Αναλυτικές οδηγίες για τις ομάδες πολιτών που πρέπει να εμβολιαστούν εγκαίρως για τον ιό της γρίπης, πριν την έξαρση της νόσου, έδωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Τους χειμερινούς μήνες κυκλοφορούν πολλοί αναπνευστικοί ιοί όπως της γρίπης και του κορωνοϊού Sars Cov 2 και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σαφής γνώση για τον βαθμό που μπορεί να επηρεάσει η μία λοίμωξη (της γρίπης) την άλλη (του κορωνοϊού). Πέρυσι η κινητικότητα του ιού της γρίπης σε Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη ήταν εξαιρετικά χαμηλή, κυρίως λόγω της εφαρμογής των μέτρων κατά του κορωνοϊού, αλλά φέτος αφενός η ανοσία της κοινότητας απέναντι στην γρίπη είναι μειωμένη, αφετέρου παρατηρείται χαλάρωση των μέτρων «που δεν θα θέλαμε, είτε λόγω κόπωσης, είτε λόγω υπερβολικής εμπιστοσύνης», σχολίασε η κα Θεοδωρίδου.
Επιδημιολογικά η γρίπη κορυφώνεται από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, επομένως τα άτομα θα πρέπει να είναι ανοσοποιημένα από τον Νοέμβριο, υπογράμμισε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, εξηγώντας πως το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο είναι διαφορετικό, καθώς ο ιός της γρίπης υφίσταται ήπιες ή και έντονες μεταλλάξεις.
«Και ταυτόχρονα τα εμβόλια»
Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης γίνεται με μία δόση ενδομυϊκά και δεν παρεμβαίνει στο σχήμα των εμβολιασμών των υπολοίπων εμβολίων. «Συστάσεις για τήρηση μεσοδιαστημάτων μεταξύ εμβολίων, δεν υφίστανται», τόνισε η κα Θεοδωρίδου. «Γενικώς όλοι οι επιστημονικοί φορείς έχουν διατυπώσει με τρόπο σαφή ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει και ταυτόχρονα με το εμβόλιο του κορωνοϊού.»
Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα
Οι ομάδες που κατά προτεραιότητα που πρέπει να εμβολιαστούν είναι ομάδες πολιτών αυξημένου κινδύνου, λόγω των επιπλοκών από την λοίμωξη της γρίπης. «Είναι παλιό εμβόλιο, όλοι το ξέρουν, άρα χωρίς δισταγμούς το εφαρμόζουν», σχολίασε παραθέτοντας αναλυτικά τις κατηγορίες πολιτών που πρέπει να εμβολιαστούν και περιλαμβάνουν:
-Τα άτομα άνω των 60 ετών
-Παιδιά άνω των 6 μηνών και ενήλικες με υποκείμενα προβλήματα στο αναπνευστικό ή κυκλοφορικό σύστημα, έχουν ανοσοανεπάρκεια κ.λπ.
-Έγκυοι, καθώς προστατεύεται και η ίδια η έγκυος και το βρέφος και μάλιστα καθ' όλη την διάρκεια της κύησης
-Άτομα με παθολογική παχυσαρκία, είτε ενήλικες είτε παιδιά αφού «η παχυσαρκία αποτελεί ένα εξαιρετικά επιβαρυντικό παράγοντα»
-Παιδιά που παίρνουν θεραπεία ασπιρίνης
-Άτομα που έρχονται σε επαφή με ηλικιωμένους ή μωρά
-Κλειστοί πληθυσμοί, προσωπικό στρατιωτικών μονάδων, κέντρων φιλοξενίας ηλικιωμένων
-Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
-Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό
-Τα άτομα σε κέντρα διαμονής προσφύγων και μεταναστών
-Άστεγοι
-Κτηνίατροι
-Όσοι έρχονται σε επαφή με διάφορα ζώα που μπορούν να είναι φορείς του ιού
Οδηγίες
-Άτομα ασυμπτωματικά με θετικό τεστ, εμβολιάζονται μόλις ολοκληρώσουν τον χρόνο απομόνωσης
-Άτομα ασυμπτωματικά με αρνητικό τεστ, μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά
-Συμπτωματικοί ασθενείς με Covid, αναβάλλουν τον εμβολιασμό μέχρι την ύφεση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση του χρόνου απομόνωσης
Δεν υπάρχει αλληλοκάλυψη προστασίας
Όπως ξεκαθάρισε η κα Θεοδωρίδου, δεν υπάρχει διασταυρούμενη προστασία μεταξύ της Covid και της λοίμωξης των ιών της γρίπης. «Είναι τελείως ξεχωριστές λοιμώξεις με τελείως ξεχωριστή πορεία και πρόγνωση.» Οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάζουν γιατί την προηγούμενη χρονιά δεν μας επισκέφθηκε η γρίπη, ο ιός «κάθε φορά μπορεί να έχει και ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο.»