«Εάν είχε λειτουργήσει σύστημα που στέλνει γραπτά μηνύματα στους κατοίκους ώστε να τους προειδοποιήσει για επικείμενη κακοκαιρία, θα είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές στην Χαλκιδική», σχολίασε ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή και ειδικό στην διαχείριση φυσικών καταστροφών, το σύστημα προειδοποίησης για καταστροφές είναι απλούστερο από το 112, καθώς είναι λιγότερο απαιτητικό τεχνικά και δεν χρειάζεται εφάμιλλες άδειες, ενώ είχε δοκιμαστεί ήδη το 2014.
«Η αποστολή προειδοποίησης που θα προέτρεπε τους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο θα μπορούσε να αποτρέψει τουλάχιστον κάποιους από τους επτά θανάτους στην Χαλκιδική, όπως τα πρόσωπα που βρίσκονταν στο τροχόσπιτο όταν εκδηλώθηκε η κακοκαιρία», σημείωσε ο Κ. Συνολάκης, προσθέτοντας πως στις ΗΠΑ εκτός από αυτοματοποιημένα μηνύματα εκφωνείται και έκτακτη ενημέρωση από ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και υπό την σκιά των πολύνεκρων καταστροφών στην Μάδρα, στο Μάτι και στην Χαλκιδική, σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, ο κ. Συνολάκης τόνισε πως αν δεν υπάρξουν αλλαγές στην Ελλάδα θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τέτοιες τραγωδίες, ενώ επανέλαβε την πεποίθηση του πως θα μπορούσε να είχε περιοριστεί το μέγεθος της τραγωδίας στο Μάτι εάν είχε ενεργοποιηθεί ο επίμαχος μηχανισμός ειδοποίησης.
σχόλια