Σε αυτές τις άθλιες συνθήκες ζουν χιλιάδες πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά

Σε αυτές τις άθλιες συνθήκες ζουν χιλιάδες πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά Facebook Twitter
14


Σε αυτές τις άθλιες συνθήκες ζουν χιλιάδες πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά Facebook Twitter
φωτό: ©Georgios Makkas

 

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε απαράδεκτες συνθήκες σε διάφορα νησιά όπως η Κως και η Λέσβος, καταγγέλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις που, όπως υποστηρίζουν, έχουν κάνει προς τις ελληνικές Αρχές και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σχετικά με την έλλειψη δομών και τις εξαιρετικά περιορισμένες δυνατότητες υποδοχής.

 

Σε αυτές τις άθλιες συνθήκες ζουν χιλιάδες πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά Facebook Twitter
φωτό: ©Georgios Makkas

 

Πριν από λίγες ημέρες μια ομάδα επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έφτασε στη Λέσβο, ένα από τα δύο νησιά στην Ελλάδα που διαθέτει οργανωμένες εγκαταστάσεις υποδοχής, εγκαταστάσεις που όμως βρίσκονται και αυτές  στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Τις τελευταίες ημέρες περίπου 5.000 άνθρωποι, κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, έχουν φτάσει στις ακτές της Λέσβου. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι ΓΧΣ, η υπάρχουσα δομή υποδοχής στη Μόρια μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 700 άτομα, γεγονός που έχει ως άμεση συνέπεια τον συνωστισμό στις εγκαταστάσεις, τις κακές συνθήκες υγιεινής και την έλλειψη τροφίμων. Χιλιάδες άνθρωποι που φθάνουν στο νησί αναγκάζονται να διαμένουν στο ύπαιθρο, κυρίως στο Καρά Τεπέ, ένα οικόπεδο χωρίς καμία μορφή διαχείρισης, με ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση σε νερό, στέγαση, εγκαταστάσεις υγιεινής και ιατρική φροντίδα. Παρά τις προσπάθειες των Αρχών να διανείμουν τρόφιμα, οι μερίδες είναι ανεπαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες όλων αυτών των ανθρώπων.

 

Σε αυτές τις άθλιες συνθήκες ζουν χιλιάδες πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά Facebook Twitter
φωτό: ©Georgios Makkas

 

Στην Κω όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους που φτάνουν στο νησί, 700 άτομα κοιμούνται στο πάτωμα ανάμεσα σε χαλάσματα και σπασμένα γυαλιά σε ένα ερειπωμένο κτίριο με μέγιστη χωρητικότητα τα 200 άτομα. Οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εξετάζουν συχνά ασθενείς που υποφέρουν από παθήσεις όπως ψώρα και άλλες δερματικές μολύνσεις, ως άμεση συνέπεια των ανθυγιεινών συνθηκών διαβίωσης. Παρά τις προσπάθειες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τον καθαρισμό του χώρου και την παροχή νερού και εγκαταστάσεων υγιεινής, οι συνθήκες δεν μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά παρά μόνο εάν οι τοπικές αρχές επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση και αναλάβουν δράση για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

 

Σε αυτές τις άθλιες συνθήκες ζουν χιλιάδες πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά Facebook Twitter
φωτό: ©Georgios Makkas

 

«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και άλλοι οργανισμοί μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια. Όμως, η αποτελεσματικότητα της όλης προσπάθειας τίθεται σημαντικά σε κίνδυνο από την αποτυχία παροχής και διατήρησης ενός επαρκούς συστήματος υποδοχής», δηλώνει ο Στάθης Κυρούσης, Επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα και προσθέτει: «Η παρούσα κατάσταση αποτελεί παραβίαση των υποχρεώσεων της Ελλάδας και της ΕΕ έναντι των προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Δεδομένης της βαθιάς οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτή την περίοδο, η χώρα δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τη συγκεκριμένη κατάσταση χωρίς βοήθεια. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα πρέπει να ενεργοποιήσουν επειγόντως τους απαραίτητους μηχανισμούς και να διαθέσουν χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης και υλική βοήθεια για να στηρίξουν την Ελλάδα στην αντιμετώπιση των βασικών αναγκών των νεοαφιχθέντων προσφύγων. Επίσης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες πρέπει να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της, μετατρέποντας τα λόγια σε πραγματική δράση και εντείνοντας την ανταπόκρισή της στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».

 

Σε αυτές τις άθλιες συνθήκες ζουν χιλιάδες πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά Facebook Twitter
φωτό: ©Georgios Makkas

 

«Δεν είναι απλώς απαράδεκτο να αφήνεις τους ανθρώπους να φροντίσουν μόνοι για τον εαυτό τους σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο ή ένα χώρο γεμάτο σκουπίδια όπου δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου νερό ή τουαλέτες αλλά θέτει και την υγεία τους σε κίνδυνο», αναφέρει η Ελισαμπέτα Φάγκα (Elisabetta Faga), συντονίστρια της επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο. «Οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να προσφέρουν επιπλέον χώρους, υπό τη διοικητική ευθύνη του Κράτους, όπου θα μπορούν και άλλες οργανώσεις να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, όπως τροφή, στέγαση, υγιεινή και ιατρική περίθαλψη. Επίσης, οι αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα εφαρμόζονται αποτελεσματικές διαδικασίες καταγραφής και θα παρέχονται στους νεοαφιχθέντες επαρκείς πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν και πού να πάνε».

 

Σε αυτές τις άθλιες συνθήκες ζουν χιλιάδες πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά Facebook Twitter
φωτό: ©Georgios Makkas

 

Μάλιστα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκινούν άμεσα την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, υπηρεσιών καθαρισμού, τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης και τη βελτίωση της ύδρευσης και της αποχέτευσης στους καταυλισμούς του Καρά Τεπέ και της Μόριας στη Λέσβο. Ήδη, η οργάνωση παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς με λεωφορεία, προκειμένου οι πρόσφυγες που μόλις έχουν φτάσει στις βόρειες ακτές του νησιού να μη χρειάζεται να διανύσουν με τα πόδια την απόσταση των εβδομήντα χιλιόμετρων μέχρι το κέντρο καταγραφής στη Μυτιλήνη.

14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Όσοι είναι υπέρ της αθρόας προσέλευσης λαθρομεταναστών (άουτς εννοούσα πολιτικών προσφύγων), να φιλοξενήσουν από ένα στο σπίτι τους. Το φρόνημα να αποδεικνύεται στην πράξη και όχι στην θεωρία μόνο.
Φίλε αυτό έχει γίνει καραμέλα "να τους παρουμε σπίτια μας". Ναι, μερικοι τους έχουν παρει στα σπίτια τους, μερικοι βοηθάνε οικονομικά, μερικοί βοηθάνε στα μαθήματα Ελληνικων. Δεν είναι όλοι μίζεροι σαν και σένα.Και μην ξεχνάς αυτοι οι ανθρωποι ξεφεύγουν από πολεμο και τζιχαντιστές. Ειναι ωραία να ζητιανευουμε βοηθεια από Γερμανούς και τις αλλες χώρες του ανατολικού μπλόκ, αλλά οταν έχουν άλλοι συνανθρωποι μας την ανάγκη μας τοτε αλλάζουν τα πράγματα βλέπω.
Καραμέλα έχει γίνει επίσης να προσβάλετε όσους έχουν αντίθετη άποψη. Είναι διαφορετικό να λες περάστε και όσους μπαίνουν στο σπίτι σου να τους φροντίζεις και άλλο να λες περάστε και να τους αφήνεις έρμαια της τύχης τους, μόνο για να εξυπηρετήσεις τις πολιτικές σου σκοπιμότητες. Κατάλαβες "φίλε" ?
Το ξέρω προσβάλω και δεν ζητώ συγγνώμη. Προσβάλω όταν ο λόγος είναι ήδη προσβλητικός και αγγίζει τον ρατσισμό. Κοίτα πως μιλάς για ανθρώπους που είναι θύματα πολέμου, εσυ η ιδια-ος εισαι προσβλητικός -ή, οπότε λογικό είναι να δέχεσαι έντονες επικρήσεις. Την επόμενη φορά που θα κανουμε πλακίτσα και καλά για "λαθρομετανάστες", και αναφέρεσαι σ´ατομα που ´χουν περάσει από φωτια και σίδερο μην κλαψουρίζεις μετά που κάποιος θα βρεθεί να στην ´πει.
Μου απευθύνεσαι λες και με νοιάζει. Τον εαυτό σου τον ίδιο προσβάλλεις έτσι που γράφεις, αλλά που μυαλό να το αντιληφθείς. Η χώρα σου βουλιάζει, οι Έλληνες ζούνε στα όρια της φτώχιας και εσύ ψυχανεμίζεσαι για τους μετανάστες, έρμαιο μιας παράλογης ιδεολογίας ...
Η Αθήνα ειναι γεμάτη άδεια διαμερίσματα, γιατί δεν στεγάζουν τους πρόσφυγες εκεί?Θα αναζωογονηθούν οι γειτονίες και τα σχολεία. Το κράτος θα χρειαστεί μόνο να καλύπτει τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ.Και όταν βρουν εργασία οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούν να καλύπτουν μόνοι τους τις δαπάνες αυτές και να δίνουν και κάποιο ενοίκιο στους ιδιοκτήτες.Είναι απαράδεκτο και απάνθρωπο τόσοι Έλληνες να έχουν άδεια διαμερίσματα και να τα αφήνουν να κάθονται ενώ δεκάδες χιλιάδες μετανάστες ζουν σε αντίσκηνα λες και είναι σεισμόπληκτοι σε κάποια χώρα του Τρίτου κόσμου.
είναι απαράδεκτο γενικά να υπάρχουν άνθρωποι που μένουν στον δρόμο άσχετο από την εθνικότητα τους... η αιτία του προβλήματος αυτού χρειάζεται ολοκληρωτική αλλαγή του τρόπου σκέψης κ λειτουργίας της κοινωνίας κ δεν θεωρώ ότι είναι άμεσα πραγματοποιήσιμη ή ρεαλιστική η πρόταση σου... αντιθέτως αυτό που προτείνει ο fstunco είναι πολύ πιο σωστό στην παρούσα φάση...
Να στεγαστούν σε περιοχές ήδη υποβαθμισμένες εννοείς; Άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν στοιχειώδη εκπαίδευση να συμβιώσουν με άλλες φυλετικές και κοινωνικές ομάδες; Έτσι άναρχα σκοπεύουμε να τους εγκαταστήσουμε;
ολοι αυτοι που κανουν τις αναγκες τους ο ενας πανω στον αλλο, αν παρουν μια σκουπα και τη μανικα και πλυνουν μια φορα την ημερα, μια χαρα θα ηταν οι συνθηκες τους. Γιατι πρεπει να τους πλυνουμε εμεις?αν τους εβαζαν καδους, δε θα μπορουσαν να κανουν μια ομαδα που θα μαζευει τα σκουπιδια?και σε 5στερο ξενοδοχειο να μενανε, η ιδια κατασταση θα επικρατουσε
Γιατί τους έχει αναπτυχθεί η ιδέα της προσωρινότητας. Δεν βρίσκουν δηλαδή τον λόγο να συμβάλλουν στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους από τη στιγμή που γνωρίζουν ότι ίσως κληθούν να πάνε σε άλλη περιοχή της Ελλάδας.
Κατ´ αρχην δεν πρέπει να μένουν στις σκηνές, μετά τι καθαριότητα να κάνεις αν δεν έχεις απορρυπαντικά και νερό. Οσο για τα σκουπίδια, αν δεν παιρνανε ανθρωποι του δήμου για συγκομηδή, λογικό είναι να ξεχειλίζουν οι κάδοι. Θέλει οργανωση απ´ τα πάνω κι απ´ τα κατω.