Πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι πολίτες στις αλεπούδες - Γιατί έχει αυξηθεί ο πληθυσμός τους στην πόλη

Πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι πολίτες στις αλεπούδες - Γιατί έχει αυξηθεί ο πληθυσμός τους στην πόλη Facebook Twitter
Αλεπού σε βεράντα σπιτιού, φωτ.: Αρχείο ΑΝΙΜΑ
0

Οι αλεπούδες μένουν εδώ και χρόνια στην πόλη, όμως οι Αθηναίοι γνωρίζουν λίγα για τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφερθούν στα άγρια ζώα.

Σύμφωνα με την ΑΝΙΜΑ και την Μαρία Γανωτή, όταν οι πολίτες βλέπουν μια αλεπού στην Αθήνα δεν πρέπει να επιχειρούν να τις πιάσουν. Οι αλεπούδες είναι άγρια ζώα που δεν πρέπει να ταΐζονται.  

Παρά το γεγονός ότι η αλεπού ανήκει στην άγρια πανίδα της πόλης, οι Αθηναίοι δεν πρέπει να φοβούνται ότι θα τους επιτεθούν. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι - στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό - οι πολίτες να αγνοούν τις αλεπούδες εκτός αν αυτές είναι τραυματισμένες ή εγκλωβισμένες. Τότε η οργάνωση ΑΝΙΜΑ καλεί τους πολίτες να απευθυνθούν σε αυτή ζητώντας από το εξειδικευμένο προσωπικό να προσφέρει πολύτιμη αρωγή για την περίθαλψη των ζώων. 

Βάσει όσων είπε στη LiFO η Μαρία Γανωτή, είναι σύνηθες οι αλεπούδες να νοσούν, κυρίως από δερματικές παθήσεις. Όταν οι ασθένειες αυτές καταβάλλουν τα ζώα, είναι πιθανόν να τα δούμε εξαντλημένα. Σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να καλείται και πάλι η οργάνωση ώστε να αναλαμβάνει να τα φροντίσει με σκοπό την πλήρη αποθεραπεία τους όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν.  

Τα τελευταία χρόνια αλεπούδες εμφανίζονται σε περιοχές της Αθήνας όπως στον Λυκαβηττό, στου Φιλοπάππου, στην Ακρόπολη. Οι πληροφορίες της ΑΝΙΜΑ κάνουν λόγο για αλεπούδες στη Δραπετσώνα, στη Νίκαια, στο Αιγάλεω, στον Άλιμο, στη Βούλα, στη Βάρη, στη Γλυφάδα ή στα βόρεια προάστια της πόλης, όπως είναι η Πεύκη, το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, το Γαλάτσι, ο Περισσός και η Νέα Ιωνία. Ακόμα, εντυπωσιακές είναι οι εικόνες με αλεπούδες να εισέρχονται ακόμα και στο εσωτερικό κτηρίων ή σε βεράντες σπιτιών. 

Τι είναι αυτό όπως που έχει οδηγήσει τον πληθυσμό τον αλεπούδων σε αύξηση; Η εμφάνιση τους είναι συχνή στην πόλη τα τελευταία πέντε χρόνια γιατί παρατηρείται γενικά έξαρση του πληθυσμού του είδους. Επιπλέον, λόγω της αύξησης της φιλοζωίας, οι αλεπούδες βρίσκουν πολλή τροφή - η οποία τοποθετείται για τα αδέσποτα ζώα - στην πόλη.   

Οι αλεπούδες δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τα κατοικίδια. Είναι πιθανό να φάνε μικρές γάτες κάτι όμως που είναι αρκετά σπάνιο καθώς βρίσκουν άλλη τροφή. 

Τι σηματοδοτεί αυτή η περίοδος για τον πληθυσμό των άγριων ζώων στην πόλη

Σύμφωνα με την ΑΝΙΜΑ, η περίοδος που διανύουμε είναι πολύ δύσκολη για ένα κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων, διότι είναι σε πλήρη ανάπτυξη η αναπαραγωγική περίοδος του άγριου βασιλείου. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πολλά μωρά. 

Το πρόβλημα προκύπτει επειδή τα μωρά αυτά συχνά μένουν ορφανά και ανήμπορα να επιβιώσουν στο αστικό περιβάλλον. Οι γονείς των μικρών ζώων παθαίνουν πολλές φορές ατυχήματα. 

Όταν ρωτήσαμε την Μαρία Γανωτή για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα άγρια ζώα στην Αθήνα, εξήγησε ότι πρόβλημα στις φωλιές των πουλιών δημιουργεί η τακτική των δήμων να κλαδεύουν τα δένδρα την άνοιξη.

Οι μεγάλοι καύσωνες που αναμένονται για το καλοκαίρι -όπως κάθε καλοκαίρι τα τελευταία έτη- υπάρχει ανησυχία ότι θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, καθώς οι νεοσσοί που είναι σε φωλιές σε ψηλά κτίρια, όπως οι σταχτάρες και τα κιρκινέζια, υπερθερμαίνονται και πηδούν από τις φωλιές τους για να σωθούν. Αν τα ζώα και τα πουλιά έχουν να αντιμετωπίσουν και δασικές πυρκαγιές, η δουλειά και οι ανάγκες αυξάνονται κατακόρυφα. 

Η ΑΝΙΜΑ απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους μπορούν να βοηθήσουν εθελοντικά να προσφέρουν την πολύτιμη εργασία τους στους χώρους της οργάνωσης και θυμίζει την κρίσιμη σημασία που έχει η οικονομική υποστήριξη του συλλόγου, ακόμη και με το μικρότερο διαθέσιμο ποσό.  

 

 

 

 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νέος οικοδομικός κανονισμός

Ελλάδα / ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νέος οικοδομικός κανονισμός

Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν θα έχει αναδρομική ισχύ και δεν αφορά τις οικοδομικές άδειες που μέχρι σήμερα έχουν ήδη εκδοθεί και αποδεδειγμένα έχουν ξεκινήσει εργασίες
LIFO NEWSROOM