Το πρόστιμο μαμούθ των 50,6 εκατομμυρίων ευρώ στη Vodafone επικύρωσε σήμερα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί το πρόστιμο που της είχε επιβληθεί το 2013 από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) μετά την αποκάλυψη των τηλεφωνικών υποκλοπών που έγιναν την διετία 2004-2005 και γνωστοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2006.
Όπως είχε αποκαλυφθεί εκείνη τη χρονιά, υπήρχε ένα υποσύστημα συνακρόασης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων για 100 αριθμούς, ενώ τα τηλέφωνα τα οποία παρακολουθούσαν ήταν 14 και ενεργοποιούνταν αμέσως μόλις τα υπό παρακολούθηση τηλέφωνα δέχονταν κλήση. Δηλαδή, έμπαινε σε λειτουργία ένα σύστημα συνακρόασης, ενώ εξέτρεπαν τις συνομιλίες σε "κέντρο" όπου αυτές καταγράφονταν.
Αρχικά η ΑΔΑΕ επέβαλε πρόστιμο 76 εκατ. ευρώ στην Vodafone για παράβαση της νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών, καθώς δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα που επιβάλλονται, προκειμένου να προληφθούν και να αποτραπούν οι τηλεφωνικές υποκλοπές.
Συγκεκριμένα, το πρόστιμο στην Vodafone (για κάθε μια από τις 6 συνολικά παραβάσεις το ύψος του προστίμου ήταν διαφορετικό) επιβλήθηκε, καθώς δεν ενημέρωσε αμέσως την ΑΔΑΕ για την ύπαρξη του παράνομου λογισμικού, για παραβίαση του απορρήτου των τηλεφωνικών υποκλοπών, για μη ενημέρωση των συνδρομητών της, για παράβαση του απορρήτου των επικοινωνιών μέσω παράνομης εισαγωγής παρείσακτου λογισμικού, για έλλειψη επαρκών μέτρων ασφαλείας για διασφάλιση του απορρήτου και για δυσχέρανση του έργου της ΑΔΑΕ.
Η Ολομέλεια απέρριψε ως αβάσιμους όλους του ισχυρισμούς της Vodafone και επικύρωσε την απόφαση της ΑΔΑΕ. Αναλυτικότερα, απέρριψε, μεταξύ των άλλων, τους ισχυρισμούς της Vodafone, ότι παραβιάστηκε η συνταγματική αρχή της φανερής δράσης των οργάνων της πολιτείας, ότι ήταν μη νόμιμη η σύνθεση της ΑΔΑΕ κατά την ημέρα επιβολής του προστίμου, ότι δεν είχε υποχρέωση να ενημερώσει την ΑΔΑΕ για το παράνομο λογισμικό, σύμφωνα με το ισχύον τότε νομοθετικό πλαίσιο, νόμιμα αφαίρεσε το παράνομο λογισμικό και διέκοψε την λειτουργία του, κ.λπ.
Το ιστορικό της υπόθεσης
Το 2010 το πρόστιμο ακυρώθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (απόφαση 3319/2010), καθώς κρίθηκε ότι οι συνεδριάσεις της ΑΔΑΕ δεν ήταν δημόσιες όπως επιτάσσει η Διεθνής και ελληνική νομοθεσία, αλλά κεκλεισμένων των θυρών και αναπέμφθηκε η υπόθεση στην ΑΔΑΕ προκειμένου να εκδώσει άλλη νέα νόμιμη απόφαση.
Τότε είχε επιβληθεί πρόστιμο 7,3 εκατ. ευρώ στην Ericsson η οποία ήταν προμηθευτής του λογισμικού της Vodafone.
Στην συνέχεια, τον Ιανουάριο του 2013 η ΑΔΑΕ, αφού η νομοθεσία για την εγκατάσταση και λειτουργία δημοσίου δικτύου τηλεπικοινωνιών τροποποιήθηκε και προσαρμόστηκε στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2010, επέβαλε στην Vodafone νέο πρόστιμο 50,6 εκ. ευρώ για τους ίδιους λόγους.
Η ΑΔΑΕ, υπό το νέο νομοθετικό πλαίσιο, αποφάνθηκε ότι συντρέχουν οι λόγοι που επιβάλλουν την ακρόαση της Vodafone σε μυστική συνεδρίαση.
Κατόπιν αυτού, το ίδιο έτος η Vodafone προσέφυγε εκ νέου στο ΣτΕ ζητώντας και πάλι την ακύρωση του προστίμου.