Σε λειτουργία το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με HIV λοίμωξη- Τι αλλάζει

Εθνικό Μητρώο Ασθενών με HIV λοίμωξη: Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Πράξη γίνεται η σύσταση Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV λοίμωξη μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης.

Επιδιώκεται μέσω του Εθνικού Μητρώου να καταγραφούν όλοι οι διαγνωσμένοι ασθενείς με HIV ή εκείνοι στους οποίους παρέχονται πάσης μορφής υπηρεσίες υγείας ανά την επικράτεια.

Στα προβλεπόμενα μέτρα για την μέριμνα των ασθενών με AIDS είναι οι αλλαγές στη συνταγογράφηση, αλλά και  η χορήγηση αντιρετροϊκής αγωγής. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και εκτέλεση συνταγών αντιρετροϊκής αγωγής είναι υποχρεωτική από αύριο, 6 Απριλίου. 

To πληροφοριακό σύστημα περί HIV λοίμωξης λειτουργεί από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνική Ασφάλιση υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας. Στην σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας αναφέρεται πως σκοπός της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και χορήγησης φαρμάκων είναι ο έλεγχος και η καταπολέμηση του ΗΙV. Παράλληλα συμβάλλει στην εργαστηριακή παρακολούθηση της νόσου σε άτομα με επιβεβαιωμένη HIV λοίμωξη και βέβαια στην καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Τι περιλαμβάνει το πληροφοριακό σύστημα περί HIV λοίμωξης

Το Πληροφοριακό Σύστημα HIV περιλαμβάνει:

- το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με HIV λοίμωξη,

-την καταχώρηση παραπεμπτικού επιβεβαιωτικού ελέγχου HIV ή παραπεμπτικού εργαστηριακών εξετάσεων παρακολούθησης HIV προς τα εξειδικευμένα κέντρα αναφοράς,

-την εκτέλεση των παραπεμπτικών και την ενημέρωση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων από τα εξειδικευμένα κέντρα αναφοράς,

 -την καταχώρηση συνταγής προφυλακτικής αγωγής μέσω διαλειτουργικότητας με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Η πρόσβαση των ιατρών στο Πληροφοριακό Σύστημα HIV γίνεται από το Portal της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (www.e-prescription.gr), με τους κωδικούς πρόσβασής τους στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ). Πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών με HIV λοίμωξη έχουν οι θεράποντες ιατροί που παρακολουθούν τους ασθενείς και υπηρετούν σε Μονάδες Λοιμώξεων ή εξωτερικά ιατρεία παρακολούθησης Ατόμων με HIV λοίμωξη, που λειτουργούν σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα ή σε ιδιωτικές κλινικές, θεραπευτήρια, ιατρεία ή επιπλέον στο «Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού».

Πρέπει να σημειωθεί πως στα δεδομένα που έχουν καταχωρηθεί αυτά δεν περιλαμβάνουν ταυτοποιητικά στοιχεία των ασθενών, παρά μόνο στοιχεία για την αγωγή τους. Σε περίπτωση κατά την οποία λαμβάνουν ήδη αντιρετροϊκή αγωγή σημειώνονται τα αρχικά του ονοματεπωνύμου τους και το έτος ή η ημερομηνία γέννησής τους.

Εθνικό Μητρώο Ασθενών HIV: Πώς πρέπει να λειτουργούν οι γιατροί

Από τους θεράποντες ιατρούς απαιτείται καταρχάς να αναζητήσουν τον ασθενή τους στο Εθνικό Μητρώο με τον Κ.Α. Φαρμάκου του (αριθμός ασθενή στο μητρώο του ΕΟΔΥ) και στη συνέχεια να ενημερώσουν τα στοιχεία του με τον ΑΜΚΑ ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ).

Ο θεράπων ιατρός, εφόσον εντοπίσει τον ασθενή του, θα πρέπει να τον επιλέξει από τη λίστα και στη συνέχεια να ενημερώσει το Εθνικό Μητρώο με τον ΑΜΚΑ, ΠΑΑΥΠΑ ή ΠΑΜΚΑ του. Οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει να ενημερώσουν το Μητρώο Ασθενών με την αντιρετροϊκή θεραπεία που λαμβάνει ο ασθενής, ώστε να περάσει η διαδικασία στο επόμενο βήμα και να καταστεί δυνατή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση της θεραπείας. 

Επίσης θα πρέπει να επιλέξουν το φαρμακείο στο οποίο θα μπορούν να εκτελούνται οι συνταγές αντιρετροϊκής αγωγής του συγκεκριμένου ασθενή.

Υποπεριπτώσεις:

-Για ασθενείς που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοναδικός αριθμός ταυτοποίησης του ασθενή ο Προσωρινός ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) που τυχόν διαθέτουν και τους έχει απονεμηθεί για τον εμβολιασμό τους κατά του COVID-19.

-Αν κάποιος από τους ασθενείς δεν πληροί τις προϋποθέσεις για απόδοση ΑΜΚΑ και δεν του έχει χορηγηθεί ΠΑΑΥΠΑ και δεν διαθέτει ήδη Προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ), πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιο ΚΕΠ για να εκδώσει ΠΑΜΚΑ

Επιπλέον όλοι οι ιατροί που είναι πιστοποιημένοι στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης έχουν τη δυνατότητα καταχώρησης Παραπεμπτικού Επιβεβαιωτικού ελέγχου για HIV λοίμωξη προς τα Εξειδικευμένα Κέντρα Αναφοράς, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος HIV λοίμωξης.

Τα Εξειδικευμένα Κέντρα Αναφοράς έχουν πρόσβαση στα παραπεμπτικά επιβεβαιωτικών ελέγχων για HIV λοίμωξη που τους έχουν ανατεθεί και ενημερώνουν το σύστημα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργούν.

Οι δε παραπέμποντες ιατροί έχουν πρόσβαση στα αποτελέσματα των εξετάσεων μέσω του Εθνικού Μητρώου ασθενών με HIV λοίμωξη.

Αντιρετροϊκή αγωγή σε ασθενή με HIV λοίμωξη μπορεί να συνταγογραφήσει μόνο ο θεράπων ιατρός του, αφού προηγουμένως έχει ενημερώσει το Εθνικό Μητρώο με τον ΑΜΚΑ ή τον ΠΑΑΥΠΑ ή τον ΠΑΜΚΑ του ασθενή, καθώς επίσης και για την τρέχουσα αντιρετροϊκή θεραπεία του ασθενή.

Οι συνταγές αντιρετροϊκής αγωγής είναι δεσμευμένες και μπορούν να εκτελούνται μόνοι σε συγκεκριμένο φαρμακείο.

Όπως προαναφέρθηκε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και εκτέλεση συνταγών αντιρετροϊκής αγωγής είναι υποχρεωτική από 6/4/2023. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να δοθεί παράταση μέχρι την 1η Μαΐου 2023. Μέχρι τότε οι συνταγές αντιρετροϊκής αγωγής θα εκδίδονται χειρόγραφα.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ