Σεισμοί στη Σαντορίνη - Τάσσος: «Φαίνεται ότι πάμε σε αποκλιμάκωση»

Σεισμοί στη Σαντορίνη: Δρομολογούνται παρεμβάσεις για εξόδους διαφυγής Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Ενημέρωση για την κατάσταση στη Σαντορίνη και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στο νησί, έδωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης.

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου 15 Φεβρουαρίου, στο Mega, ο κ. Κοντογεώργης αρχικά διαβεβαίωσε, ότι «η κυβέρνηση ακούει, εμπιστεύεται και συνεργάζεται με την επιστημονική κοινότητα. Αυτό το οποίο μας λένε οι ειδικοί και η επιτροπή είναι ότι είμαστε αντιμέτωποι με ένα φαινόμενο που έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, κάποιοι το χαρακτηρίζουν πρωτόγνωρο. Επομένως, απαιτείται ψυχραιμία, όχι εφησυχασμός ούτε, βέβαια, μια υπέρμετρη κινδυνολογία. Από την αρχή δώσαμε έμφαση στα θέματα που αφορούν στην πολιτική προστασία».

Όσο για τις κινήσεις που γίνονται με γνώμονα την εξασφάλιση της ασφάλειας στο νησί, τόνισε:

«Δρομολογούνται κάποιες πρώτες παρεμβάσεις για εξόδους διαφυγής, τις κατολισθήσεις και σε ένα δεύτερο επίπεδο, την υποστήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Αφού τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί, το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησαν σε δέσμη μέτρων που έχει να κάνει κυρίως με την αναστολή των συμβάσεων των εργαζομένων και με την ειδική αποζημίωση που υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις. Αυτή είναι μια πρώτη απόφαση που αφορά μέχρι την 3η Μαρτίου. Λόγω του φαινομένου που δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί, θα πρέπει να είμαστε νουνεχείς στον τρόπο λήψης μέτρων».

Ακολούθως, ο Θ. Κοντογεώργης παρουσίασε τον κυβερνητικό σχεδιασμό «για την τουριστική προβολή της χώρας, γιατί η Σαντορίνη και η ευρύτερη περιοχή είναι ένας κορυφαίος προορισμός», επισημαίνοντας, ότι «οι κατευθύνσεις δίδονται από την επιστημονική κοινότητα και εμείς ως οργανωμένη πολιτεία θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για το νησί, και στο τουριστικό προϊόν και στη στήριξη των επιχειρήσεων αλλά, κυρίως, στην προστασία των συμπολιτών μας, κατοίκων και επισκεπτών».

Ειδικότερα, για την τουριστική προβολή είπε «χρειάζεται μια ψυχραιμία, ένα μέτρο για ευνόητους λόγους. Ό,τι απαιτηθεί σε σχέση με οικονομική στήριξη που έχει να κάνει με την ανάγκη περαιτέρω προώθησης και ειδικής τουριστικής καμπάνιας θα την δούμε στη συνέχεια ανάλογα και με την εξέλιξη του φαινομένου. Υπάρχει σχεδιασμός. Οτιδήποτε απαιτηθεί σε αυτό το επίπεδο, η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να παρέμβει, τα συναρμόδια Υπουργεία βρίσκονται σε αυτήν την κατεύθυνση. Είμαστε σε μια φάση που χρειάζεται υπομονή, με βάση τις εκτιμήσεις ειδικών».

Τέλος, «δεν είναι δουλειά μας να καθησυχάζουμε, δουλειά μας είναι να ακούμε την επιστημονική κοινότητα, να την εμπιστευόμαστε και εμείς να κάνουμε τη δουλειά μας και για την προστασία των πολιτών και την υποστήριξη των εργαζομένων».

Αρχίζει μια αποκλιμάκωση αυτής της σμηνοσειράς

Στο MEGA μίλησε και ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος.

«Έχουμε μια σμηνοσειρά – δηλ. πολλοί σεισμοί με παρόμοια μεγέθη -, ένα φαινόμενο που είναι συνηθισμένο και στην Ελλάδα και στον κόσμο. Η ιδιαιτερότητα αυτής της σμηνοσειράς είναι ότι έχουμε πολλούς και σχετικά μεγάλους σεισμούς. Αν και, το σύνολο της ενέργειας που μέχρι τώρα έχει εκλυθεί είναι ισοδύναμο με έναν σεισμό 6-6,1 Ρίχτερ. Κάτι αντίστοιχο με τον σεισμό της Αθήνας, όμως λόγω του ότι έγινε μέσα στον αστικό ιστό προκάλεσε τις γνωστές καταστροφές, 183 νεκρούς, 100 χιλιάδες άστεγους κτλ. Όσον αφορά στο φαινόμενο αρχίζει μια αποκλιμάκωση αυτής της σμηνοσειράς, αραιώνουν οι σεισμοί. Θα πρέπει να περάσουν 4-5 μέρες να δούμε εάν θα παγιωθεί αυτό», εξήγησε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Mega

 
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι «δείχνουν» οι τελευταίοι σεισμοί στη Σαντορίνη: Νέες εκτιμήσεις επιστημόνων

Ελλάδα / Τι «δείχνουν» οι τελευταίοι σεισμοί στη Σαντορίνη: Νέες εκτιμήσεις επιστημόνων

Τι εκτιμούν Βασίλης Καραστάθης, Κώστας Συνολάκης, Δημήτρης Σακελλαρίου - «Η δραστηριότητα αυτή εντοπίστηκε στην περιοχή της Ανύδρου, αρκετά μακριά από το ηφαίστειο της Σαντορίνης»
LIFO NEWSROOM