Τα Λουλουδάδικα του Συντάγματος ανοίγουν και πάλι

Τα Λουλουδάδικα του Συντάγματος ανοίγουν και πάλι Facebook Twitter
Φωτ: Facebook @Fotini Pipili
0

Χρώματα, μυρωδιές και ζωή αποκτούν ξανά τα Λουλουδάδικα, ένα τοπόσημο της Αθήνας, το οποίο συναντά την παλιά του αίγλη.

Τα τελευταία χρόνια, η γωνιά της Βασιλίσσης Σοφίας κυριαρχούνταν από εγκατάλειψη. Πολλοί θυμόντουσαν τα ανθοπωλεία με τα λουλούδια να γεμίζουν χρώματα το σημείο και κάθε φορά που περνούσαν μια θλίψη κυριαρχούσε στη σκέψη τους και αναπολούσαν εικόνες του παρελθόντος.

Τώρα, όμως, τα Λουλουδάδικα επιστρέφουν, καθώς αποκαθίστανται αισθητικά ένα προβεβλημένο σημείο της Αθήνας.

Τα Λουλουδάδικα του Συντάγματος ανοίγουν και πάλι Facebook Twitter
Φωτ: Facebook @Fotini Pipili

Οι εσωτερικοί χώροι έχουν ανακαινιστεί και πλέον στο νέο περιβάλλον θα στεγαστούν εκτός από ανθοπωλεία και δράσεις πολιτισμού, καθώς θα λειτουργούν εκθετήριο-πωλητήριο της Βουλής των Ελλήνων και του ΟΔΑΠ.

Ένα από τα ανθοπωλεία, μάλιστα, αναλαμβάνει το Power of a Flower -τους γνωρίσαμε στο πρώτο συνέδριο «Τhe Upfront Initiative», την πρωτοβουλία της LiFO και της Tsomokos στην Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Πρόκειται για μια ξεχωριστή ομάδας ανθρώπων που μέχρι χθες κατηγοριοποιούμασταν ως ΑμεΑ. Οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί που ασχολούνται με οτιδήποτε έχει σχέση με την ανθοκομία, από τις εργασίες στο κτήμα μέχρι την παράδοση των λουλουδιών.

«Καθαρίζουμε και από Δευτέρα σας περιμένουμε», γράφουν σε story.

Να σημειωθεί ότι τα Λουλουδάδικα αναγεννιούνται με πρωτοβουλία της Βουλής, του υπουργείου Πολιτισμού και της ΕΤΑΔ.

Η ιστορία των θρυλικών ανθοπωλείων

Με την ολοκλήρωση, το 1932, του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη στην πρόσοψη του κτηρίου της Βουλής προς την πλατεία Συντάγματος, δημιουργήθηκαν πάγκοι με λουλούδια στο σημερινό κτήριο του Υπουργείου Εξωτερικών, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Στη συνέχεια αποφασίστηκε το άνοιγμα μικρών ανθοπωλείων στο πλάι της Βουλής. Σχεδιάστηκαν 11 ανθοπωλεία, «ανθοπρατήρια» -όπως αναφέρονταν επισήμως- τα οποία δημιουργήθηκαν κάτω από τον περίβολο της Βουλής και με πρόσωπο στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.

Για να επιτευχθεί η λειτουργία τους, εκδόθηκε ο νόμος 5300/1932, «Περί εγκαταστάσεως των εκ του έμπροσθεν του τάφου του Αγνώστου Στρατιώτου πεζοδρομίου απομακρυνθέντων ανθοπωλών».

Από την πρώτη στιγμή ο κόσμος αγκάλιασε τα ανθοπωλεία, καθώς πλέον μπορούσε να αγοράσει λουλούδια και να τα καταθέσει στο μνημείο, προς τιμήν της νεολαίας που θυσιάστηκε στους απελευθερωτικούς πολέμους της Ελλάδας.

Τα ανθοπωλεία σύντομα έγιναν θεσμός στην αθηναϊκή κοινωνία, σημείο ραντεβού, διάσημο τοπωνύμιο της Αθήνας. Το κομβικό σημείο των ανθοπωλείων βοήθησε να αντέξουν στο χρόνο.

Η κατάσταση άρχισε να μεταβάλλεται την δεκαετία του`80 με το άνοιγμα νέων ανθοπωλείων να κατακλύζουν τις περιοχές του κέντρου. Τα τελευταία χρόνια μετά την κρίση και τα επεισόδια που κάθε τόσο συμβαίνουν στην περιοχή, σταδιακά οδήγησε τα ανθοπωλεία σε μαρασμό, με αποτέλεσμα, τα περισσότερα να σταματήσουν τη λειτουργία τους.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κώστας Σημίτης (1936-2025): «Στις αλλαγές προχωράς με συναινέσεις, κόντρα στο ρεύμα»

Ελλάδα / Κώστας Σημίτης (1936-2025): «Στις αλλαγές προχωράς με συναινέσεις, κόντρα στο ρεύμα»

Πολιτικοί και ακαδημαϊκοί που συνεργάστηκαν στενά με τον πρώην πρωθυπουργό επιχειρούν μια αποτίμηση της παρακαταθήκης που άφησε ως μια απ’ τις πιο σημαντικές και πολύπλευρες πολιτικές προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ