Φέτος το καλοκαίρι, οι παραθεριστές με κινητικά προβλήματα που θα επιλέξουν την Ελλάδα θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ σχεδόν 200 παραλιών με ειδικές εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτησή τους.
Από τον τρέχοντα μήνα θα αρχίσει η εγκατάσταση καρεκλών Seatrac, που θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στη θάλασσα. Πλην της Ελλάδας, το ίδιο θα γίνει και σε Ιταλία και Κύπρο.
Σε κάθε τοποθεσία, κατασκευάζεται ένας ξύλινος διάδρομος και τοποθετείται μια καρέκλα, που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Το σύστημα λειτουργεί με μια συσκευή τηλεχειρισμού που διατίθεται στην παραλία ή παραδίδεται στο ξενοδοχείο όπου θα καταλύσουν οι επισκέπτες - σε αυτή την περίπτωση απαιτείται πρότερη ενημέρωση όμως.
Μόλις φτάσουν στη θάλασσα, μπορούν να πέσουν στο νερό και να κολυμπήσουν και στη συνέχεια να επιστρέψουν στην καρέκλα για το «ταξίδι» της επιστροφής.
Η κατασκευή τους επιτρέπει να παρακάμπτουν την άμμο, η οποία μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για όσους χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξίδια, μπαστούνια ή περιπατητές. Τους δίνει, επίσης, την ευχέρεια να κολυμπήσουν όταν το επιθυμούν, χωρίς να χρειάζονται βοήθεια.
«Το Seatrac δεν παρέχει μόνο ανεξάρτητη πρόσβαση στη θάλασσα. Παρέχει αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία σε άτομα με κινητικά προβλήματα που θέλουν να απολαύσουν το κολύμπι» δήλωσε στη Washington Post ο Ιγνάτιος Φωτίου, ένας από τους Έλληνες εφευρέτες της καινοτόμου συσκευής. «Μπορούν να επιλέξουν πού θα πάνε και να ζητήσουν από τους φίλους τους να τους ακολουθήσουν, όχι το αντίθετο».
Η ιδέα για το Seatrac «γεννήθηκε» από μια συζήτηση μεταξύ του Φωτίου, ο οποίος είναι μηχανικός αεροδιαστημικής, και ενός φίλου του, ο οποίος χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο και του είπε ότι δεν του άρεσε να μεταφέρεται στο νερό σαν «σακί με πατάτες».
Οι καρέκλες παρουσιάστηκαν, για πρώτη φορά, το 2012 από την εταιρεία TOBEA. Πέρσι εγκαταστάθηκαν 180 στην Ελλάδα και αρκετές σε Κύπρο, Ιταλία και Λετονία. Φέτος, αναμένεται να λειτουργήσουν περισσότερες από 220 κατά τη διάρκεια της περιόδου Μαΐου - Οκτωβρίου.
«Το 2022, είχαμε περισσότερες από 40.000 χρήσεις» δήλωσε ο Φωτίου, διευθύνων σύμβουλος της TOBEA στην Ελλάδα, σχετικά με την εμπειρία, που παρέχεται δωρεάν.
Στη χώρα μας, το πρόγραμμα συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς κυβερνητικούς οργανισμούς. Οι δήμοι και οι φορείς εκμετάλλευσης των παραλιών αγοράζουν την πλειονότητα του εξοπλισμού.
Εκτός από τις καρέκλες, η TOBEA παρέχει και άλλες επιλογές, όπως αποδυτήρια, ντους και μπάνια, διαδρόμους για αναπηρικά αμαξίδια κ.α.
Υπάρχει ειδική σελίδα όπου αναφέρονται όλες οι παραλίες που έχουν την καρέκλα και τις άλλες ανέσεις, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι ενδιαφέροντες να σχεδιάσουν τις διακοπές τους.
«Το Seatrac δεν είναι απλώς μια συσκευή. Είναι μια ολιστική λύση» παρατήρησε ο Φωτίου.
Η επιχείρηση σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε ΗΠΑ και Κίνα.
Με πληροφορίες από Washington Post