMS στο 13033, για σωματική άσκηση.
«Χθες το βράδυ εστάλησαν πάνω από 1 εκατομμύριο SMS μετά τις 9 το βράδυ, για άθληση ή τέτοιου είδους δραστηριότητες. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτή είναι μία προσπάθεια καταστρατήγησης των μέτρων», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι αυτή η προσπάθεια θα βρει απέναντί της τους εκτεταμένους ελέγχους, σημειώνοντας ότι το πρόστιμο έχει αυξηθεί.
Ο κ. Πέτσας παρότρυνε τους πολίτες «αντί να πληρώνουν πρόστιμα, να ακολουθήσουν τις συμβουλές των ειδικών για να βγούμε μία ώρα αρχύτερα από το lockdown».
Αναφερόμενος στα νέα μέτρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι στόχος είναι «να προλάβουμε τα χειρότερα», να σωθούν ζωές και να μη φτάσει στα όριά του το σύστημα υγείας. «Αλλά και να αντιστρέψουμε τις αυξητικές τάσεις, να χαμηλώσουμε τις επιδημιολογικές καμπύλες και να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να έχουμε πιο κανονικές γιορτές τα Χριστούγεννα, με καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία της αγοράς που είναι τόσο αναγκαία για όλους τους πολίτες», συμπλήρωσε.
«Οι πιο κρίσιμες 10 ημέρες για τις αντοχές του ΕΣΥ»
Ο Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια του briefing τόνισε ότι οι επόμενες δέκα ημέρες είναι πιο κρίσιμες για τις αντοχές του συστήματος Υγείας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι αύριο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, θα ενημερώσει για το σχέδιο από εδώ και πέρα για το ΕΣΥ. «Και αυτό γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι επόμενες 10 ημέρες θα είναι οι πιο κρίσιμες για τις αντοχές του Συστήματος Υγείας, καθώς ο αριθμός των εισαγωγών σε απλές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ θα αυξάνει, όπως και ο αριθμός των διασωληνομένων», πρόσθεσε.
Πότε το 13033 «κόβει» τη μετακίνηση
Νωρίτερα σήμερα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας καταναλωτή δήλωσε ότι το 13033, ο αριθμός που αποστέλλονται τα SMS για τις μετακινήσεις, μπορεί να «κόψει» την έξοδο από το σπίτι.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει ημερήσιο όριο για τον ίδιο κωδικό μετακίνησης, είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1: «Δεν υπάρχει όριο στη διαδικασία, όμως αν το σύστημα δει ότι μετακινείστε πολλές φορές θα σας "κόψει". Υπάρχει αλγόριθμος που βλέπει ακριβώς την κινητικότητα των αιτούντων. Για δύο φορές την ημέρα προφανώς και επιτρέπεται».
Σε ό,τι αφορά τον χρόνο για τον οποίο ισχύει κάθε SMS για μετακίνηση, ο κ. Σταμπουλίδης είπε: «Ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Δεν μπορεί να το στείλουμε το πρωί και να μας βρουν έξω το βράδυ». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «το θέμα δεν είναι να ξεγελάσουμε το σύστημα, αλλά το πώς θα ανακόψουμε τον ιό».
Τέλος, σε περίπτωση που κάποιος στείλει μήνυμα στο 13033 για μετακίνηση και δεν λάβει απάντηση, ο κ. Σταμπουλίδης εξήγησε ότι το SMS πρέπει να σταλεί ξανά, μέχρι να λάβει ο πολίτης απάντηση.