Κάσος
17/07, Πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας
Πέφτει λίγο μακριά, αλλά αν σας βγάλει ο δρόμος σας αξίζει να τιμήσετε το νησί για το εν λόγω πανηγύρι. Φημίζεται για την ιδιαίτερη κουζίνα του που αναμειγνύει στοιχεία από την κρητική αλλά και την αιγυπτιακή παράδοση.
Σαντορίνη
20/07, Πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στα Φηρά
Τα Φηρά δεν είναι μόνο μαγευτικά ή ρομαντικά. Ξέρουν και να διασκεδάζουν. Στο πανηγύρι του Προφήτη Ηλία γίνεται κάθε χρόνο ένα από τα μεγαλύτερα γλέντια που γνωρίζει το νησί. Το μοναστήρι βρίσκεται στην ψηλότερη κορφή του νησιού και προσφέρει μια εκπληκτική θέα.
Χίος
22/07, Πανηγύρι της Αγίας Μαρκέλλας στην Αμανή
Το πανηγύρι έχει έντονα θρησκευτικό και παραδοσιακό χαρακτήρα και καλό είναι να το τιμήσετε με τέτοια διάθεση. Σύμφωνα με την παράδοση, η πολιούχος του νησιού μαρτύρησε από τον ίδιο της τον πατέρα, ενώ, σύμφωνα με το θρύλο, ακόμη και τα νερά της θάλασσας αποκτούν ένα βαθύ χρώμα σε κάθε επέτειο του μαρτυρίου της. Το ιδιαίτερα ιδιόρρυθμο της υπόθεσης είναι ότι οι πιστοί εκείνες τις ημέρες τυλίγουν το ναό με κέρινες κλωστές.
Κάρπαθος
27/07, Πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα στο Όθος
Tο πανηγύρι που διεξάγεται κάθε χρόνο στην περιοχή Στες του νησιού ξεκινάει από την παραμονή της γιορτής του Αγίου Παντελεήμονα. Το δυνατό καρπάθιο κόκκινο κρασί αρχίζει και ρέει στα πρώτα ποτήρια και τροφοδοτεί τους τοπικούς οργανοπαίκτες που περνάνε από κάθε σπίτι του χωριού. Οι μαντινάδες και οι ήχοι του λαούτου και της λύρας απλώνονται σιγά σιγά σε όλη την περιοχή.
Οι Καρπάθιοι τηρούν πιστά τους κανόνες της φιλοξενίας και έτσι κάθε σπίτι συνήθως καταλήγει να είναι γεμάτο με κόσμο. Αξιοσημείωτη είναι ακόμη η αντοχή τους στο ποτό. Αν και το πανηγύρι ξεκινάει από νωρίς το μεσημέρι, το παιχνίδι της «κούπας», όπου μικροί και μεγάλοι καλούνται να κατεβάσουν το ποτήρι τους πριν τελειώσει το τραγούδι, αποτελεί έθιμο που τηρείται από όλους ανεξαιρέτως. Ένα νησί για γερά στομάχια.
Αμοργός
06/08, Το Πανηγύρι του Χριστού στη Χώρα
Ένα από τα πιο δημοφιλή πανηγύρια των Κυκλάδων πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο στην ατμοσφαιρική Χώρα της Αμοργού. Το χορό στρώνουν το βιολί και το λάουτο, το φαγητό το οποίο προσφέρεται δωρεάν στους επισκέπτες του νησιού συνοδεύει η εθιστική ψημένη ρακή που ευθύνεται για μπόλικα ξημερώματα στο Κιού, που αποτελεί το κλασικό after για τη νεολαία. Πιείτε άφοβα, αλλά μέσα στην παραζάλη προσέξτε μην ξεχάσετε πουθενά τη φωτογραφική σας. Οι φωτογραφίες από τη Χώρα θα είναι σίγουρα ανεκτίμητες.
Ικαρία
15/08, Το Πανηγύρι της Λαγκάδας
Οι μυημένοι θα γυρίσουν φέτος στην Ικαρία έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τα χειρότερα. Όσο αστείο και αν φαίνεται, τα θρυλικά πανηγύρια του νησιού μπορεί να λειτουργήσουν τελικά εναντίον του. Φήμες θέλουν το νησί να πλημμυρίζει με κόσμο που θα θέλει να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις που κορυφώνονται με το πανηγύρι της Λαγκάδας το Δεκαπενταύγουστο.
Το worst case scenario είναι να μαζευτούν όλοι οι υστερικοί τουρίστες που θα θέλουν να βγάλουν τα' απωθημένα τους στην πίστα ή διάφορες κοκέτες που θα καταπιεστούν για να είναι έστω και λίγες μέρες «χύμα». Αν όλα πάνε καλά, το νησί θα υποδεχτεί με ανοιχτές αγκάλες αυτούς που θα το σεβαστούν και οι γκρούβαλοι θα προστατέψουν τον τόπο που τους βάφτισε από τους «πολιτισμένους» παραθεριστές της πόλης.
Κεφαλλονιά
15/08, Πανηγύρι της Παναγιάς της Λαγκουρδάβας στον Μαρκόπουλο
Πάτε με όποια παρέα θέλετε στο συγκεκριμένο πανηγύρι, απλά μην καλέσετε τον Indiana Jones γιατί τούτη η Παναγιά συνδέεται με ένα ιδιόρρυθμο φαινόμενο το οποίο θα έκανε τον κατά τα άλλα θαρραλέο αρχαιολόγο να τραπεί σε φυγή. Στις αρχές του Αυγούστου η περιοχή γύρω από το εκκλησάκι γεμίζει με μικρά φιδάκια τα οποία, αν πιστέψουμε τα λεγόμενα των κατοίκων, είναι τελείως άκακα. Πιείτε το ποτό και φάτε το κατσικάκι σας στο πανηγύρι που ακολουθεί δίχως φόβο. Ακόμη και τα στοιχεία της φύσης έχουν αποβάλει τις άγριες διαθέσεις τους.
Σέριφος
15/08, Πανηγύρι Ξυλοπαναγιάς στην Παναγιά
Στο χωριό Παναγιά που βρίσκεται στο εσωτερικό τμήμα της Σερίφου πραγματοποιείται κάθε χρόνο το Πανηγύρι της Ξυλοπαναγιάς, το οποίο έχει πάρει πολύ εύστοχα τον όνομά του από τη συνήθεια των ανδρών να πλακώνονται στο ξύλο.
Η παράδοση βλέπετε ήθελε το πρώτο ζευγάρι που χορεύει γύρω από τη γέρικη ελιά της κεντρικής πλατείας να παντρεύεται εντός του τρέχοντος έτους, οπότε κάθε φιλόδοξος νέος είχε ως μοναδικό του σύμμαχο μια ξύλινη ράβδο προκειμένου να υπερνικήσει τους ανταγωνιστές του. Όπως καταλαβαίνετε, το έθιμο έχει εκλείψει, αλλά φυσικά το πανηγύρι καλά κρατεί.
Αστυπάλαια
14-16/08, Δεκαπενταύγουστος στην Παναγιά την Πορταϊτισσα
Το εν λόγω πανηγύρι θυμίζει λίγο επικίνδυνες αποστολές καθότι στις τρεις ημέρες που διαρκεί καλείσαι να κάνεις διάφορα παράδοξα. Να ταΐσεις τον διπλανό σου γιαούρτι με δεμένα τα μάτια στο πλαίσιο του «γιαουρτοταϊσματος», να περπατήσεις πάνω σε μια ξύλινη κολόνα επιστρωμένη με γράσο προκειμένου να φτάσεις έναν ψεύτικο πετεινό που είναι δεμένος στην άκρη της (υποθέτω η ύπαρξη ενός ζωντανού πετεινού θα έκανε πιο δύσκολη τη διαδικασία) και όλα αυτά με μπόλικο φαγητό και ποτό στο στομάχι σου. Και εσύ που νόμιζες ότι η Αστυπάλαια είναι ένα νησί χαμηλών τόνων...