Πλεύρης: Άρση των μέτρων έως τα τέλη Μαρτίου η λογική στην Ευρώπη

Πλεύρης: Άρση των μέτρων έως τα μέσα με τέλη Μαρτίου η λογική στην Ευρώπη Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Στην άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό έως τα μέσα με τέλη Μαρτίου προσανατολίζεται όλη η Ευρώπη, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αλλά προειδοποίησε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει. 

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στο συμβούλιο των υπουργών Υγείας στην Ευρώπη, ο κ. Πλεύρης επεσήμανε: 

«Όλες οι χώρες έχουν μία λογική ότι έως τα μέσα με τέλη Μαρτίου θα πρέπει να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, πάντα σε συνδυασμό με την πίεση που έχει η κάθε χώρα στο εθνικό σύστημα υγείας, αλλά δεν υπάρχει εφησυχασμός». 

Όλοι οι ειδικοί στην Ευρώπη, δήλωσε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον ΣΚΑΪ «επισημαίνουν ότι θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προετοιμασμένοι, ειδικά από το φθινόπωρο και μετά διότι δεν ξέρουμε την πορεία της πανδημίας, δεν υπάρχει το τέλος της πανδημίας» και απάντησε καταφατικά όταν ρωτήθηκε αν αναφέρεται σε ενδεχόμενη αναζωπύρωση της πανδημίας. «Δεν πρέπει να εφησυχάσει η Ευρώπη, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη», συμπλήρωσε.  

Σε ό,τι αφορά στην άρση μέτρων από το Σάββατο- κυρίως για την επιστροφή των όρθιων στη διασκέδαση- ο κ. Πλεύρης δήλωσε ότι αυτό έγινε με γνώμονα το επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης και την πορεία του ΕΣΥ. 

Ο υπουργός σημείωσε ότι μέσα σε περίπου ένα μήνα οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν από περίπου 680 σε 480, καταγράφοντας μια φθίνουσα πορεία και συμπλήρωσε ότι χθες τα εξιτήρια ήταν 150 περισσότερα από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. «Η εικόνα δείχνει ότι το ΕΣΥ είναι μεν πιεσμένο ακόμη, αλλά βρίσκεται σε αποκλιμάκωση», συμπλήρωσε. 

Ερωτηθείς για τα πολλά κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά- χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 19.509 νέες μολύνσεις- επεσήμανε ότι ο αριθμός τους είχε πάρα πολύ μεγάλη αξία στο κύμα της μετάλλαξης Δέλτα. 

«Με τη μετάλλαξη Όμικρον δεν υποτιμούμε τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά η μεταδοτικότητα είναι τέτοια που ειδικοί λένε ότι υπάρχουν μέτρα που στην πραγματικότητα δεν μπορούν να την επηρεάσουν. Βλέπουμε τα κρούσματα σε συνδυασμό με την πίεση που μπορούν να προκαλέσουν στο ΕΣΥ. Η πίεση από τα 20.000 κρούσματα της Όμικρον είναι πολύ μικρότερη από ό,τι εκείνη των 5-6.000 μολύνσεων της Δέλτα», επεσήμανε. 


 
Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης του εμβολίου, επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή η συζήτηση στην Ευρώπη είναι σε πρώιμο στάδιο, όπως και για την περίπτωση να χρειάζεται ετήσιος εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ