Περισσότερα από 530 σπάνια βιβλία, έγγραφα, χειρόγραφα, φωτογραφίες και χαρακτικά περιλαμβάνει η επόμενη δημοπρασία του οίκου Βέργος, ανάμεσά τους και τον όρκο του Θ. Κολοκοτρώνη και της Πελοποννησιακής Γερουσίας.
Ειδικότερα, πρόκειται για έγγραφο με τις υπογραφές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και των μελών της Πελοποννησιακής Γερουσίας («Ασημάκης Φωτήλας Αντιπρόεδρος», «ο Κορίνθου Κύριλλος», «πρωτοσύγκελλος Αμβρόσιος [Φραντζής]», «ο Αρχ. Γρηγόριος Δίκαιος», «Αναγνώστης Παπαγιανακόπουλος [Δεληγιάννης]», «Γεώργιος Μπάλμπογλης» και 11 άλλοι), στο οποίο ορκίζονται να ενεργήσουν από κοινού για τη σωτηρία της πατρίδας και να αφήσουν κατά μέρος τα προσωπικά συμφέροντά τους.
Το έγγραφο φέρει ημερομηνία «Τρίπολη, 16 Οκτωβρίου 1822» και δημοσιεύθηκε το 1856 από τον Θ. Κολοκοτρώνη στα Ελληνικά υπομνήματα, επιστολές και έγγραφα σχετικά με την ελληνική επανάσταση από το 1821 μέχρι το 1827.
Στην δημοπρασία, που πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Μαρτίου, περιλαμβάνονται επίσης:
- Μία χειρόγραφη καταγραφή της συμμετοχής των Ιωαννιτών στην εκστρατεία του Morosini με μοίρα οκτώ πλοίων υπό τον J. J. von Herberstein (1686-1687).
- Λεύκωμα με 26 πρωτότυπες φωτογραφίες του σημαντικότερου φωτογράφου των Α' Ολυμπιακών Αγώνων, Albert Meyer, ένα από τα 9 σωζόμενα λευκώματα που προσέφερε ως δώρο σε προσωπικότητες.
- Τόμος με 29 (από τις 67) χαλκογραφίες από το Civitatum aliquot insigniorum et locorum magis munitorum exacta delineatio του D. Bertelli (Βενετία 1574), στις οποίες έχει προστεθεί μία εξαιρετικά σπάνια απεικόνιση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.
- Ένα αντίτυπο του «Aya Sofia, Constantinople» (Λονδίνο 1852), με 25 λιθογραφίες χαραγμένες σε σχέδια του αρχιτέκτονα G. Fossati, που οργάνωσε τις εργασίες αποκατάστασης του μνημείου των ετών 1847-1849.
- Ο μεγάλος χάρτης της Ευρώπης που σχεδίασε ο Άνθιμος Γαζής (Βιέννη 1801), του οποίου δεν είναι γνωστό παρά μόνον ένα άλλο αντίτυπο.
σχόλια