Το έργο της ελληνικής ΕΜΑΚ, που ήταν μια από τις πρώτες που ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις διάσωσης στην Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς, ολοκληρώνεται.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, εξήγησε ότι ο διασωστικός κύκλος έχει κλείσει και έχει κατατεθεί αίτημα για αποχώρηση της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ στην Τουρκία. Η ΕΜΑΚ διέσωσε πέντε ανθρώπους εν ζωή και δυστυχώς ανέσυρε από τα συντρίμμια πέντε νεκρούς.
Ο κ. Αρτοποιός εξήγησε ότι «έχουμε περάσει στο στάδιο 5. Υπάρχουν τέσσερα, που υπάρχει ο έλεγχος, η καταγραφή, οι έρευνες και η διάσωση. Πλέον, στην Τουρκία έχουμε περάσει στο 5, πλέον μπαίνουν τα σκαφτικά μηχανήματα. Δεν υπάρχει δυνατότητα για κάτι άλλο».
«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Οι Τούρκοι πάνω στην απόγνωσή τους μπαίνουν στα χαλάσματα, είτε να βρουν κάτι είτε να διασώσουν. Είναι μια κίνηση απελπισίας. Πλέον καθίσταται αρκετά δύσκολο το έργο των διασωστών, διότι η εικόνα που μας μεταφέρουν από όλο το Χατάι είναι ότι πρέπει να μπουν τα σκαπτικά μηχανήματα να κάνουν αναμόχλευση των συντριμμιών και να τα μεταφέρουν σε άλλο χώρο», πρόσθεσε.
Παράλληλα, περιέγραψε τις επικίνδυνες συνθήκες που επιχειρούν οι διασώστες, διευκρινίζοντας ότι ο λόγος αποχώρησης είναι η ολοκλήρωση του διασωστικού κύκλου.
«Όταν μπαίνει μια ομάδα διάσωσης και υπάρχει αυτό που λέμε ο άσχετος κόσμος, που έχει τον πόνο του, και μπαίνει μέσα σε ένα κτίριο, αυτό είναι επικίνδυνο και για τους ίδιους και πολύ περισσότερο φυσικά για τους διασώστες. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και φαινόμενα βίας, όταν ο άλλος κάνει μια έκνομη πράξη, το λεγόμενο πλιάτσικο, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Έχουν αναφερθεί φαινόμενα ανταλλαγής πυροβολισμών και εμείς από χθες ζητήσαμε να μην επιχειρούμε βράδυ και αν επιχειρεί ημέρα να γίνεται με τη συνοδεία της αστυνομίας».