Μέχρι το Πάσχα, αν όχι και αργότερα, θα συνεχιστούν οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που σαρώνουν τις Κυκλάδες, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις των ειδικών.
Την ώρα που και η Ανάφη, μετά τη Σαντορίνη και την Αμοργό, έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των σεισμών, ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παπανικολάου, αναφέρεται στα σενάρια να συνεχιστούν οι σεισμικές δονήσεις μέχρι και το Πάσχα αλλά και σε εκείνα που αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να σημειωθεί δόνηση των 6 Ρίχτερ.
«Αυτό είναι μία εκτίμηση, δεν είναι ένας προσδιορισμός βασισμένος σε πολύ συγκεκριμένα στοιχεία. Είναι μια σύγκριση σχετικά με το τι έχει συμβεί σε αντίστοιχα φαινόμενα που έχουμε μια κίνηση γρανιτικού μάγματος σε ένα βάθος 10 έως 5 χλμ. από άλλες περιοχές», εξήγησε ο καθηγητής μιλώντας στο STAR.
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο κατά πόσο θα διαρκέσει το πρωτοφανές αυτό φαινόμενο, σημείωσε πως «δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά, βάσει σύγκρισης μπορεί να είναι κάποιοι μήνες. Θα πάμε στο Πάσχα χωρίς να είναι σίγουρο αν θα συνεχιστεί και μετά».
«Είναι δυνατόν να γίνει σεισμός περίπου 6 Ρίχτερ, ακριβώς γιατί υπάρχει το ρήγμα της Ανύδρου μέσα στον χώρο ακριβώς που γίνονται οι σεισμοί. Κάποια στιγμή μπορεί οι δυνάμεις που ασκούνται να ενεργοποιήσουν και το ρήγμα αυτό. Είναι ότι χειρότερο βέβαια, δεν περιμένουμε κάτι χειρότερο από αυτό. Πάντως αν γίνει, απ' τη μια θα κάνει κάποιες ζημιές αλλά όχι σπουδαία πράγματα διότι είναι 20 χιλιόμετρα μακριά, απ' την άλλη μεριά ίσως να επισπεύσει το κλείσιμο του κύκλου αυτού», ξεκαθάρισε καταλήγοντας.
ΕΚΠΑ για σεισμούς σε Σαντορίνη - Αμοργό: Πάνω από 16.500 σεισμοί μέχρι σήμερα
Σε νέα ανακοίνωση προχώρησε σήμερα το ΕΚΠΑ, σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και την Αμοργό. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι στα δύο νησιά καταγραφεί μέχρι σήμερα, πάνω από 16.500 σεισμοί.
«Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 11 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (https://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 16,500 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 14,400 με μεγέθη Μ³1.0.
»Στις 11 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,100 σεισμοί, με ~260 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 16 σεισμούς με Μ³4.0, και 4 σεισμούς με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 4.8. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά τη 12η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 108 σεισμοί, εκ των οποίων 16 με μεγέθη M?4.0 και 5 με Μ?4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 03:14:55 (τοπική ώρα) και είχε μέγεθος 5.0.
»Στην εικόνα της κατανομής των επικέντρων διακρίνονται δύο ομάδες σεισμών που πιθανόν ανήκουν σε διαφορετικές δομές οι οποίες έχουν ενεργοποιηθεί, μία στα νοτιοδυτικά της Ανύδρου και μια άλλη στα ανατολικά, και οι δύο σε διεύθυνση ΝΔ-ΒΑ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
![Παπανικολάου για σεισμούς σε Σαντορίνη και Αμοργό: «Είναι δυνατόν να γίνει σεισμός περίπου 6 Ρίχτερ»](/sites/default/files/styles/main/public/articles/2025-02-13/seismoi-santorinoi-amorgos_0.jpg?itok=AHrTRVvz)