Χωρίς το ρωσικό αεροπλάνο Beriev θα αντιμετωπίσει φέτος η Ελλάδα τις πυρκαγιές, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης.
Η Αθήνα είναι σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για αντίστοιχο αεροπλάνο από άλλη χώρα, συμπλήρωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μιλώντας στο forum του ΟΤ «Ο Κόσμος που Αλλάζει».
«Ήταν στο πλάνο μας ένα Beriev που θα βοηθούσε την αντιπυρική περίοδο, αντιλαμβάνεστε ότι με αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε. Συζητάμε, είμαστε σε μία διαδικασία διαπραγμάτευσης, να βρούμε από μία άλλη χώρα ένα αεροπλάνο αντίστοιχο και μάλιστα να χρησιμοποιήσουμε το επιβραδυντικό υγρό για να βοηθήσει πάρα πολύ. Αποτελεί θέμα συζήτησης και με περιβαλλοντιστές, καθώς χρησιμοποιείται σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία με μεγάλη επιτυχία», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης.
Η Ελλάδα θα μπορέσει να έχει στη διάθεσή της περισσότερα και πιο στοχευμένα εναέρια μέσα, που θα έρθουν στην ώρα τους, μετά την επίλυση του ζητήματος της οφειλής προς την υπηρεσία NSPA (NATO Support and Procurement Agency), συνολικού ύψους 8.457.481,64 ευρώ, είπε ο υπουργός. Συνολικά, ανέφερε, θα είναι περίπου 90-93 εναέρια μέσα, δηλαδή 12-13, περισσότερα από πέρσι.
Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι θα διατεθούν 50 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης, για τον καθαρισμό πολύ μεγάλων εκτάσεων στα δάση και γενικότερα για τη διαχείριση του δάσους μαζί με τις δασικές υπηρεσίες και τους πυροσβέστες.
Παράλληλα, μίλησε για την ατομική ευθύνη των πολιτών, κάνοντας αναφορά στις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών. «Το 90% των πυρκαγιών στη χώρα ξεκινούν από ανθρώπινη αμέλεια. Αυτό που έγινε και στη Σάμο και στο Μελιγαλά αποδεικνύει ότι η ανθρώπινη αμέλεια είναι παρούσα και δημιουργεί τόσο μεγάλο κόστος για όλους μας», επεσήμανε.
Το κόστος για το κράτος, για την αποκατάσταση από τις φυσικές καταστροφές, είναι τρομακτικό, τόνισε. «Δεν θα αντέξει το ελληνικό κράτος να συνεχίσει να πληρώνει αυτό το κόστος με την επιδείνωση των φυσικών καταστροφών λόγω της κλιματικής κρίσης», τόνισε.
«Πιστεύω πρέπει να συζητήσουμε με ένα συναινετικό τρόπο το πώς θα δημιουργήσουμε τη λογική της αντασφάλισης. Υπάρχει μια συζήτηση του πορτογαλικού μοντέλου. Έχουν κάνει άλματα σε σχέση με την ασφάλιση των κατοικιών. Η Ελλάδα είναι χώρα της ΕΕ που έχει ασφάλιση κατοικιών γύρω στο 14,8%. Σε κάποιες χώρες το ποσοστό της ασφάλισης των κατοικιών είναι στο 70-80%», επισήμανε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ