Αλλάζουν ξαφνικά τις καταθέσεις που είχαν δώσει προανακριτικά οι μάρτυρες που φέρονται ως θύματα του κυκλώματος εκβιαστών και τοκογλύφων που δικάζεται από την περασμένη εβδομάδα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.
Δύο επιχειρηματίες που κατέθεσαν σήμερα ως μάρτυρες προκάλεσαν την αντίδραση του δικαστηρίου αφού πήραν πίσω τις καταθέσεις τους.
Ο πρώτος, ιδιοκτήτης συγκροτήματος με ενοικιαζόμενα δωμάτια και νυχτερινού μαγαζιού στην Καλλιθέα Χαλκιδικής, διέψευσε ότι δέχτηκε πιέσεις για δανεισμό με τοκογλυφικούς όρους ή «προστασία». Ανασκεύασε έτσι την προανακριτική του κατάθεση στην οποία είχε πει ότι πλήρωνε 1.000 ευρώ για «προστασία» κάθε καλοκαίρι, καθώς κι ότι είχε δανειστεί 7.000 ευρώ, επιστρέφοντας λίγο καιρό αργότερα συνολικά 9.000 ευρώ.
Ο δεύτερος μάρτυρας, ένας αρτοποιός, διέψευσε επίσης κάθε συναλλαγή τα με το κύκλωμα ενώ προανακριτικά είχε καταθέσει ότι δεχόταν απειλητικά τηλεφωνήματα. Τώρα, είπε στο δικαστήριο ότι αυτά αφορούσαν προστριβή που είχε με ένα από τρία αδέρφια που κατηγορούνται ως «αρχηγοί» του κυκλώματος.
Η αλλαγή των καταθέσεων οδήγησε την πρόεδρο του δικαστηρίου να διατάξει
να μην απομακρυνθούν από την δικαστική αίθουσα μέχρι την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, οπότε θα εξετάσει το ενδεχόμενο να κινήσει εναντίον τους ποινική διαδικασία για ψευδορκία.
Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο. Συνολικά για το παραπάνω κύκλωμα κατηγορούνται συνολικά 24 άτομα.
Τα 58 άτομα που κατηγορούνται ως μέλη του κυκλώματος συνελήφθησαν πριν από ένα περίπου χρόνο και κατηγορούνται κατά περίπτωση με τις κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της τοκογλυφίας και εκβίασης κατ΄ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄ επάγγελμα. Επιπλέον, η δικογραφία περιλαμβάνει άλλους δύο αστυνομικούς, που κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος. Στη δικογραφία γίνεται αναλυτική αναφορά στον τρόπο δράσης που είχαν οι εγκέφαλοι των οργανώσεων και κυρίως ο 58χρονος, γνωστός επιχειρηματίας από το χώρο της νυχτερινής διασκέδασης, που διατηρούσε δεκάδες φακέλους με ονόματα τηλέφωνα και χρηματικά ποσά που του όφειλαν τα θύματά του.
Η Αστυνομία έκανε λόγο κατά την εξάρθρωση του κυκλώματος για αδίστακτα άτομα που σκορπούσαν τον φόβο και τον τρόμο, στέλνοντας φουσκωτούς σ' αυτούς που καθυστερούσαν να τους πληρώσουν.
σχόλια