Σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό: Αισιόδοξος ο Καραστάθης - «Υπάρχει μια κλιμακωτή πτώση»

Σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό: Αισιόδοξος ο Καραστάθης - «Υπάρχει μια κλιμακωτή πτώση» Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου / EUROKINISSI
0

«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι βλέπουμε μια ύφεση της σεισμικότητας» ανέφερε σε νέες δηλώσεις του για την κατάσταση στις Κυκλάδες, ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης.

Ο Βασίλης Καραστάθης το πρωί της Παρασκευής μίλησε στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ, για το μείζον ζήτημα των τελευταίων περίπου 20 ημερών, δηλαδή τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και φανερά αισιόδοξος, ο κ. Καραστάθης ανέφερε πως με την έντονη σεισμική ακολουθία που σημειώθηκε, φαίνεται πως υπάρχει μία ύφεση. «Αυτό παρατηρείται μεν και θα μπορούσε να ήταν ένα πολύ καλό σημάδι. Από εκεί και πέρα όμως, παρατηρούμε ένα φαινόμενο διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε», ανέφερε αρχικά.

«Δηλαδή αν ήταν ένας συνήθης σεισμός, αυτή τη στιγμή θα μπορούσαμε να μιλάμε πολύ αισιόδοξα. Απλά οι σμηνοσειρές έχουν αυτές τις διακυμάνσεις. Ακόμα και όταν πήγαμε να ανέβουμε σε Ρίχτερ τις προηγούμενες ημέρες, η σεισμικότητα κρατήθηκε χαμηλότερα από τα πρώτα στάδια. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια κλιμακωτή πτώση. Αν κρατηθούμε για ένα διάστημα σε μονοψήφιους αριθμούς με μέγεθος άνω των 4 Ρίχτερ και στο επίπεδο που βλέπουμε την σεισμικότητα για 4-5 μέρες, θα μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι. Το θέμα που μας απασχολεί πρωτίστως αυτή την στιγμή, είναι ο σεισμικός κίνδυνος. Ο σεισμικός κίνδυνος αν φύγει από το πρώτο πλάνο, τότε θα μιλάμε πολύ πιο ήρεμα και με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία», συνέχισε.

Σχετικά με το αν είναι δυνατό να ξεκινήσουν ξανά οι οικοδομικές εργασίες στα γύρω νησιά, ο κ. Καραστάθης ξεκαθάρισε πως «σε ότι αφορά τις οικοδομές, σε αυτά τα θέματα αρμόδιοι είναι οι πολιτικοί μηχανικοί, για το αν μπορούν να χτίσουν», ενώ τέλος αναφέρθηκε και στο αν οι μαθητές θα επιστρέψουν στα σχολεία τη Δευτέρα.

«Δεν μπορώ να προκαταλάβω την απόφαση της επιτροπής, αυτό όμως που μπορώ να πω είναι ότι στην περίπτωση αυτή, είχαμε μια πιλοτική εφαρμογή των μέτρων. Η Γενική Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας εξασφάλισε τα πάντα σε επίπεδο αυτάρκειας μέσα στη Σαντορίνη. Οτιδήποτε και να γινόταν ήταν ήδη προετοιμασμένο το νησί χωρίς να χρειαστεί την οποιαδήποτε εξωτερική βοήθεια. Αυτό καλό είναι να συνεχιστεί. Αυτή η προσπάθεια που έγινε από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, είναι κάτι θετικό στην όλη κατάσταση. Όμως θα πρέπει να γίνονται ανάλογες προσπάθειες και να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι», κατέληξε.

Τι λένε για τους σεισμούς οι ειδικοί

Ο ομότιμος καθηγητής Τεκτονικής Δυναμικής και Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου, αναφερόμενος στο κατά πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο αυτό, σημείωσε πως «δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά, βάσει σύγκρισης μπορεί να είναι κάποιοι μήνες. Θα πάμε στο Πάσχα χωρίς να είναι σίγουρο αν θα συνεχιστεί και μετά». 

«Αυτό που πρέπει να δούμε είναι αν το ρήγμα της Ανύδρου θα σπάσει καθώς είναι αυτό που μπορεί να δώσει 6 Ρίχτερ αλλά δεν βλέπω ότι μπορεί να φτάσει τα 6,5 Ρίχτερ» συνέχισε. Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος ωστόσο, επισήμανε σε δηλώσεις του στο ΕΡΤNews πως για την αντιμετώπιση της κατάστασης απαιτούνται γερά νεύρα, ψυχραιμία και τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

«Είναι κάτι το οποίο κρατάει εβδομάδες, συνήθως σε κάποιες περιπτώσεις και μήνες, περισσότερους καμιά φορά και από δύο και τρεις μήνες» ξεκαθάρισε.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ