Σχεδόν 10.000 οι καταγεγραμμένοι ιεροί ναοί στην Ελλάδα

Σχεδόν 10.000 οι καταγεγραμμένοι ιεροί ναοί στην Ελλάδα Facebook Twitter
6

Τα επίσημα στοιχεία καταγραφής των ιερών ναών στην Ελλάδα παρουσιάζει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Καθημερινή». Σύμφωνα με το δημοσίευμα και τα στοιχεία έκθεσης της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, στη χώρα υπάρχουν συνολικά 9.792 ενοριακοί και μοναστηριακοί ναοί.

Ωστόσο ο πραγματικός αριθμός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος όπως αναφέρει η «Καθημερινή», καθώς στα στοιχεία αυτά δεν συνυπολογίζονται τα αμέτρητα παρεκκλήσια, τα ξωκκλήσια, οι προκυνηματικοί, οι ιδιόκτητοι και οι κοιμητηριακοί ναοί. 

Οι περισσότεροι ναοί είναι αφιερωμένοι στην Παναγία, στον Αγιο Δημήτριο, τον Αγιο Νικόλαο, τους Ισαποστόλους Κωνσταντίνο και Ελένη, την Αγία Τριάδα. Από την άλλη, οι κάτοικοι των νησιών έχουν χτίσει τους περισσότερους ναούς κυρίως αφιερωμένους στον Αγιο Νικόλαο, τον προστάτη των ναυτικών.

Το σύνολο των καταγεγραμμένων ναών ανήκουν στη δικαιοδοσία των 82 Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, των 9 Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Κρήτης, των 5 Μητροπόλεων των Εκκλησιαστικών Επαρχιών Δωδεκανήσου και στην Πατριαρχική Εξαρχία της Πάτμου. Οι περισσότερες ενορίες, και άρα ενοριακοί ναοί –συνολικά 249– υπάγονται στη Μητρόπολη Ιωαννίνων και ακολουθούν οι Μητροπόλεις Φθιώτιδος (245), Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων (233), Μεσσηνίας (224) και Αιτωλίας και Ακαρνανίας με 215 ενοριακούς ναούς.

Συνολικά, 350 χριστιανικοί χώροι λατρείας αποτελούν πολιτιστικά μνημεία και ως τέτοια προστατεύονται. 

Το δημοσιεύμα σημειώνει πως υπάρχουν ξωκκλήσια σε χαράδρες, σε σπηλιές ή σε απρόσιτα σημεία, πολλά εκ των οποίων στα νησιά. Για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι η Τήνος έχει πάνω από 1.000 μικρές εκκλησίες.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιβεβαιώνει ο δήμος Αθηναίων την ξηρασία στου Φιλοπάππου και προγραμματίζει δράσεις

Ελλάδα / Επιβεβαιώνει ο δήμος Αθηναίων την ξηρασία στου Φιλοπάππου και «προγραμματίζει δράσεις»

Ο δήμος παραδέχεται ότι προγραμματίζονται άμεσα δράσεις ενισχυτικής φύτευσης, αφαίρεσης των ξερών δένδρων, απόφραξης του καναλιού αποχέτευσης και κλαδέματος των δέντρων ελιάς
LIFO NEWSROOM
Πάνω από το 60% των θέσεων εργασίας θα απαιτούν εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες ως το 2030

Ελλάδα / Πάνω από το 60% των θέσεων εργασίας θα απαιτούν εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες ως το 2030

Αλλάζουν τα δεδομένα της επαγγελματικής κατάρτισης και προώθησης στην απασχόληση - Τα στοιχεία του Ελληνικού Συνδέσμου Εταιρειών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Σχετικά είναι όλα. Δεν ξέρω αν ακόμα ισχύει ο νόμος, αλλά υπήρχε (υπάρχει; ) μια πονηρή διάταξη: αν θέλεις να χτίσεις ναό, δεν χρειάζεσαι άδεια από την πολεοδομία, αλλά από την αρχιεπισκοπή.Αν θέλεις να χτίσεις μια βιλίτσα δλδ. μέσα στο δάσος, το μόνο που χρειάζεσαι είναι λίγο λαδάκι (για τα καντήλια βρε κουτά) στην αρχιεπισκοπή, προκειμένου να σου χορηγήσει άδεια ανεγέρσεως ναού. Επειδή σε εκείνο ακριβώς το σημείο προσκυνούσαν οι παππούδες σου από αρχαιοτάτων χρόνων. Και είσαι νομιμότατος.Και η αρχιεπισκοπή είναι νομιμότατη, αφού για την ανέγερση ναών δεν ισχύουν οι πολεοδομικοί νόμοι - οποτε δεν υπάρχει κάτι να παραβούν.Ιδιωτικοί ναοί στην Ελλάδα είναι κάτι πάρα πολύ συνηθισμένο. Το πόσοι από αυτούς διαθέτουν και σαλοτραπεαρία το γνωρίζει μόνο Εκείνος.Υ.Γ. Σιγά που θα πληρώσω ενφια για τον ναό μου, γατάκια.
Με ποιον τρόπο μπορείς να φορολογήσεις ένα ναό (δηλ. το παγκάρι); Μόνο ορθόδοξοι ναοί θα πρέπει να φορολογούνται ή και άλλων δογμάτων/θρησκειών; Σε ποια χώρα φορολογούνται ΟΙ ΝΑΟΙ;Γνωρίζετε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα της εκκλησίας ήδη φορολογείται;
Το οτι η Εκκλησια δε φορολογείται σου λέει κάτι? Τεράστια περιουσία γιου νόου! Εδω πληρώνει ΕΝΦΙΑ το Χαμογελο του Παιδιού και τα "υποκαταστήματα" (εκκλησιες) των παππάδων όχι!
Δεν πήρα απάντηση ούτε σε ένα ερώτημα. Ας τα επαναλάβω λοιπόν μήπως αυτή τη φορά έχουμε αποτέλεσμα.1)Σε ποια χώρα φορολογούνται ΟΙ ΝΑΟΙ; 2) Γνωρίζετε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα της εκκλησίας ήδη φορολογείται; 3) Άρα θέση σας είναι να εξαιρεθεί το Χαμόγελο του Παιδιού από τον ΕΝΦΙΑ ή ότι θα πρέπει αμφότεροι να πληρώνουν;
Δηλαδή ένας ανά 1000 πολίτες!Εν ολίγοις αν συνυπολογίσεις μάνα, πατέρα, αδέρφια, ξαδέρφια, θείους, θείες, παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια, δισέγγονα, μπατζανάκηδες, νύφες, γαμπρούς, κουμπάρους και λοιπό φιλικό περιβάλλον, σχεδόν κάθε οικογένεια [με την ευρύτερη έννοια] έχει τον δικό της «καταγεγραμμένο ιερό ναό»!Βοήθεια μας…