Τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να μπει «φρένο» στην ανεξέλεγκτη πορεία της Airbnb και γενικά των βραχυχρόνιων μισθώσεων μελετά η κυβέρνηση μαζί με το υπουργείο Τουρισμού.
Σε συνάντηση του Πανελληνίου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ) με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα των συγκεκριμένων περιορισμών, όπου συζητήθηκαν τρεις περιορισμοί, οι οποίοι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στο Airbnb και γενικά σε κάθε τύπο βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ στον Ελεύθερο Τύπο, συζητήθηκαν τα εξής ενδεχόμενα:
- Να απαγορεύεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά αριθμό φορολογικού μητρώου δικαιούχου εισοδήματος.
- Να μην επιτρέπεται η μίσθωση ακινήτου για πάνω από 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος (δηλαδή από 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου).
- Για να μπορέσει κάποιος ενοικιαστής να μισθώσει το ακίνητο για περισσότερες από 90 ημέρες να αποδεικνύεται ότι το συνολικό του εισόδημα από την ενοικίαση ακινήτων μέσω Airbnb ή παρόμοιας πλατφόρμας δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ ανά έτος.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Τουρισμού αποφάσισε να ξεκινήσει «κυνήγι» στους περίπου 35.000 ιδιοκτήτες που μισθώνουν παράνομα τα ακίνητά τους μέσω πλατφορμών όπως η AirBnb. «Περισσότερα από 35.000 ακίνητα -και όχι 25.000 που λέει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία μέτρησε μόνο όσα είναι "καρφιτσωμένα" στην AirBnb- θα μπορούσαν κάλλιστα να επιστρέψουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις, βοηθώντας το σύστημα να αναπνεύσει», τόνισε ο επικεφαλής της ΠΑΣΥΔΑ, Ανδρέας Χίου.
Τέλος η κυβέρνηση φέρεται να βλέπει επίσης θετικά την πρόταση της ΠΑΣΥΔΑ για αξιοποίηση 120.000 εγκαταλελειμμένων ακινήτων, ιδιοκτησίας των δήμων ή του Δημοσίου γενικότερα, εφαρμόζοντας μοντέλο ΣΔΙΤ για την κάλυψη της στεγαστικής ανάγκης φοιτητών, εποχικών εργαζομένων ή επαγγελματιών. «Όσα από αυτά τα ακίνητα είναι σε κοντινή απόσταση από εκπαιδευτικά ιδρύματα θα μπορούσαν εύκολα να γίνουν ιδιωτικές φοιτητικές εστίες, όπως αυτές λειτουργούν σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές πόλεις. Στην αρχική συμφωνία και για να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές θα μπορούσε να υπάρχει ένα ανώτατο επιτρεπτό μηνιαίο μίσθωμα, ακόμα και επιδοτούμενο, στο πλαίσιο μιας κοινωνικής πολιτικής στέγασης», αναφέρει ο Σύνδεσμος.
σχόλια