Λιγότερους σεισμούς και μικρότερης έντασης, παρατηρεί το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, το τελευταίο εικοσιτετράωρο.
Κατά τη 13η Φεβρουαρίου, το εργαστήριο κατέγραψε περισσότερους από 100 σεισμούς, δύο εκ των οποίων είχαν μέγεθος M≥4.0 και κανένας (0) με Μ≥4.5. Στην παράθεση των στοιχείων από την καθημερινής ανάλυση σεισμικών δεδομένων του εργαστηρίου, ως ισχυρότεροι σεισμοί, σημειώθηκαν δύο, με μέγεθος 4.4, οι οποίοι εκδηλώθηκαν στις 17:40:09 και 17:42:22 (τοπική ώρα).
Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, ανέφερε, ότι η κατανομή των επικέντρων περιορίζεται κυρίως σε μια περιοχή μήκους 10-12 km νοτιοδυτικά της Ανύδρου, όπου έχουν εντοπιστεί και οι ισχυρότεροι σεισμοί. «Κατά την 13η Φεβρουαρίου δεν παρατηρήθηκαν εξάρσεις συνεχούς μικροσεισμικότητας, διάρκειας ~1-2 ωρών, οι οποίες εμφανίζονταν συχνά όλο το προηγούμενο διάστημα. Παρατηρείται γενικά πτώση του αριθμού και του μεγέθους των σεισμών», αναφέρεται.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά πάνω από 17.500 επιλεγμένους σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 15.400 με μεγέθη Μ³1.0. Στις 12 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1.000 σεισμοί, με ~190 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 16 σεισμούς με Μ³4.0, και 5 σεισμούς με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 5.0.
Παπανικολάου για Σαντορίνη: «Είναι δυνατόν να γίνει σεισμός περίπου 6 Ρίχτερ»
Εχθές, ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παπανικολάου, αναφέρθηκε στα σενάρια να συνεχιστούν οι σεισμικές δονήσεις μέχρι και το Πάσχα αλλά και σε εκείνα που αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να σημειωθεί δόνηση των 6 Ρίχτερ.
«Αυτό είναι μία εκτίμηση, δεν είναι ένας προσδιορισμός βασισμένος σε πολύ συγκεκριμένα στοιχεία. Είναι μια σύγκριση σχετικά με το τι έχει συμβεί σε αντίστοιχα φαινόμενα που έχουμε μια κίνηση γρανιτικού μάγματος σε ένα βάθος 10 έως 5 χλμ. από άλλες περιοχές», εξήγησε, μιλώντας στο STAR.
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο κατά πόσο θα διαρκέσει το πρωτοφανές αυτό φαινόμενο, σημείωσε πως «δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά, βάσει σύγκρισης μπορεί να είναι κάποιοι μήνες. Θα πάμε στο Πάσχα χωρίς να είναι σίγουρο αν θα συνεχιστεί και μετά».
«Είναι δυνατόν να γίνει σεισμός περίπου 6 Ρίχτερ, ακριβώς γιατί υπάρχει το ρήγμα της Ανύδρου μέσα στον χώρο ακριβώς που γίνονται οι σεισμοί. Κάποια στιγμή μπορεί οι δυνάμεις που ασκούνται να ενεργοποιήσουν και το ρήγμα αυτό. Είναι ότι χειρότερο βέβαια, δεν περιμένουμε κάτι χειρότερο από αυτό. Πάντως αν γίνει, απ' τη μια θα κάνει κάποιες ζημιές αλλά όχι σπουδαία πράγματα διότι είναι 20 χιλιόμετρα μακριά, απ' την άλλη μεριά ίσως να επισπεύσει το κλείσιμο του κύκλου αυτού», ξεκαθάρισε καταλήγοντας.