Απορρίπτουν το σενάριο του «ακορντεόν» αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης, ζητώντας να μην ανοίξουν καθόλου τα καταστήματά τους την περίοδο των γιορτών.
«Είναι καταστροφικό να ανοίξει η εστίαση με τη λογική του ακορντεόν. Το βασικότερο πρόβλημα δεν είναι το πότε θα ανοίξει ο κλάδος αλλά το με ποιες προϋποθέσεις. Το να ανοίξει και σε 10-15 ημέρες να ξανακλείσει είναι καταστροφικό σενάριο», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς.
Αν είναι να ανοίξουμε για να ξανακλείσουμε καλύτερα να μην ανοίξουμε καθόλου, είπε ο κ. Καββαθάς και σημείωσε ότι «Η εστίαση είναι ένας κλάδος με πάρα πολλές ιδιαιτερότητες και τα προϊόντα που χρησιμοποιεί είναι ευπαθή με αποτέλεσμα σε ένα τέτοιο άνοιγμα οι απώλειες να είναι μεγαλύτερες από τα κέρδη».
Σύμφωνα με τον ίδιο, τους καλοκαιρινούς μήνες η εστίαση είχε μείον 50-60% στον κύκλο εργασιών της σε σχέση με το 2019 και το χειμώνα, που είναι ακόμη πιο δύσκολες οι συνθήκες, το πλήγμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο. «Οι απώλειες για τις επιχειρήσεις εστίασης το 2020 θα ξεπεράσουν τα 2 δις. ευρώ», εκτίμησε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, «αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η εστίαση είναι ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων της μορφής επιδότησης του 30% επί του αντίστοιχου τζίρου του Δεκεμβρίου του 2019. Όμως όλα τα αιτήματά μας σκοντάφτουν στα δημοσιονομικά της χώρας εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα κι αυτό ξεπερνιέται μόνο αν υπάρχει πολιτική βούληση. Στην εστίαση απασχολούνται πάνω από 330.000 εργαζόμενοι, αλλά αν συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι στους εμπλεκόμενους με αυτήν κλάδους οι εργαζόμενοι ξεπερνάνε το ένα εκατομμύριο».
Με πληροφορίες από ΕΡΤ