Στις 15 Ιουνίου θα αρχίσουν, κατ' εξαίρεση, οι απευθείας πτήσεις στη Θεσσαλονίκη από το εξωτερικό, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα.
Από τη Δευτέρα διευρύνθηκαν οι πτήσεις εσωτερικού, ενώ σταδιακά προστίθενται πτήσεις από βασικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Υπενθυμίζεται ότι η αεροπορική οδηγία της ΥΠΑ, προέβλεπε ότι έως τις 30 Ιουνίου δεν θα γίνονται διεθνείς πτήσεις από και προς τα υπόλοιπα αεροδρόμια της Ελλάδας πλην του «Ελ. Βενιζέλος».
Από αυτή τη ΝΟΤΑΜ όμως εξαιρέθηκε η Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην πόλη. Έτσι, κατ' εξαίρεση από τις 15 Ιουνίου θα αρχίσουν οι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία».
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε δεκτό το αίτημα του κ. Τζιτζικώστα, προκειμένου να δοθεί επιπλέον ώθηση στον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «υπάρχει η δυνατότητα- και θα χρειαστεί και η βοήθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ- να γίνουν όλα τα τεστ, είτε γενικά, είτε δειγματοληπτικά τα οποία απαιτούνται». Παράλληλα σημείωσε ότι την ίδια ημερομηνία- στις 15 Ιουνίου- θα ανοίξουν και τα χερσαία σύνορα, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς.
Η πορεία των έργων στη Θεσσαλονίκη
Κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την πορεία εκτέλεση των έργων και στις δηλώσεις του αναφέρθηκε αναλυτικά σε αυτά. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε:
-Μετρό: Το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί ολόκληρο τον Απρίλιο του 2023 είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τους «απολύτως δικαιολογημένους Θεσσαλονικείς που έχουν καχυποψία» σχετικά με το σταθμό Βενιζέλου να δουν τις μακέτες που παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής για να διαπιστώσουν ότι θα συνυπάρχει ο σταθμός με τα επισκέψιμα αρχαία και θα είναι ένας από τους ωραιότερους σταθμούς Μετρό στον κόσμο, καθώς θα συνδυάζει έναν υπερσύγχρονο σταθμό με ένα εντυπωσιακό επισκέψιμο μουσείο. Σημείωσε ότι έχουν αρχίσει οι εργασίες απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων, με βάση την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).
-ΟΑΣΘ: Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη σύμβαση με τα ΚΤΕΛ που πρόσθεσε 125 λεωφορεία και δημιούργησε σχεδόν 400 νέες θέσεις εργασίας, τη νομοθέτηση της δυνατότητας μίσθωσης 180 λεωφορείων για τρία χρόνια και τη σύμβαση παραχώρησης 50 αστικών λεωφορείων από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε μια "άκρως προβληματική" κατάσταση στον ΟΑΣΘ, καθώς κυκλοφορούσαν μόνο 212 αστικά στην πόλη.
-Οδικό δίκτυο: Σε ένα έργο "φάντασμα" μέχρι τώρα, τη σύνδεση της Εγνατίας Οδού με το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 70.000.000 ευρώ αναδείχθηκε πριν λίγες μέρες προσωρινός ανάδοχος. Δημοπρατήθηκαν ο δρόμος Θέρμη-Γαλάτιστα και το "ορφανό χιλιόμετρο" στα Μουδανιά Χαλκιδικής. Αναβαθμίζεται η ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης και το έργο θα περάσει από διυπουργική επιτροπή τον επόμενο μήνα.
-Πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά: Δημιουργείται μητροπολιτικό πάρκο στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Δυτική Θεσσαλονίκη, που θα φιλοξενεί δραστηριότητες πολιτισμού και αθλητισμού, με χώρους πρασίνου και υπάρχουν ήδη οι υποψήφιοι ανάδοχοι για το πρώτο κομμάτι του έργου. "Ενδεχομένως, γιατί όχι, σε συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα να εξασφαλίσουμε ότι το έργο αυτό θα είναι και μακροπρόθεσμα βιώσιμο, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε και τη συντήρηση αυτού του πολύ όμορφου χώρου πρασίνου", τόνισε ο πρωθυπουργός.
-Ανάπλαση ΔΕΘ: Γίνονται βήματα για την ολοκλήρωση του ειδικού χωρικού σχεδίου και μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα ξεκινήσει η διαδικασία για τον διεθνή αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, ο οποίος είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου πρότζεκτ.
-Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ): Έχουν γίνει γρήγορα βήματα προκειμένου να μεταβιβαστεί το οικόπεδο 760 στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", πρώτα από το Υπερταμείο στο υπουργείο Οικονομικών και αμέσως μετά στην ΑΖΚ. Προχωράει η σύσταση της εταιρίας ανάπτυξης επιχειρηματικού πάρκου.
-Υγεία: Το Σύστημα Υγείας στην Κ. Μακεδονία έχει ήδη ενισχυθεί με 1.963 στελέχη, 78 γιατρούς, 885 νοσηλευτές, εξοπλίστηκε με 46 νέες κλίνες ΜΕΘ και μέχρι το Φθινόπωρο θα προστεθούν ακόμα 34 νέες κλίνες ΜΕΘ και 15 κλίνες ΜΑΦ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ