Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα κοινό μικρόβιο και υπάρχουν συμπτώματα που θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς, επισημαίνουν οι ειδικοί, μετά την ανησυχία που προκάλεσε ο θάνατος του 7χρονου αγοριού από τη Νάουσα.
Το αγόρι μεταφέρθηκε από τη Νάουσα στη Θεσσαλονίκη, αρχικά στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» και μετά στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου, όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Πρόκειται για τον έκτο θάνατο από στρεπτόκοκκο που καταγράφεται στην Ελλάδα μέσα στο 2023, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Στο μεταξύ και ο εξάδελφος του 7χρονου, ένα αγόρι 9 ετών, μεταφέρθηκε από την Κοζάνη στη Θεσσαλονίκη και νοσηλεύεται με στρεπτόκοκκο, εμφανίζοντας ήπια συμπτώματα.
Ζαούτης: Ο στρεπτόκοκκος μπορεί να έχει ταχεία επιδείνωση
Ο στεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι από τα πιο συχνά μικρόβια που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, δήλωσε ο Θεοκλής Ζαούτης, παιδίατρος και πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
«Στα περισσότερα παιδιά αποτελεί μια φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, μια ήπια λοίμωξη», συμπλήρωσε και σημείωσε πως και στο παρελθόν υπήρχαν περιστατικά σοβαρής λοίμωξης από αυτόν τον στρεπτόκοκκο, «απλώς δεν τα επιτηρούσαμε. Ήταν ελάχιστα, όμως πάντα υπήρχαν θάνατοι από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο».
Ο Θεοκλής Ζαούτης σημείωσε πως σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες παρατηρήθηκε αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων στρεπτόκοκκου και για αυτό βγήκε η οδηγία προκειμένου να καταγράφονται τέτοια περιστατικά.
«Ο στρεπτόκοκκος μπορεί να παρουσιαστεί με πολύ ήπια συμπτώματα και να έχουμε ταχεία επιδείνωση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι το streptest είναι για διάγνωση της φαρυγγίτιδας. «Αν δεν έχει φαρυγγίτιδα, συνήθως οι παιδίατροι δεν κάνουν το streptest στον λαιμό γιατί δεν υπάρχει σύμπτωμα», εξήγησε.
Αν ένα παιδί έχει πυρετό και άλλα συμπτώματα, έστω και ήπια, οι γονείς θα πρέπει να μιλήσουν άμεσα με τον παιδίατρο, υπογράμμισε ο Θεοκλής Ζαούτης. «Να δει ο παιδίατρος το παιδί και να κάνει μια εκτίμηση. Αν γίνει διάγνωση του στρεπτόκοκκου υπάρχει αντιβίωση και το μικρόβιο δεν έχει αλλάξει, δεν έχει γίνει πιο ανθεκτικό στην αντιβίωση», υπογράμμισε.
Στρεπτόκοκκος: Ποια συμπτώματα είναι «καμπανάκι» για τους γονείς
Ο στρεπτόκοκκος είναι σε έξαρση εδώ και αρκετούς μήνες, από τον Ιανουάριο, με κύματα που έχουν υφέσεις και εξάρσεις, επεσήμανε η Άννα Παρδάλη, αντιπρόεδρος της Ένωσης Παιδιάτρων Αττικής.
«Ξέρουμε ότι μια ακραία έκφραση της νόσου μπορεί να είναι σηπτική κατάσταση, ώστε να κινδυνεύσει να χάσει τη ζωή του ένα παιδί», τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ. Ερωτηθείσα αν η γαστρεντερίτιδα μπορεί να είναι σύμπτωμα του στρεπτόκοκκου, η παιδίατρος απάντησε:
«Ο στρεπτόκοκκος μπορεί να κάνει όλων των ειδών τα συμπτώματα και να μιμηθεί και τη γαστρεντερίτιδα. Όμως, μπορεί να έχει προηγηθεί μια άλλη ίωση που να έριξε το ανοσοποιητικό. Το παιδί νοσηλεύτηκε και ήταν ήδη σε καλή κατάσταση. Επιδεινώθηκε κάτω από τα μάτια των γιατρών», επεσήμανε αναφερόμενη στον 7χρονο από τη Νάουσα.
Πρόκειται για ένα μικρόβιο που προσβάλλει όλες τις ηλικίες, ανέφερε η Άννα Παρδάλη, αλλά- συμπλήρωσε- τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα. «Όσο συνέρχονται πιο εύκολα, τόσο μπορεί να “βουτήξουν” σε μια πολύ άσχημη κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσο για τα συμπτώματα που πρέπει να αποτελέσουν ένα «καμπανάκι» για τους γονείς, η παιδίατρος απάντησε:
«Τα κλασικά συμπτώματα έχουν να κάνουν με αμυγδαλίτιδα και με εξάνθημα στο δέρμα, την οστρακιά. Οι πολύ σοβαρές μορφές μπορεί να έχουν ξεκινήσει από αμυγδαλίτιδα ή οστρακιά, όμως έχουν μια πολύ γενικευμένη εικόνα και αυτό πρέπει να κρατήσουν οι γονείς. Συμπτώματα όπως εμετοί, υψηλός πυρετός, κακό χρώμα, ένα παιδί που δεν τρώει, είναι νωθρό, όλα αυτά είναι σημάδια ότι το παιδί δεν είναι καλά. Και αυτό αφορά οποιαδήποτε σοβαρή μορφή μικροβιακής λοίμωξης, όχι μόνο τον στρεπτόκοκκο».
Ο υψηλός πυρετός είναι ένα από τα συμπτώματα, αλλά «από μόνος του δεν λέει κάτι», σημείωσε η παιδίατρος. «Υπάρχουν ιώσεις όπως τώρα που αντιμετωπίζουμε ιογενείς αμυγδαλίτιδες με πόνο στον λαιμό… πάνε οι γονείς και κάνει μόνος του streptest και καλλιέργεια φαρυγγικού. Καλά κάνουν όμως δεν πρέπει να υπάρξει πανικός. Αν οι γονείς ενημερώνουν και προσφεύγουν γρήγορα σε οργανωμένες δομές υγείας τότε τα πράγματα πάνε καλά».
Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος
Ο στρεπτόκοκκος είναι αντιμετωπίσιμος τα δύο πρώτα 24ωρα, δήλωσε η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Βεβαίως έχουμε περιστατικά και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και από τον Ιανουάριο είχαμε αρκετά περιστατικά με στρεπτόκοκκο, συνήθως μικρά παιδιά 8-10 ετών και τους πολύ μεγάλους που έχουν νοσήματα», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
«Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είναι βακτήριο, είναι μικρόβιο και προκαλεί αυτές τις λοιμώξεις. Είναι δύσκολα τα περιστατικά, αυτά όμως αντιμετωπίζονται. Αυτό που έχει σημασία είναι τα πρώτα εικοσιτετράωρα να δούμε τα συμπτώματα και να εκτιμηθούν στο παιδί. Δηλαδή, όταν ένα παιδάκι έχει πολύ υψηλό πυρετό που επιμένει, έχει δυνατό πονόλαιμο και σας λέει αμέσως “δεν μπορώ να καταπιώ” και αρχίζει να λέει ότι πονάνε οι μυς του, να ξέρετε ότι θα πρέπει να έχετε άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο και το παιδί θα πρέπει να ξεκινήσει να κάνει τις εξετάσεις και να ξεκινήσει αγωγή», δήλωσε η Ματίνα Παγώνη.
Το μικρόβιο μεταδίδεται με τα σταγονίδια και τις επιφάνειες, εξήγησε. «Δηλαδή αν κάποιος έχει ένα τραύμα και έρθει σε επαφή με το περιστατικό, λογικό είναι να μεταδοθεί. Δεν μεταδίδεται τόσο γρήγορα όπως μεταδίδονται άλλα βακτήρια», συμπλήρωσε και τόνισε ότι δεν χρειάζεται πανικός.
«Ξεκινάει με μία φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα αρκετές φορές που κι αυτό δημιουργεί την ανησυχία στο γονέα ότι αμέσως θα έρθει σε επικοινωνία με τον παιδίατρο. Ο παιδίατρος δίνει τις οδηγίες και ξεκινάει από κει και πέρα η αντιμετώπιση. Αυτό που έχει σημασία είναι να πούμε το εξής: Γρήγορα αυτό το βακτήριο μπορεί να σου κάνει επιπλοκές στα όργανα και ιδιαίτερα σε νεφρούς και καρδιά και να κάνει και σηψαιμία», συμπλήρωσε η Ματίνα Παγώνη.
Μαζάνης: Σπάνια γίνεται τόσο επικίνδυνος ο στρεπτόκοκκος
Από την πλευρά του ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης επίσης υπογράμμισε πως ο στρεπτόκοκκος είναι ένα πολύ κοινό μικρόβιο, που βρίσκεται «παντού στο περιβάλλον μας».
«Καθημερινά παιδιά αρρωσταίνουν με στρεπτοκοκκική λοίμωξη, όμως δεν καταλήγουν ευτυχώς όλα τα παιδιά. Είναι σπάνιο ο στρεπτόκοκκος να γίνει τόσο επικίνδυνος και να χάσει τη ζωή του ένα παιδί. Είναι ένα ύπουλο μικρόβιο, όμως όταν φτάσει εγκαίρως στον παιδίατρο και πάρει την αντιβίωση που πρέπει να πάρει η έκβαση είναι καλή», δήλωσε στο Open ο παιδίατρος.
Τα συμπτώματα- κλειδιά σύμφωνα με τον Σπύρο Μαζάνη είναι ο υψηλός πυρετός και ο πόνος στον λαιμό. «Όταν δεν μπορεί να καταπιεί, δεν μπορεί να φάει, πονάει, είναι πρησμένοι οι αδένες κάτω από τον λαιμό και έχει και πυρετό, η σκέψη του παιδιάτρου πάει στον στρεπτόκοκκο, παρότι και άλλα μικρόβια δίνουν τα ίδια συμπτώματα», εξήγησε.
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο «δεν υπάρχει σχολείο που να μην έχει 2-3 περιστατικά στρεπτόκοκκου», δήλωσε ο παιδίατρος, συμπληρώνοντας ότι είναι ένα μικρόβιο που μεταδίδεται εύκολα. Παράλληλα σημείωσε πως μπορεί μια προηγούμενη λοίμωξη, για παράδειγμα με κορωνοϊό, να έχει επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού.
«Το μήνυμα που πρέπει να δώσουμε είναι το εξής: παρότι είναι κοινό μικρόβιο, μπορεί να γίνει επικίνδυνο, να γίνει διεισδυτική νόσος, να βρεθεί στα όργανα του παιδιού. Και μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα η κατάσταση της υγείας, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να γίνει πολύ σοβαρή. Δεν χρειάζεται πανικός. Αλλά όταν έχει πυρετό το παιδί να απευθύνονται οι γονείς σε παιδίατρο», τόνισε ο Σπύρος Μαζάνης.