Κτηνοτροφική μονάδα στο Γάζωρο Σερρών έχει αποκτήσει ένα ρομποτικό σύστημα που έχει αναλάβει το άρμεγμα των αγελάδων.
Οι Σέρρες είναι η δεύτερη πόλη, μετά τη Θεσσαλονίκη, της χώρας με την μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος και ο ρομποτικός «βοηθός» φαίνεται ότι αποτελεί σημαντική επένδυση για την ποιότητα της παραγωγής.
Ένας εκ των ιδιοκτητών της φάρμας εξήγησε στην ΕΡΤ το πώς λειτουργεί το σύστημα, επισημαίνοντας πως τα ζώα αρμέγονται τρεις φορές τη μέρα και μπαίνουν μόνα τους στο μηχάνημα.
Ο ρομποτικός βραχίονας κινείται αργά και προσεκτικά, μέχρι να πάρει την κατάλληλη θέση κάτω από την κοιλιακή χώρα της αγελάδας. Ειδικοί αισθητήρες και μια μικροκάμερα, που είναι ενσωματωμένα στο σημείο εντοπίζουν το μαστό του ζώου. Αφού προσεγγίσουν με ακρίβεια, δίνουν εντολή στα μηχανικά θήλαστρα να προσαρμοστούν στις θηλές για να ξεκινήσει το άρμεγμα.
Μετά το τέλος του αρμέγματος, το γάλα αναλύεται και εάν πληροί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αποθηκεύεται. Το προϊόν δεν βγαίνει καθόλου στο περιβάλλον, άρα δεν μεταφέρονται μικρόβια και άλλοι μικροοργανισμοί.
Ο ιδιοκτήτης τόνισε πως το γάλα «είναι πολύ ποιοτικό και ψύχεται αμέσως. Κρατά όλα τα θρεπτικά συστατικά», ενώ ενημέρωσε πως μετά από κάθε άρμεγμα αποστειρώνεται.
«Το παραγόμενο προϊόν έχει καλύτερη ποιότητα από το παστεριωμένο γάλα» επεσήμανε ο ίδιος.
Τα ζώα, όπως συμπλήρωσε, δεν υποφέρουν καθόλου κάτι που φαίνεται και από το ότι μπαίνουν μόνα τους στο μηχάνημα.
Το σύστημα, πλην των παραπάνω, κάνει και ανάλυση στα ίδια τα ζώα: τι και πόσο τρώνε, πόσο κοιμούνται και άρα εντοπίζονται τυχόν προβλήματα υγείας εγκαίρως.
Όσον αφορά στο κόστος του ρομποτικού βοηθού, ο ίδιος επεσήμανε πως κοστίζει αναλογικά με τα ζώα που μπορεί να εξυπηρετήσει και το ποσό φτάνει έως και τα 3.000 ευρώ ανά ζώο.