Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι αγρότες στη Θεσσαλονίκη οι οποίοι διοργανώνουν συλλαλητήριο κάνοντας λόγο και για αποκλεισμό της ΔΕΘ.
Ειδικότερα, ευρύ κάλεσμα για δυναμική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, που διοργανώνουν την 1η Φεβρουαρίου, με αφορμή την 28η διεθνή έκθεση Agrotica, απηύθυναν σήμερα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, σε όλους τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, αλλά και στο εμπορικό κίνημα και τους αυτοαπασχολούμενους.
Το συλλαλητήριο θα αρχίσει μπροστά στην πύλη Εμπορίου του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στις 12 το μεσημέρι της 1ης Φεβρουαρίου. Μάλιστα, όπως τονίστηκε, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, στο συλλαλητήριο που θα γίνει επί της οδού Εγνατίας, δεν αποκλείεται τα τρακτέρ να δώσουν το παρών, ενώ στον προγραμματισμό των διοργανωτών του εντάσσεται η πρόθεση να κλείσουν συμβολικά το δρόμο.
Διευκρινίστηκε δε ότι στις φετινές κινητοποιήσεις δεν θα υπάρξει αποκλεισμός της εθνικής οδού, αλλά συμβολικοί αποκλεισμοί δρόμων σε σημεία όπου έχουν στηθεί και στήνονται αγροτικά μπλόκα.
Μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ο Πρόεδρος της Πανελλαδικής γραμματείας Επιτροπής των μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας, κάλεσε όλους τους αγρότες «να σηκωθούν από τον καναπέ τους» και να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο του Σαββάτου, που είναι προγραμματισμένο στις 12 το μεσημέρι. «Από το σπίτι τίποτα δεν κερδήθηκε τίποτα ποτέ. Στέλνουμε μήνυμα διεκδίκησης στην κυβέρνηση ότι είμαστε εδώ και παλεύουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές. Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που βγαίνουν στους δρόμους», σημείωσε.Σύμφωνα με τον ίδιο, μπλόκα μέχρι στιγμής έχουν στηθεί σε Πελοπόννησο, Κρήτη, Πέλλα, Φθιώτιδας, Άρτα, Λάρισα, Νάουσα κ.α.
«Θέλουμε να καταγγείλουμε τον κυβερνητικό αυταρχισμό. Αντιμετώπισαν με ΜΑΤ τους αγρότες στην Καρδίτσα», τόνισε ο κ. Μαρούδας και εξαπέλυσε βολές κατά του υπουργού Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη. «Είναι θράσος και ψέμα να λέει ότι δεν υπήρξε προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για το πετρέλαιο», υπογράμμισε.
Προμετωπίδα των αιτημάτων για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις είναι σύμφωνα με τον ίδιο η εφαρμογή και ισχύς εγγυημένων κατώτερων τιμών για τα προϊόντα που παράγονται, «ώστε να μπορούμε να ζούμε αξιοπρεπώς». Μεταξύ των διεκδικήσεων τους συμπεριλαμβάνονται, η παροχή στους αγρότες και κτηνοτρόφους αφορολόγητου πετρελαίου όπως δίνεται στους εφοπλιστές, αλλά και να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΕΛΓΑ και «να κάνει δίκαια και πιο γρήγορα τη δουλειά για την οποία τον πληρώνουμε».
«Είμαστε ο αποδιοπομπαίος τράγος. Είναι μονόδρομος ο αγώνας», σημείωσε από την πλευρά του, ο Χρήστος Κάμτσης, μέλος της πανελλαδικής γραμματείας Επιτροπής Μπλόκων. «Για να απαντήσουμε στα παπαγαλάκια των εκάστοτε κυβερνώντων ότι βγαίνουμε κάθε Ιανουάριο στον δρόμο τους λέμε ότι έχουμε 365 τον χρόνο δουλειά και πολλές φορές δεν μας φτάνουν αυτές οι μέρες», ανέφερε.
«Στον νόμο Πέλλας το 2019 ήταν μια χρόνια καλή από πλευράς παραγωγής αν εξαιρέσουμε ζημιές χαλαζιού. Επί τρεις μήνες έπεφτε χαλάζι κι είχε καταστρέψει τον νομό. Τέλη του Γενάρη και ακόμη δεν έχουν έρθει εκτιμήσεις για τις ζημιές που είχαμε τον Απρίλιο», πρόσθεσε ο ίδιος
Σε κινητοποιήσεις προχωρά τις επόμενα ημέρες και ο Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου, Διαμάντω Κρητικού. Παλεύουμε μόνοι μας για να μπορέσουμε να αποδώσουμε στα σπίτια μας κι στον εαυτό μας. Η κτηνοτροφία έχει μειωθεί κατά 40%. Νέοι άνθρωποι δεν έχουν μείνει στον τόπο μας και δεν υπάρχουν αγροτικά χέρια. Δεν βγαίνουμε στον δρόμο από αντίδραση», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Κρητικού.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Thestival
σχόλια