Ιδιαίτερο προβληματισμό σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους έχουν προκαλέσει οι σκέψεις για το «άνοιγμα» των μετακινήσεων από νομό σε νομό το Πάσχα, με τις φωνές των ειδικών να μην αρθούν τα μέτρα να πληθαίνουν, καθώς ανησυχούν πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα φέρει επιδείνωση της πανδημίας.
Το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά λύση στη δύσκολη εξίσωση, ωστόσο το σενάριο για Πάσχα στην επαρχία απομακρύνεται. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι το «όχι» είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση από την κυβέρνηση και αυτό που απομένει είναι η επίσημη ανακοίνωσή της.
Πελώνη: Εντός της εβδομάδας οι αποφάσεις για το Πάσχα
Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το μεσημέρι της Δευτέρας, η κ. Πελώνη ζήτησε να μην προτρέχουμε. Οι αποφάσεις για το Πάσχα θα ληφθούν εντός της εβδομάδας, αφού αξιολογηθούν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, προαναγγέλλοντας πως θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις, επίσης μέσα στην εβδομάδα.
Τι «φρενάρει» τους ειδικούς
Τις τελευταίες ημέρες, όλο και περισσότεροι επιστήμονες τάσσονται κατά της άρσης των περιορισμό των μετακινήσεων από νομό σε νομό.
Με αλλεπάλληλες τοποθετήσεις τους κορυφαίοι επιστήμονες εμφανίζονται διστακτικοί σε μαζική μετακίνηση πολιτών μεταξύ νομών και καλούν τους πολίτες να επιδείξουν υπομονή.
«Μαζική έξοδος θα συντελέσει στην ανατροπή όλης της προσπάθειας που έχουμε κάνει», προειδοποίησε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής.
Ωστόσο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, άφησε ανοιχτό ένα «παραθυράκι» για μετακινήσεις σε δεύτερη κατοικία αλλά η μετακίνηση θα πρέπει να γίνεται ανάμεσα σε περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο.
Κατά των πασχαλινών μετακινήσεων, τη στιγμή μάλιστα που μόλις χθες έγιναν 500 εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τάχθηκε η καθηγήτρια Παθολογίας και μέλος της επιτροπής Ελένη Γιαμαρέλλου.
Ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος εκτίμησε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να απελευθερωθεί η πασχαλινή έξοδος, λόγω του μεγάλου κινδύνου μεταφοράς κρουσμάτων, της επιδημιολογικής φόρτισης αλλά και της δυσκολίας αντιμετώπισης ασθενών στα νοσοκομεία της περιφέρειας.
Προχθές την άποψη «να μη συναντήσουν άλλους ανθρώπους που δεν ανήκουν στην κοινωνική τους “φούσκα”» εξέφρασε ο επικεφαλής της Πνευμονολογικής κλινικής στον «Ευαγγελισμό» Γιώργος Μπουλμπασάκος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ και ο καθηγητής πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον «Σκάι», τόνισε ότι ο κάθε ναός το Πάσχα μπορεί να γίνει γενέτειρα πολλών κρουσμάτων.
Την Παρασκευή οι αποφάσεις για τη λειτουργία των ναών
Το δεύτερο θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση είναι η λειτουργία των ναών τις ημέρες του Πάσχα. Σε επιστολή της προς το υπουργείο Παιδείας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποσαφήνισε τις θέσεις της για το Πάσχα και τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ζητά να ανέβει το όριο πιστών ανά εμβαδό – από έναν σε 25 τ.μ. σε 1 σε 15 τ.μ.- καθώς και το ανώτατο όριο πιστών εντός του ναού να ανέλθει στους 100.
Παράλληλα ζήτησε να γίνονται υπαίθριες ακολουθίες και το ίδιο να ισχύσει για την Ανάσταση. Ένα ακόμη σημείο που θέτει η Εκκλησία είναι να «χαλαρώσει» το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας τη Μεγάλη Πέμπτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Σάββατο, καθώς οι συγκεκριμένες ακολουθίες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ολοκληρώνονται κατά τις 23.00 ή και 12 τα μεσάνυχτα. Στο τραπέζι ενδέχεται να τεθεί και η «επιστράτευση» των self tests για τους ιερείς και το προσωπικό των ναών -ίσως και για τους πιστούς.
Στην κυβέρνηση πάντως τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν τις εισηγήσεις των ειδικών προκειμένου να «κλειδώσουν» και οι αποφάσεις για το πώς θα λειτουργήσουν οι ναοί τις ημέρες των εορτών.