Τα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία θα καταβληθεί το ετήσιο επίδομα στις οικογένειες που έχουν από τρία παιδιά και πάνω, διευκρινίζονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.
Στο νομοσχέδιο ξεκαθαρίζεται πως το επίδομα των 500 ευρώ θα καταβάλλεται στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, εφόσον το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους είναι μέχρι 45.000 ευρώ. Το όριο θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για τις τετράτεκνες οικογένειες και κατά 4.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο για τις οικογένειες με περισσότερα των τεσσάρων τέκνα.
Ως εξαρτώμενα θεωρούνται τα παιδιά ηλικίας έως 18 ετών ή έως 19 ετών, εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση. Επιπλέον, ως εξαρτώμενα τέκνα για θεμελίωση του δικαιώματος λήψης του επιδόματος, λαμβάνονται υπόψη τα παιδιά με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Αναφορικά με τα τέκνα που φοιτούν στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση καθώς και σε Ι.Ε.Κ., το επίδομα καταβάλλεται μόνο κατά το χρόνο φοίτησής τους και σε καμία περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.
Επίσης, το επίδομα χορηγείται στις ακόλουθες κατηγορίες προσώπων, εφόσον έχουν μόνιμη και συνεχή δεκαετή κατοικία ή διαμονή στην Ελλάδα, φορολογούνται στην Ελλάδα και τα παιδιά τους βρίσκονται στην Ελλάδα:
- Έλληνες πολίτες.
- Ομογενείς αλλοδαπούς και διαθέτουν δελτίο ομογενούς.
- Πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Πολίτες των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και Ελβετούς πολίτες.
- Αναγνωρισμένους πρόσφυγες των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων.
- Ανιθαγενείς, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών.
- Δικαιούχους του ανθρωπιστικού καθεστώτος,
- Πολίτες άλλων κρατών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα και είναι γονείς τέκνων ελληνικής υπηκοότητας.