Πώς η ενδοοικογενειακή βία συνδέεται με τον κίνδυνο θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής

Πώς η ενδοοικογενειακή βία συνδέεται με τον κίνδυνο θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής Facebook Twitter
Φωτ.: Pexels
0

Μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές έμφυλης βίας παγκοσμίως, η ενδοοικογενειακή βία, συνδέεται με τον κίνδυνο θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής.

Πέρα από τη σωματική κακοποίηση ή την απειλή της σωματικής ακεραιότητας των θυμάτων, η ενδοοικογενειακή βία αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής, έως και 4 φορές στις γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Μονπελιέ που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο «European Journal of Internal Medicine». 

Ο καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, σχολιάζοντας τη μελέτη στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» επισημαίνει ότι αυτή η εντελώς καινούργια επιστημονική γνώση θα πρέπει να αλλάξει την πρακτική αιματολόγων, αγγειολόγων και γυναικολόγων, οι οποίοι πλέον εκτός από τον ιατρικό έλεγχο για τη φλεβική θρόμβωση, θα πρέπει να «ελέγχουν» τις ασθενείς αν υπόκεινται σε κάποιου είδους βία. 

«Εμείς οι αιματολόγοι, όταν ψάχνουμε να βρούμε μία γυναίκα γιατί έπαθε θρόμβωση, ενώ έπαιρνε αντιθρομβωτικά φάρμακα, μέχρι τώρα κάνουμε έλεγχο για θρομβοφιλία. Τώρα θα πρέπει να κάνουμε και ερωτήσεις για το πώς ζει με τον σύντροφό της». 

Για πρώτη φορά, τονίζει ο κ. Γεροτζιάφας, τεκμηριώνεται με πολύ καλά φτιαγμένη μελέτη, η άμεση συσχέτιση του τρόπου ζωής μιας γυναίκας και της εκδήλωσης πνευμονικής εμβολής που είναι θανατηφόρα, σε ένα υπόστρωμα, το οποίο σχετίζεται με ένα φάρμακο, που είναι τα αντισυλληπτικά.

«Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξουμε την πρακτική μας και να κάνουμε και άλλες ερωτήσεις στις ασθενείς. Βεβαίως χρειάζεται άλλη μία μελέτη, προκειμένου αυτό να γίνει κατευθυντήρια οδηγία» σημειώνει.

Όπως εξηγεί ο γνωστός αιματολόγος, η φλεβική θρόμβωση είναι σπάνια στις ηλικίες κάτω των 40. Περίπου ένα, δύο περιστατικά ανά 10.000 ετήσιους ασθενείς. «Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η κύηση και τα αντισυλληπτικά που έχουν οιστρογόνα, πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο επί δύο φορές στις νέες γυναίκες. Και επίσης μέχρι τώρα ξέραμε ότι βασικοί παράγοντες που οδηγούν στη φλεβική θρόμβωση, είναι η γενετική προδιάθεση, δηλαδή όταν υπάρχει θρομβοφιλία, όταν υπάρχουν φλεγμονώδη νοσήματα, ή ακόμη και όταν υπάρχουν κάποιες άλλες παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να έχει μία νέα γυναίκα, χωρίς να είναι ακόμη διαγνωσμένες».

«Πρέπει να γίνει υπόθεση του γυναικείου κινήματος» 

Με τη νέα επιστημονική γνώση όμως, ο κ. Γεροτζιάφας υποστηρίζει ότι θα πρέπει να οργανωθεί ένα ευρωπαϊκό δίκτυο, το οποίο να ψάξει πιο ενδελεχώς τα ευρήματα αυτής της πρώτης μελέτης.

«Και θα πρέπει να εμπλακεί κυρίως το γυναικείο φεμινιστικό κίνημα, γιατί εκεί έχουμε τη συμπύκνωση στη βιολογία των κοινωνικών συνθηκών που ζει μία γυναίκα. Θα πρέπει εκτός από τη λογική του είναι δικαίωμά μου ως άνθρωπος να μην εκτίθεμαι στη βία και να αμύνομαι απέναντι στη βία, να αντιμετωπίσουμε πλέον και τη νέα διάσταση που δημιουργείται. Δηλαδή ότι η ίδια η βία, δημιουργεί βιολογικές ανωμαλίες που μπορεί να εκθέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του ανθρώπου, λόγω θρόμβωσης. Πρέπει να γίνει υπόθεση του γυναικείου κινήματος. Υπάρχει ήδη ένα κάλεσμα από την ομάδα που έκανε τη μελέτη για να το μάθουν οι ειδικότητες που εμπλέκονται και αυτές είναι αιματολόγοι, αγγειολόγοι, γυναικολόγοι».

Η βία έχει πλέον μετρήσιμα και επικίνδυνα βιολογικά αποτελέσματα

Σύμφωνα με τον καθηγητή η μελέτη έγινε σε 2.000 γυναίκες, όπου οι μισές, κατά τη διάρκεια λήψης αντισυλληπτικών, έπαθαν θρόμβωση.

«Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μία συγκεκριμένη μέθοδο με κλίμακα που αξιολογεί και μετράει την ένταση της ενδοοικογενειακής, ή μέσα στο ζευγάρι βίας, όλων των μορφών και βρήκαν ότι από 8 παράγοντες που σχετίζονται με τη βία μέσα στο ζευγάρι, όταν συγκεντρώνονται τουλάχιστον 4, τότε ο κίνδυνος της φλεβικής θρόμβωσης στις γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά πολλαπλασιάζεται επί 4». (σσ παράγοντες όπως πχ πόσο άσχημα μιλάει ο άντρας στη γυναίκα ή πωώς η γυναίκα φοβάται να εκτεθεί στη λεκτική βία κλπ). 

Είναι απόδειξη, καταλήγει ο διεθνώς αναγνωρισμένος αιματολόγος, ότι «η βία ενάντια στις γυναίκες δεν είναι μόνο μία ψυχολογική πίεση, αλλά έχει πολύ συγκεκριμένα, πια, μετρήσιμα και επικίνδυνα βιολογικά αποτελέσματα».

-Εάν είστε επιζώσα ενδο-οικογενειακής ή άλλου είδους έμφυλης βίας ή αν στο περιβάλλον σας υπάρχει θηλυκότητα που υφίσταται κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε για βοήθεια και συμβουλευτική στην υπηρεσία Εθνικής Εμβέλειας «Γραμμή SOS»: 15900. Μπορείτε επίσης να αποστείλετε mail στο [email protected]

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ