Το πρακτορείο Reuters επιστρέφει με ρεπορτάζ της Ντίνας Κυριακίδου στο νησί από το οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε το 2010 την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα του ΔΝΤ, για να συναντήσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης αλλά και τις συνέπειες της διαφθοράς, ακόμη και σε ένα απομακρυσμένο νησί με 350 κατοίκους.
Η θητεία του δημάρχου του Καστελόριζου Παύλου Πανηγύρη έχει ανασταλεί με απόφαση του Περιφερειάρχη εν αναμονή της δίκης του εντός του 2013 σχετικά με κατηγορίες υπεξαίρεσης και απάτης που αντιμετωίζει. Ο ίδιος, όπως σημειώνει το Ρόιτερς, αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία. Αν αθωωθεί, προτίθεται να επιστρέψει στο γραφείο. Εάν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει μέχρι και ισόβια κάθειρξη.
«Για πολλούς από τους κατοίκους αυτού του ελληνικού μικρόκοσμου, η αναστολή των καθηκόντων του κ.. Πανηγύρη αντικατοπτρίζει μια αλλαγή στάσης σε παράνομες πρακτικές σε όλη τη χώρα που είναι ευρέως γνωστές, αλλά σπάνια συζητούνται. Μετά από δεκαετίες, μερικοί πολιτικοί αντιμετωπίζουν τη δικαιοσύνη» σημειώνει το Πρακτορείο και στη συνέχεια αναφέρεται και σε άλλες περιπτώσεις, όπως αυτές των Παπαγεωργόπουλου, Τσοχατζόπουλου.
Υπάρχει κι η άποψη ενός εστιάτορα του Καστελόριζου που δηλώνει ότι «η οικονομική κρίση έχει αγγίξει και το δικαστικό σώμα και δεν ανέχεται πλέον πολιτική παρέμβαση (σε νομικές υποθέσεις)".
Το Ρόιτερς βλέπει στο νησί, μια μικρογραφία της Ελλάδας με εδραιωμένα συμφέροντα και λεπτές ισορροπίες. Αναφέρεται στην ιστορία του και σημειώνει ότι και εκεί, κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν έναν νόμο που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να διεκδικήσει την κυριότητα ενός οικοπέδου αχρησιμοποίητων εκτάσεων, παρουσιάζοντας δύο μάρτυρες για να στηρίξει τον ισχυρισμό του και να αποκτήσει την κυριότητα της έκτασης.
Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια περίπου 500 τίτλοι ιδιοκτησίας έχουν αλλάξει χέρια στο νησί, σύμφωνα με τα αρχεία και ο αριθμός αυτός είναι εξαιρετικά μεγάλος για ένα μικρό νησί που επιβιώνει χάρη στις κρατικές επιχορηγήσεις και σε λίγους μήνες τουρισμού το καλοκαίρι, λένε οι κάτοικοι.
Αναφέρεται και η υπόθεση που εμπλέκει και το Δημήτρη Αβραμόπουλο όταν το 1996 κάποιοι τον εμφάνιζαν να ενδιαφέρεται για την απόκτηση έκτασης στο νησί και τον οδήγησαν να προχωρήσει σε μηνύσεις για πλαστογραφία κατά αγνώστων, όταν μεταδόθηκε η πληροφορία από τηλεοπτική εκπομπή. Ό ίδιος ο υπουργός, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο στο Ρόιτερς. Την ευθύνη για το περιστατικό είχε αναλάβει τότε ο Πανηγύρης, ο οποίος δήλωσε στο Reuters ότι εμφανίστηκε σε μια προδικαστική ακρόαση, και εξήγησε ότι ήταν ένα καλοπροαίρετο λάθος. Είπε ότι ο σκοπός της συμφωνίας, ήταν να δείξει την ευγνωμοσύνη σε έναν συνάδελφο δήμαρχο (ο Αβραμόπουλος ήταν τότε δήμαρχος της Αθήνας) για τη μεγάλη βοήθειά του στο νησί.
Αφού το πρακτορείο ασχολείται κι άλλο με αυτή την περίεργη υπόθεση των οικοπέδων, επιστρέφει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί που έμμελε να γίνει το σύμβολο της; εισόδου της χώρας στο Μηχανισμό και στο μνημόνιο.
Ο εκτελών χρέη δημάρχου μιλά για τα μεγάλα προβλήματα που είναι βουνό και κάνει λόγο για τη "χειρότερη στιγμή της ζωής μου."
"Η Αθήνα γνώριζε τι συνέβαινε στο Καστελόριζο, όπως οι Βρυξέλλες ήξεραν τι συνέβαινε στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια, αλλά έκαναν τα στραβά μάτια», δήλωσε ο Γιώργος Λαζαράκης, σύμβουλος της πόλης του οποίου η οικογένεια κατέχει μια ταβέρνα στο λιμάνι. «Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για το φαινόμενο Πανηγύρη, συμπεριλαμβανομένου και εμού, για τη στήριξη του όλα αυτά τα χρόνια."
«Παρόμοια προβλήματα ταλανίζουν την υπόλοιπη Ελλάδα» αναφέρει το πρακτορείο, που βλέπει το Καστελόριζο ως μια μινιατούρα της προβληματικής χώρας.
σχόλια