«Στα μέσα του 2022 ο κορωνοϊός θα μετατραπεί σε ενδημική νόσο»

Δημήτρης Παρασκευής: «Στα μέσα του 2022 ο κορωνοϊός θα μετατραπεί σε ενδημική νόσο» Facebook Twitter
Όταν η νόσος γίνει ενδημική, είναι πολύ πιθανό να χρειάζεται μια αναμνηστική δόση για τις ευπαθείς ομάδες κάθε χρόνο, όπως και για τον ιό της γρίπης.
0

— Γιατί καθημερινά βλέπουμε να υπάρχει μεγάλος αριθμός θανάτων και διασωληνωμένων; Πώς το εξηγείτε;

Αυτοί οι αριθμοί οφείλονται στα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στις ευπαθείς ομάδες, π.χ. στα άτομα άνω των 60 ετών, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αλλά και από τον ΕΟΔΥ ο αριθμός των θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού σχετίζεται αρνητικά με τα ποσοστά εμβολιασμού στην κοινότητα, και ειδικότερα στις ευπαθείς ομάδες.

— Ποιοι είναι οι λόγοι που κατά τη γνώμη σας έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεμβολίαστων;

Τα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα μας είναι από τα υψηλότερα για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολική Ευρώπης, αλλά παραμένουν χαμηλά συγκριτικά με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Το αντιεμβολιαστικό κίνημα, δυστυχώς, έχει εμφανιστεί πριν από τον κορωνοϊό και συνεχίζει να ενισχύεται από μια μειοψηφία ανθρώπων για διαφορετικούς σκοπούς.

Λόγοι για τους οποίους οι συνάνθρωποί μας επιλέγουν να μην εμβολιαστούν είναι η επιφύλαξη ή ο φόβος απέναντι στο εμβόλιο, η τάση αντίδρασης στα περιοριστικά μέτρα και τους κανόνες της πολιτείας, η έλλειψη εμπιστοσύνης στην επιστήμη ή, πιθανόν, παγιωμένες αρνητικές απόψεις αναφορικά με τα εμβόλια. Σε κάθε περίπτωση, ο πληθυσμός αυτός δεν θα πρέπει να στοχοποιείται αλλά να ενημερώνεται υπεύθυνα και έγκυρα με σεβασμό στις προσωπικές του απόψεις.

— Τι είναι αυτό που σας τρομάζει όσον αφορά τις νέες μεταλλάξεις;

Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει ως πολύ υψηλό τον κίνδυνο της μετάλλαξης Όμικρον. Αυτό που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία όσον αφορά το στέλεχος Όμικρον είναι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων που έχουν αναπτυχθεί, ειδικότερα στην εξωτερική πρωτεΐνη της ακίδας που καθορίζει και τις βασικές ιδιότητες του ιού.

Προς το παρόν, αναμένουμε τα αποτελέσματα των μελετών αναφορικά με την επίδραση των μεταλλάξεων του στελέχους Όμικρον στη μολυσματικότητα, στην ικανότητα διαφυγής από την υπάρχουσα ανοσία και στη λοιμοτοξικότητα.

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα, δυστυχώς, έχει εμφανιστεί πριν από τον κορωνοϊό και συνεχίζει να ενισχύεται από μια μειοψηφία ανθρώπων για διαφορετικούς σκοπούς.

Δημήτρης Παρασκευής
Ο κ. Δημήτρης Παρασκευής

— Τι πρέπει, τελικά, να γίνει για να επιτευχθεί το τείχος της ανοσίας;

Οι υπάρχουσες μελέτες υποδεικνύουν ότι η αναμνηστική δόση συμβάλλει σημαντικά στο χτίσιμο της συλλογικής ανοσίας, που μάλλον θα διαρκέσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τις αρχικές δόσεις.

Σε κάθε περίπτωση, όπως και με άλλους ιούς, το τείχος ανοσίας θα αφορά την προστασία αναφορικά με τον κίνδυνο σοβαρής νόσου, κάτι που επιτυγχάνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό ήδη με την πρώτη και δεύτερη δόση και ενισχύεται με την αναμνηστική. Είμαστε πολύ κοντά η συλλογική ανοσία να επιτευχθεί με το εμβόλιο, ειδικά για τις ηλικίες κάτω των 60 ετών. Όταν η νόσος γίνει ενδημική, είναι πολύ πιθανό να χρειάζεται μια αναμνηστική δόση για τις ευπαθείς ομάδες κάθε χρόνο, όπως και για τον ιό της γρίπης.

— Όσον αφορά τις γιορτές, προβλέπετε ότι θα παρθούν κι άλλα μέτρα;

Προς το παρόν, έχουν ληφθεί αρκετά περιοριστικά μέτρα σε συνδυασμό με την «υποχρεωτικότητα» του εμβολίου για τους ανθρώπους άνω των 60 ετών. Αυτά τα μέτρα, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο αριθμό εμβολιασμών για την πρώτη και την αναμνηστική δόση, τη διενέργεια ενός-δύο αυτοδιαγνωστικών ελέγχων απ’ όλη την κοινότητα την προσεχή περίοδο, καθώς και την τήρηση προληπτικών μέτρων, όπως η σωστή χρήση της μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση, θα μας βοηθήσουν να ελέγξουμε τη διασπορά του ιού.

— Θα μπορούσαμε να αποκλείσουμε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown;

Το μέτρο του lockdown παραμένει ως επιλογή, αλλά, δεδομένης της διαθεσιμότητας του εμβολίου και των πλεονεκτημάτων του ως μέτρου πρόληψης, το lockdown αποτελεί ύστατη λύση. Μέχρι σήμερα έχουν συμβάλει σημαντικά στον έλεγχο της πανδημίας οι συχνοί διαγνωστικοί έλεγχοι, οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι στα σχολεία, καθώς και τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους αναφορικά με την πρόσβασή τους σε κλειστούς χώρους.

— Πότε πιθανολογείτε ότι θα έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό; Γιατί οι δείκτες δείχνουν ότι θα μας απασχολεί για μεγάλο χρονικό διάστημα;

H πανδημία θα καταστεί μια ενδημική νόσος με εποχικότητα ανάλογη με αυτήν της γρίπης, όταν όλη η κοινότητα αποκτήσει ανοσία στον κορωνοϊό. Αυτό έχει πραγματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό με τον εμβολιασμό στις χώρες που έχουν επιτύχει ποσοστά άνω του 80%. Πιθανολογείται ότι στα μέσα του 2022 ο κορωνοϊός θα μετατραπεί μια ενδημική νόσο στις περισσότερες περιοχές του κόσμου.

Αξίζει να τονίσουμε ότι ο εμβολιασμός όλων των κάτοικων του πλανήτη είναι απαραίτητος και θα συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό της διασποράς αλλά και στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης νέων μεταλλαγμένων στελεχών με τροποποιημένες ιδιότητες.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM