«Eυκαιρίες άθλησης για όλους σημαίνει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε όλοι ανεξαιρέτως να απολαμβάνουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους στον αθλητισμό». Αυτός είναι ο ρόλος και ο σκοπός του Κινητικού Εργαστηρίου όπως εξηγεί κατά τη διάρκεια του περιπάτου μας στον Καρέα ο Κώστας Πάσχος, ένας από τους συνοραματιστές για τη δημιουργία του συλλόγου.
Ο σύλλογος εδρεύει στην Ηλιούπολη και μετρά επισήμως 3 έτη λειτουργίας. Ανεπίσημα, ωστόσο, οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός χώρου όπου τα παιδιά θα μπορούν να αθληθούν αλλά και να αναπτύξουν και άλλες πτυχές της προσωπικότητάς τους χρονολογούνται περίπου στα 6 χρόνια. «Όλοι, πέρα από τους νέους συνεργάτες που εντάχθηκαν πρόσφατα στο δυναμικό μας, είχαμε το ίδιο όνειρο και πεποίθηση να φτιάξουμε κάτι που να μπορούμε να το διαχειριστούμε μόνοι μας χωρίς να περιμένουμε την κρατική παρέμβαση».
Η οικογένεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό το εγχείρημα καθώς ήδη από το πρώτο διάστημα λειτουργίας υπήρχε ο υποστηρικτικός ρόλος και η απαιτούμενη ενθάρρυνση ώστε να πετύχει αυτή η δράση. «Από τον πρώτο χρόνο δημιουργίας του συλλόγου υπήρχε ο αποκαλούμενος σκληρός πυρήνας των οικογενειών που επειδή μας γνώριζαν από πριν ήταν βέβαιοι ότι αυτό το εγχείρημα θα πετύχει και ότι άξιζε να το στηρίξουν. Μάλιστα, εσχάτως τα τελευταία ένα με δύο χρόνια έρχονται παιδιά και από περιφερειακές περιοχές, όπως Αργυρούπολη, Ελληνικό, Γλυφάδα ενώ κατά περιπτώσεις και από ακόμη πιο μακρινές περιοχές. Αλλά για το καλό του συλλόγου και της βιωσιμότητάς του έχει αποκτήσει καλή φήμη».
Πρόκειται για έναν αθλητικό σύλλογο που έχει ως βασικό σκοπό του «να καλλιεργούνται οι βασικές αθλητικές δεξιότητες που αποτελούν στη συνέχεια εφόδια για να συμμετάσχουν ισότιμα τα παιδιά σε οποιαδήποτε αθλοπαιδεία, σε οποιοδήποτε σπορ». Η ένταξη στα αθλητικά δρώμενα για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα είναι μάλλον αρκετά δύσκολη με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σαφείς διακρίσεις.
Το Κινητικό Εργαστήρι είναι μέλος της Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες ήδη από το 2013. Αυτό συνέβη, όπως εξηγεί χαρακτηριστικά ο Κώστας Πάσχος, ώστε «οι αθλητές μας που προπονούνται χρόνια να έχουν εκτός από το καθημερινό αθλητικό τους πρόγραμμα και έναν στόχο για το μέλλον».
Οι κύριες δραστηριότητες του συλλόγου διακρίνονται σε τρεις υποκατηγορίες που αφορούν τον αθλητισμό, την κοινωνικοποίηση και την αναψυχή των παιδιών. Ο συνδυασμός τους αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την καλλιέργεια όλων των δυνατοτήτων των παιδιών αλλά και την όσο το δυνατόν καλύτερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους μέσα στο σύνολο.
Έτσι, λοιπόν, η κολύμβηση είναι ο βασικός τομέας δραστηριοτήτων, που, όμως, περιβάλλεται και από άλλα «εξωτερικά αθλήματα που λαμβάνουν χώρα σε ειδικώς εξοπλισμένους από το εργαστήρι χώρους». Η πρόοδος και η εξέλιξη των αθλητικών ικανοτήτων των παιδιών μέσα στο χρόνο είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. «Τα παιδιά πριν έξι χρόνια ήταν εντελώς διαφορετικά σε δυνατότητες, δεν μπορούσαν πραγματικά ούτε να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους, ούτε να χειριστούν αθλητικό εξοπλισμό. Αν παρατηρήσει κανείς την εξέλιξή τους, όπως οι ίδιοι οι γονείς τους που τα βλέπουν σε γυμναστικές επιδείξεις, δεν θα πιστεύει ότι τελικά μπορούν να εξελιχθούν τόσο πολύ και σε τέτοιο μεγάλο βαθμό».
Η ισότιμη συμμετοχή των παιδιών σε κάθε δραστηριότητα της κοινωνίας δεν εξαρτάται ούτε ολοκληρώνεται αποκλειστικά μόνο με τη συστηματική και προσαρμοσμένη άθληση. Ο σύλλογος έχει εντάξει και προγράμματα που έχουν ως βασικό στόχο την αλληλεπίδραση των παιδιών με άλλους πολίτες και το κοινωνικό σύνολο εν γένει ώστε να αντιμετωπίζονται ισάξια και ισότιμα από όλους.
Η αναψυχή είναι ένα ακόμη στοιχείο που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τα παιδιά αφού στόχος της είναι να αποφορτιστούν από τα κοπιαστικά και θεραπευτικά προγράμματα που ακολουθούν μέσα στην εβδομάδα και συνήθως είναι προγράμματα φυσικής αγωγής ή εργοθεραπειών και φυσικοθεραπειών.
Η συστηματική προσπάθεια ώστε να αναδείξουμε τον ρόλο της οικογένειας στην άθληση και στην κοινωνική ενσωμάτωση των παιδιών είναι τόσο σημαντική για το σύλλογο, που, μάλιστα, με πρότασή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αιτήθηκε τη χρηματοδότηση των Family Days.
«Έχουμε κάνει, μάλιστα, και μια σύμπραξη μαζί με άλλες πέντε ευρωπαϊκές χώρες, και να ευοδώσουν τα πράγματα θα φτιάξουμε ένα δίκτυο πέντε χωρών, στις οποίες κάθε φορέας, όπως εμείς, θα έχει την υποχρέωση να ενεργοποιήσει άλλους δύο φορείς και όλοι μαζί να φτιάξουν προγράμματα αθλητικά για τις οικογένειες παιδιών με ειδικές ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, έχουμε θέσει και ένα ακόμη θέμα που αφορά την καλλιέργεια στην κοινωνία τρόπων υποδοχής των παιδιών και των οικογένειών τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αισθάνονται διαφορετικοί αλλά ίσοι. Βέβαια, αυτό είναι κάτι που θα γίνει σταδιακά».
Η κοινωνία, όπως δηλώνει ο Κώστας Πάσχος, έχει διάθεση να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια απρόσκοπτης ανάπτυξης των παιδιών αλλά στην πράξη δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στη νοοτροπία. «Ακόμη και αν έχει την πρόθεση να βοηθήσει τα παιδιά και να συνεισφέρει, δεν είναι πάντα παρούσα. Υπάρχει το ναι μεν αλλά. Ναι μεν δεν έχω πρόβλημα να σε βοηθήσω, αλλά δεν μπορώ, αλλά δεν πειράζει, άρα μείνε σπίτι σου. Οπότε τι να την κάνεις την καλή πρόθεση, εάν ο άλλος δεν μπορεί στην πραγματικότητα να σε βοηθήσει να συμμετάσχεις ενεργά στις δραστηριότητες της καθημερινότητας».
σχόλια