Πώς και πόσο θα αλλάξει τον καιρό το βαρομετρικό χαμηλό που έρχεται στην Ελλάδα

Πώς και πόσο θα αλλάξει τον καιρό το βαρομετρικό χαμηλό που έρχεται στην Ελλάδα Facebook Twitter
0

Η ΕΜΥ έχει εκδώσει ήδη δελτίο επιδείνωσης καιρού και προειδοποιεί για ακραία φαινόμενα καθώς σε λίγες ώρες το σκηνικό αλλάζει τελείως.

Σύμφωνα με όσα λέει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, ένα βαρομετρικό χαμηλό το οποίο αυτή την ώρα βρίσκεται στις νότιες περιοχές της Ιταλίας, τις επόμενες ώρες θα ταξιδέψει ανατολικά-νοτιοανατολικά και θα περάσει -αύριο Πέμπτη- πάνω από την Πελοπόννησο.

Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης είναι ότι ο καιρός στη χώρα μας θα καταστεί πάρα πολύ άστατος με βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες αλλά και πολύ πυκνές χιονοπτώσεις που δεν θα επηρεάσουν μόνο τα ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδος αλλά και περιοχές ημιορεινές.

Επίσης οι άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά και τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο κατά περιόδους θα πνέουν με ένταση που θα αγγίζει ακόμη και τα 8 μποφόρ.

Θα επηρεάσει όλη την Ελλάδα

 

Κατά την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού θα επηρεαστεί ολόκληρη η επικράτεια από τις βροχές και τις κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες.

Ωστόσο τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία αλλά και τη Θράκη τα φαινόμενα θα είναι περισσότερο τοπικού χαρακτήρα και πιο εξασθενημένα.

Ενώ από το ύψος της Δυτικής Μακεδονίας και νοτιότερα μέχρι και την Πελοπόννησο, αλλά και στις περιοχές των Επτανήσων και του Αιγαίου τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, γενικευμένα και κατά περιόδους δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν ακόμη και πλημμυρικά φαινόμενα.

Για ποιες περιοχές υπάρχει ανησυχία

 

Λόγω του μεγάλου όγκου νερού που θα σημειωθεί σε πολλές περιοχές της χώρας μιας και οι νεφώσεις θα είναι εφοδιασμένες με τεράστια ποσά υγρασίας, φαίνεται ότι θα υπάρξουν κάποιες περιοχές όπου θα δεχθούν το περισσότερο νερό.

Για αυτές τις περιοχές ανησυχώ μήπως υπάρξουν σε τοπικό επίπεδο πλημμυρικά φαινόμενα, αναφέρει ο Γιάννης Καλλιάνος

Τα τμήματα αυτά είναι η Δυτική στερεά, η δυτική, νότια και Ανατολική Πελοπόννησος, η κεντρική και ανατολική στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η ανατολική Θεσσαλία, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Δείξτε λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή οι κάτοικοι όλων των διαμερισμάτων που προανέφερα, διότι τα φαινόμενα εκεί θα έχουν και ένταση και διάρκεια.

Σφοδρές χιονοπτώσεις

 

Πέρα από τους ισχυρούς ανέμους αλλά και τις πολλές βροχές που θα σημειωθούν κατά τη διάρκεια της Πέμπτης, φαίνεται ότι και οι χιονοπτώσεις θα δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα ειδικά στο ορεινό αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ημιορεινό οδικό δίκτυο της ηπειρωτικής κυρίως Ελλάδος.

Προφανώς και θα χιονίσει σχεδόν σε όλα τα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, απλώς στις κεντρικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές οι χιονοπτώσεις κατά τόπους θα είναι ακόμη και σφοδρές.

Τα υψόμετρα πάνω από τα οποία θα εκδηλώνονται χιονοπτώσεις ανά περιφέρεια, είναι τα εξής ακόλουθα :

- Θράκη : 700m
- Ανατολική Μακεδονία : 700m
- Κεντρική Μακεδονία : 500-600m
- Δυτική Μακεδονία : 500-550m
- Ήπειρος : 550-600m
- Θεσσαλία : 500m (Πήλιο 900m)
- Δυτική Στερεά : 900m
- Κεντρική Στερεά : 750-800m
- Ανατολική Στερεά - Εύβοια : 900-1000m
- Πελοπόννησος : 850-900m
- Κρήτη : 1100m

(Προσοχή : Ενδεχομένως να υπάρξουν περιοχές -σε τοπικό επίπεδο- στα κεντρικά της Στερεάς αλλά και της νότιας Θεσσαλίας, όπου οι χιονοπτώσεις θα απασχολήσουν ακόμη και λίγο χαμηλότερα υψόμετρα, για παράδειγμα από τα 400m και υψηλότερα...)

Ο καιρός στη Αττική

 

Στην Αττική θα ξεκινήσει να βρέχει πριν ακόμα ξημερώσει η Πέμπτη (γύρω στις 4:00 με 5:00 το πρωί).

Αρχικά τα φαινόμενα θα είναι εξασθενημένα όμως πολύ γρήγορα θα αποκτήσουν γενικευμένο χαρακτήρα στο νομό και θα δυναμώνουν. Μάλιστα ο μεγαλύτερος όγκος βροχοπτώσεων φαίνεται να σημειώνονται τις προμεσημβρινές - μεσημβρινές ώρες για την περιοχή της Αττικής, όπου εκεί δεν αποκλείεται να σημειωθούν ακόμη και τοπικές καταιγίδες.

Προς το απόγευμα τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν και ίσως κατά διαστήματα σταματούν, όμως την Παρασκευή αναμένεται νέος κύκλος βροχοπτώσεων ο οποίος θα επηρεάσει πάλι τις περισσότερες περιοχές του νομού Αττικής, βέβαια όχι σε τόσο μεγάλη ένταση αυτή τη φορά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με ένταση 4-6 μποφόρ. Χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται στο νομό από τα 900-1000 m και υψηλότερα ενδεικτικά.

Ο καιρός στη Θεσσαλονίκη

 

Στη Θεσσαλονίκη, επίσης θα επικρατήσει άστατος καιρός σχεδόν καθόλου τη διάρκεια της ημέρας, μόνο που στην πόλη οι βροχοπτώσεις θα είναι γενικά τοπικές και κατά βάση εξασθενημένες.

Προς τη μεριά της Χαλκιδικής αλλά και των λεγόμενων «ποδιών» αυτής, οι βροχές θα είναι πιο έντονες και γενικευμένες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα απασχολήσουν τα ορεινά του νομού περίπου πάνω από 650-700m, ενώ σε περιοχές της Πέλλας, Πιερίας και Ημαθίας θα χιονίσει πρόσκαιρα ακόμα και πάνω από 450-500m.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν βορειοδυτικοί με ένταση 3-5 και πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Προσοχή χρειάζεται στην θαλάσσια περιοχή νοτίως της Χαλκιδικής διότι θα πνέει ένα ανατολικό βορειανατολικό ρεύμα με ένταση 5 ως 7 και πρόσκαιρα 8 μποφόρ.

Περιορίζονται τα φαινόμενα από την Παρασκευή

 

Κατά τη διάρκεια της Παρασκευής τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στις ανατολικές και νοτιοανατολικές ηπειρωτικές περιοχές αλλά και στα νησιά του κεντρικού και νότιου Αιγαίου και σταδιακά θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη δυτική και βόρεια χώρα θα υπάρξουν και πάρα πολύ μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ο καιρός του τριημέρου

Το Σαββατοκύριακο γενικά θα το περάσουμε με καλό καιρό για τις περισσότερες περιοχές της χώρας μιας και τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι αρκετά μεγάλα.

Δεν περιμένουμε βροχοπτώσεις και γενικά θα είναι ένα διήμερο το οποίο θα ευνοεί τις εξωτερικές εργασίες αλλά και τα ταξίδια μας.

Όμως σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, την καθαρή Δευτέρα, στο Ιόνιο και τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές ασθενούς έως και μέτριας έντασης που δεν πρόκειται ωστόσο να προκαλέσουν ιδιαίτερα προβλήματα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ