— Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το αποτύπωμα της πανδημίας;
Μια ιδιαίτερη ψυχολογική επιβάρυνση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των παιδιών, τα οποία σαφώς επιβαρύνονται από την απομάκρυνσή τους από το σχολείο. Η οικονομική κρίση, η οποία έχει βαθύνει εξαιτίας του περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας, θα έχει περαιτέρω επιπτώσεις στην (ψυχική και όχι μόνο) υγεία του πληθυσμού – μια παρατεταμένη οικονομική ύφεση φαίνεται πιθανή. Την ίδια στιγμή, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των οικονομιών αλλά και της διακυβέρνησης είναι σημαντική ευκαιρία. Θα υπάρξουν σημαντικές χρηματοδοτήσεις προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και γενικότερα ως προς τον μετασχηματισμό των περιφερειακών οικονομιών με βάση τη στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης. Ευκαιρία είναι και η προσαρμογή των πολιτικών υγείας στην πρόληψη και την αποφυγή τέτοιων παγκόσμιων κρίσεων.
— Έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο η κατανάλωση ψυχοδραστικών ουσιών, αντικαταθλιπτικών αλλά και παρανόμως διακινούμενων ουσιών; Είχα διαβάσει ότι ένα από τα σημαντικότερα ευρήματά σας είναι η αύξηση στη χρήση της κοκαΐνης. Είναι αλήθεια;
Ναι. Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020 παρατηρήθηκε μια αρκετά σημαντική αύξηση στη χρήση των αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, που σε κάποιες δραστικές ουσίες έφτασε το +60%. Επίσης, το ίδιο διάστημα παρατηρήθηκε αύξηση της κοκαΐνης, η οποία αποτυπώθηκε σε όλο το έτος και, απ’ ό,τι φαίνεται, είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο.
Εκτιμώ ότι από τα μέσα Ιουνίου και μετά θα έχουμε δύο μήνες κατά τους οποίους θα μπορούν να ανοίξουν συνολικά οι δραστηριότητες, αλλά από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε ξανά χρήση μάσκας και συστάσεις για μη συγχρωτισμό, έως ότου εμβολιαστεί πάνω από το 70% του πληθυσμού.
— Τι παρατηρείτε αυτές τις μέρες από τις μετρήσεις για το ιικό φορτίο κορωνοϊού στα αστικά λύματα;
Παρατηρούμε μια ανησυχητική σταθερότητα από εβδομάδα σε εβδομάδα όλο τον τελευταίο μήνα στο ιικό φορτίο των λυμάτων, πράγμα που σημαίνει μια συνεχή διασπορά του Covid-19 στην κοινότητα.
— Βλέπουμε ότι λαμβάνονται μέτρα τα οποία, κατά κύριο λόγο, δεν τηρούνται. Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι συνέπειες το επόμενο διάστημα;
Υπάρχει σημαντική ψυχολογική κόπωση στους πολίτες, με αποτέλεσμα να μην τηρούνται αυστηρά τα μέτρα που έχουν θεσμοθετηθεί. Το αποτέλεσμα είναι η αυξημένη διασπορά κάτω από αυτές τις κλιματικές συνθήκες και η έλλειψη ανοσίας, που ακόμα έχουμε. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε επέκταση των κρουσμάτων και στην περιφέρεια και πίεση στο σύστημα υγείας όλο τον Μάρτιο.
— Πιστεύετε ότι η κοινωνία έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στους ειδικούς;
Δεν το θεωρώ δεδομένο για το σύνολο της κοινωνίας. Οι επιστήμονες υγείας χαίρουν ακόμα μεγάλης εκτίμησης από τη συντριπτική πλειονότητα του κόσμου, διότι έχει γίνει κατανοητό ότι χωρίς την έγκαιρη και αποτελεσματική επέμβαση των ειδικών θα θρηνούσαμε περισσότερα θύματα. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν καθημερινά μάχη για να μπορέσουν οι συνάνθρωποί μας να επιστρέψουν σπίτι τους υγιείς. Και τα καταφέρουν στις περισσότερες των περιπτώσεων. Ας ρωτήσουμε, λοιπόν, αυτούς που επέστρεψαν σπίτι τους από το νοσοκομείο αν έχουν ή δεν έχουν εμπιστοσύνη στους γιατρούς. Επίσης, όσον αφορά τον εμβολιασμό, είναι εντυπωσιακή η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα παραγωγής των εμβολίων, παρότι οι περισσότεροι από εμάς θα θέλαμε να είχαμε διαθέσιμα εμβόλια για όλο τον κόσμο, άμεσα.
— Πότε πιθανολογείτε ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα;
Δυστυχώς, είναι πρόωρο αυτό το ερώτημα. Εκτιμώ ότι από τα μέσα Ιουνίου και μετά θα έχουμε δύο μήνες κατά τους οποίους θα μπορούν να ανοίξουν συνολικά οι δραστηριότητες, αλλά από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε ξανά χρήση μάσκας και συστάσεις για μη συγχρωτισμό, έως ότου εμβολιαστεί πάνω από το 70% του πληθυσμού. Θα ήταν χρήσιμο να γίνουν εμβολιασμοί σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, για να μπορούν κάποιοι κλάδοι να επιστρέψουν σε μια «κανονικότητα», η οποία, φυσικά, δεν θα έχει φυσικά την ίδια μορφή με αυτήν της προ Covid-19 περιόδου.
— Το Πάσχα φέτος θα μπορεί ο κόσμος να ταξιδέψει; Πώς θα είναι η ζωή μας στη μετά κορωνοϊό εποχή;
Το εύχομαι και το ελπίζω. Στη μετά-Covid εποχή θα παραμείνουν κάποιες συνήθειες που αποκτήσαμε το τελευταίο έτος. Η χρήση μέσων και πλατφορμών εξ αποστάσεως επικοινωνίας και συσκέψεων, τα virtual συνέδρια, ο περιορισμός των επαγγελματικών μετακινήσεων και η προσφορά εξ αποστάσεως εκπαιδευτικών προγραμμάτων νομίζω ότι ήρθαν για να μείνουν.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.