Θα μας κόψει τελικά η Ευρώπη τα κεμπάπ και το γύρο; - Τι πραγματικά ισχύει...

Θα μας κόψει τελικά η Ευρώπη τα κεμπάπ και το γύρο; - Τι πραγματικά ισχύει... Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Από νωρίς το πρωί κυκλοφορούν δημοσιεύματα που αναφέρουν πως η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει το κρέας που γυρίζει και μπαίνει σε πίτα γιατί διαπίστωσαν πως περιέχει φωσφορικό άλας, το οποίο συστατικό είναι επικίνδυνο για την υγεία όταν ψηθεί και ξαναζεσταθεί.

Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Η Κομισιόν και το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ διέψευσαν κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα τα οποία θέλουν την ΕΕ «να απαγορεύει τον γύρο».

Σε αντίθεση με ό,τι έχει ακουστεί τις τελευταίες ώρες, εκπρόσωπος της Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ διέψευσε τις κατηγορίες, ενημερώνοντας ότι η Κομισιόν εισηγήθηκε και ενέκρινε την παράταση της χρήσης των λεγόμενων φωσφορικών αλάτων στην παρασκευή κρέατος.

Η Κομισιόν κατέθεσε την πρότασή της στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών και συγκεκριμένα στη διαρκή επιτροπή για την ασφάλεια τροφίμων. Τα Κράτη Μέλη ενέκριναν την πρόταση της Κομισιόν με ψήφους 24 υπέρ και καμία κατά. Ως εκ τούτου η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως εκπροσωπείται νομίμως από τον εκτελεστικό της βραχίονα (την Κομισιόν) και τα ίδια τα Κράτη Μέλη ενέκρινε την εν λόγω ουσία, και σε καμία περίπτωση δεν "σκέφτεται να απαγορεύσει το κεμπάπ ή το γύρο". Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δώσει και αυτό τη δική του γνωμάτευση για το θέμα τον Ιανουάριο.

Αναλυτικά η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Άνκα Παντουράρου είπε στο ΚΥΠΕ για το θέμα ότι, "Πράγματι, είδαμε αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη χρήση φωσφορικών αλάτων στα τρόφιμα / ΕΕ «απαγορεύοντας τα κεμπάπ». Ας είμαστε σαφείς. Η ΕΕ δεν απαγορεύει το "κεμπάπ". Ο ρόλος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή", ξεκαθαρίζει η αρμόδια εκπρόσωπος.

Αντιθέτως, όπως ξεκαθαρίζει "η Κομισιόν πρότεινε την επέκταση της δυνατότητας χρήσης της πρόσθετης ύλης τροφίμων που ονομάζεται «φωσφορικό άλας», η οποία είναι απαραίτητη σε ορισμένα παρασκευάσματα κρέατος με σούβλες".

"Το πρόσθετο επιτρέπει την ομογενοποίηση της κατάψυξης, η οποία εμποδίζει τον κίνδυνο μη ισορροπημένης θερμικής επεξεργασίας, εξασφαλίζοντας έτσι ότι οι λωρίδες ψημένου κρέατος που σερβίρονται στους καταναλωτές είναι ασφαλείς", διευκρινίζει.

ΣΕΒΕΚ: Τα φωσφορικά άλατα δεν αφορούν στον γύρο


Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) σε ανακοίνωση αναφέρει ότι το ζήτημα των φωσφορικών αλάτων δεν αφορά τον γύρο που παράγεται στην Ελλάδα, καθώς δεν χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία του.

Η ανακοίνωση:

Την έντονη αντίθεσή του έχει επανειλημμένα εκφράσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος - ΣΕΒΕΚ στην Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Commission) να επεκταθεί η χρήση φωσφορικών σε προϊόντα τύπου Doner – Kebab (αίτημα το οποίο υποστηρίζει κυρίως η Γερμανική πλευρά). Την ίδια θέση, με αυτήν της Ελλάδας, έχει εκφράσει και η Επιτροπή Υγείας του Ευρωκοινοβουλίου.

Το θέμα αυτό ωστόσο δεν αγγίζει, όπως εκ παραδρομής αναφέρουν αρκετά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την παραγωγή του Γύρου, σκεύασμα παραδοσιακά ελληνικό, από χοιρινό κρέας ή κρέας από κοτόπουλο, το οποίο δέχεται ελάχιστη επεξεργασία και στην παραγωγή του δεν χρησιμοποιούνται φωσφορικά άλατα.

Είναι σημαντική επιτυχία της ελληνικής βιομηχανίας και του ΣΕΒΕΚ, που εξ αρχής εξέφρασαν την αντίθεσή τους, με σημαντικές παρεμβάσεις επί δύο έτη, στις Επιτροπές της ΕΕ στις Βρυξέλλες μαζί με την εκπροσώπηση και του ΕΦΕΤ, και απέκλεισαν την χρήση φωσφωρικών στον Γύρο και επιπλέον επιτυχία που στην προσπάθειά τους αυτή βρέθηκε σύμμαχός τους το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με την πρόσφατη απόφασή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΕΒΕΚ, με γνώμονα την προστασία του Γύρου, έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία για την κατοχύρωσή του ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος / ΕΠΙΠ. Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν την αναγκαιότητα της εν λόγω αίτησης του ΣΕΒΕΚ, αφού η αναγνώριση του Γύρου ως ΕΠΙΠ θα τον προστατεύσει από κάθε επέμβαση που θα αλλοιώνει τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM