Πενήντα εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων και o γνωστός ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων Ριχάρδος, έχουν συλληφθεί έως τώρα στο πλαίσιο μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες.
Η επιχείρηση είχε στόχο την εξάρθρωση δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων που έκαναν συστηματικά λαθρεμπόριο χρυσού, τον οποίο διοχέτευαν στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με την Εφ.Συν., μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο γνωστός ιδιοκτήτης της αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων «Ριχάρδος», Δημήτρης-Ριχάρδος Μυλωνάς, που συνελήφθη στην πολυτελή βίλα του στη Σαρωνίδα, καθώς ενέχεται στη διακίνηση χρυσών αντικειμένων.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στο σπίτι του 51χρονου βρέθηκαν χρυσαφικά και άλλα αντικείμενα τα οποία θα πήγαιναν για λιώσιμο, αλλά και «κλοπιμαία από χώρο που συντελέστηκε ανθρωποκτονία».
Ο Δημήτρης-Ριχάρδος Μυλωνάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Είναι παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Έγινε γνωστός από τις διαφημίσεις των καταστημάτων του, όπου εμφανίζεται ο ίδιος ως παρουσιαστής και στα οποία υπόσχεται πως στα καταστήματά του αγοράζουν νόμιμα τα κοσμήματα σε τιμές χρυσού. Εν τούτοις καταγγελίες γι' αυτόν και την επιχειρηματική του δραστηριότητα είχαν φτάσει έως και το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Έχει συλληφθεί ξανά στο παρελθόν
Να σημειωθεί πως δεν ήταν η πρώτη φορά που ο γνωστός από τις τηλεοπτικές του διαφημίσεις ενεχυροδανειστής συνελήφθη.
Είχε συλληφθεί για πρώτη φορά στο κέντρο της Αθήνας στις 14 Ιουλίου του 2014 έπειτα από έλεγχο που έκαναν οι αστυνομικοί σε δύο καταστήματα ιδιοκτησίας του και στα οποία θα έπρεπε, βάσει ιδιωτικών συμφωνητικών, να φυλάσσονται για ένα μήνα τιμαλφή προερχόμενα από ενέχυρο. Αν και στο βιβλίο που τηρούσε η επιχείρηση υπήρχαν εγγραφές αντικειμένων αξίας άνω των 70.000 ευρώ, αυτά δεν βρέθηκαν.
Ο ίδιος σε αντίθεση με το νόμο που ορίζει που φυλάσσονται τα τιμαλφή, αρνήθηκε να υποδείξει τους χώρους, με συνέπεια να μην είναι δυνατός ο έλεγχός τους και χωρίς να αποδεικνύεται ότι βρίσκονται σε ασφαλές μέρος με συνέπεια να γεννηθούν υποψίες ότι τα ιδιοποιήθηκε παρανόμως μαζί με άγνωστους συνεργούς του.
Έτσι κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, αλλά και για παράβαση της διάταξης περί υποχρεώσεων αργυραμοιβών, παλαιοπωλών, ενεχυροδανειστών. Ερευνήθηκε παράλληλα και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, χωρίς τότε να προκύψει κάτι σε βάρος του.
Η επόμενη φορά ήταν στις 8 Μαΐου 2015 έπειτα από επιτόπιο φορολογικό έλεγχο που διενήργησε κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δύο πελάτες, οι οποίοι είχαν προβεί σε συναλλαγή με το κατάστημα (πώληση τιμαλφών έναντι χρηματικού ποσού), δεν έλαβαν τα προβλεπόμενα από τον νόμο φορολογικά στοιχεία κατά την αγορά αγαθών, αξίας ύψους άνω των 500 ευρώ, με αποτέλεσμα την απόκρυψη των συναλλαγών.
Ακολούθησε λεπτομερής φορολογικός έλεγχος και συλλέχθηκαν φορολογικά και λοιπά στοιχεία προς περαιτέρω έλεγχο και επεξεργασία. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι στο κατάστημα απασχολούνταν δύο εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν αναγράφονταν στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού, κατά παράβαση της ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Σημειώνεται, ότι εκτός από τις 59 συλλήψεις, έχουν κατασχεθεί ποσότητες χρυσού και ασημιού, καθώς και όπλα, μεγάλα χρηματικά ποσά και πλήθος χρυσαφικών.
Η επιχείρηση πραγματοποιείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής και του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου με τη συνδρομή υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς και της ΕΚΑΜ.
σχόλια