Ανάμεσα στις οδούς Αριστοτέλους και Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη, στέκεται η πλατεία Άθωνος, ένας γραφικός πεζόδρομος με κτίρια που χτίστηκαν μετά την πυρκαγιά του 1917.
Εκεί, βρίσκονται μικροί θησαυροί σε μαγαζάκια που γυρνούν τους περαστικούς σε μια άλλη εποχή. Επιχειρήσεις με μικροέπιπλα, ανταλλακτικά ειδών καθισμάτων, όπως πανιά για καρέκλες σκηνοθέτη, ψάθες τύπου Βιέννης, πλέξιμο σε καρέκλες με σκηνή ή χόρτο, ξύλινες καρέκλες, παιχνίδια και σκεύη μαγειρικής.
Ωστόσο, η αγορά στο σημείο αργοσβήνει και όπως λένε πωλητές στο GRTimes, οι μεγάλες επιχειρήσεις πλήττουν τα μαγαζιά τους.
«Παρόλο που στα μαγαζιά μας μπορείς να βρεις κάτι από όλα, ο κόσμος λιγοστεύει καθημερινά. Αυτό πλέον συνεπάγεται πως με το ζόρι κρατιόμαστε «ζωντανοί» ακόμη. Είμαστε εδώ από νωρίς το πρωί και δεν έρχεται κάνεις σχεδόν να ψωνίσει, βουλιάζοντας τα μαγαζιά μας κάθε μέρα. Η δουλειά που βγάζουμε είναι ίσα ίσα για τα έξοδα του μαγαζιού, καθαρό εισόδημα για μας πλέον δεν υπάρχει. Σε αυτό ίσως ευθύνονται και οι μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες μας «ρουφάν» τον κόσμο», δήλωσε στο GRTimes, πωλητής ειδών ξυλείας, Ιορδάνης Τσαλνταπασίδης.
«Οι απολαβές μας έχουν μειωθεί με τα έξοδα μας να ανεβαίνουν καθημερινά. Ο κόσμος έχει μειωθεί συγκριτικά με παλιά, όπως και τα καταστήματα που υπάρχουν στην πλατεία Άθωνος. Κάποτε ήμασταν εδώ εννιά διαφορετικά επιχείρησης και τώρα είμαστε μονάχα τρείς επιχειρήσεις. Έχουμε συνηθίσει την κατάσταση πλέον, όμως το ζόρι δεν φεύγει γιατί δουλειά δεν υπάρχει. Για να καταλάβετε, υπάρχουν μέρες οι οποίες δεν μπαίνει ούτε ένας πελάτης στο μαγαζί» ανέφερε στο GRTimes, πωλητής ειδών ξυλείας, Αργύρης Γκούντας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, δηλώνει: «Έχουμε προβλήματα σε όλα τα επίπεδα και συγκεκριμένα σε όλα τα είδη εμπορευμάτων εκτός από τα είδη πρώτης ανάγκης. Υπάρχει πρόβλημα γιατί δεν υπάρχει ο τζίρος. Οι πωλητές στην πλατεία Άθωνος έχουν λίγο μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω των ειδών που πουλάνε, διότι ο κόσμος πλέον θα κοιτάξει να αγοράσει τα ειδή πρώτης ανάγκης και μετά όλα τα υπόλοιπα. Όμως, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν πάρει τη μερίδα του λέοντος από τα μαγαζιά στην Άθωνος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πουλήσουν».
Όπως σημειώνει το GRTimes, πολλά από τα παλιά καταστήματα έχουν μετατραπεί σε τσιπουράδικα, εστιατόρια, εργαστήρια αγιογραφίας και ζωγραφικής, αλλά και σε καταστήματα μαναβικής, παραδοσιακών και αποικιακών προϊόντων, τροφίμων και μπαχαρικών, ενώ τα τρία ξυλουργεία εξακολουθούν να λειτουργούν.
Με πληροφορίες GRTimes