Από επαγγελματική εξουθένωση (το γνωστό burnout) υποφέρουν οι 4 στους 10 νοσοκομειακούς γιατρούς στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με έρευνα της επίκ. καθηγήτριας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Ευχάριτος Παναγοπούλου.
Όπως γράφει η Καθημερινή, σύμφωνα με την έρευνα το 41,7% των γιατρών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης υποφέρει από επαγγελματική εξουθένωση στην οποία εμφανίζονται πολύ πιο ευάλωτες οι γυναίκες (63,6% εμφανίζει συμπτώματα) έναντι των ανδρών (36,4%).
Στους ειδικευόμενους δε το ποσοστό απογειώνεται στο 49,1%. Περισσότερο «εξουθενωμένοι επαγγελματικά» εμφανίζονται οι παιδίατροι (45,5% με συμπτώματα burnout). Ακολουθούν οι αναισθησιολόγοι (34,3%), οι χειρουργοί (32,5%) και οι παθολόγοι (23,1%).
Τα συμπτώματα του burnout είναι η συναισθηματική και πνευματική εξάντληση, αποστασιοποίηση από τον ασθενή/κυνισμό, αλλά και μειωμένη αίσθηση επίτευξης. (Το burnout στους γιατρούς μπορεί να οδηγήσει σε χρήση αλκοόλ και ηρεμιστικών, σε βία στο νοσοκομείο, παχυσαρκία, κατάθλιψη και ιατρικά λάθη.